Παρασκευή 8 Αυγούστου 2014

. Για τα Μάτια του Κόσμου η Προσωρινή Άρνηση της Τουρκίας να Εισάγει Ισραηλινό Αέριο

Ολοένα και πιο δύσκολο φαντάζει το ενδεχόμενο εξαγωγής φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα του Ισραήλ προς την Τουρκία, αν κρίνουμε από τις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Ενέργειας, ο οποίος τόνισε ότι η χώρα του δεν επιθυμεί αυτές τις εισαγωγές λόγω της ισραηλινής επιθετικότητας στη Γάζα.
Η περίπτωση των εξαγωγών προς την Τουρκία είναι βεβαίως ιδιαίτερα δύσκολη έτσι κι αλλιώς, διότι υπάρχουν μόνο δύο διαδρομές για να περάσει ο υποθαλάσσιος αγωγός που μπορεί να ενώσει το τεράστιο κοίτασμα Λεβιάθαν με τα τουρκικά παράλια. Η μια είναι μέσα από την ΑΟΖ του Λιβάνου, με τον οποίο το Τελ Αβίβ έχει διαφωνίες όσον αφορά την χάραξη των θαλάσσιων συνόρων τους. Η δεύτερη είναι μέσω της Κύπρου, την οποία η Τουρκία δεν αναγνωρίζει καν σαν κράτος. Αντιλαμβάνεται λοιπόν κανείς ότι και οι δύο αυτές προοπτικές δεν είναι τόσο ρεαλιστικές.

Παρόλα αυτά, οι εταίροι του Λεβιάθαν διαπραγματεύονται την εξαγωγή του αερίου προς την Τουρκία εδώ και αρκετούς μήνες και συνομιλούν με εταιρείες και κοινοπραξίες στην συγκεκριμένη αγορά. Ο νέος κύκλος βίας στη Γάζα και η αρνητική προβολή που έλαβε το Ισραήλ εξαιτίας του, θα πρέπει να ήταν άσχημα νέα για τις πετρελαϊκές αυτές (Noble, Ratio, Delek), αφού η Άγκυρα ουσιαστικά εξαναγκάστηκε να προβεί στις σχετικές αρνητικές δηλώσεις υπό το βάρος της ισλαμικής πολιτικής που ακολουθεί εδώ και χρόνια. Μάλιστα, ο υπουργός Ενέργειας, Τανέρ Γιλντίζ, τόνισε με μια δόση υπερβολής ότι «στην πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί, δεν θα είναι το αέριο που θα ρέει μέσα στον αγωγό Ισραήλ-Τουρκίας, αλλά το αίμα των αθώων».
Στην ουσία των πραγμάτων, όμως, εξακολουθεί να υπάρχει στην Τουρκία η επιθυμία για εισαγωγή ισραηλινού αερίου καθότι μπορεί να καλύψει μέρος των τεράστιων και διαρκώς αυξανόμενων αναγκών φυσικού αερίου της Τουρκίας - το 2013 μόνο κατανάλωσε 45,6 δις. κ.μ. - και αυτό είναι κάτι που σε βάθος χρόνου θα υπερισχύσει της όποιας ισλαμικής ρητορικής. Στο κάτω-κάτω, η Τουρκία έχει κάθε λόγο να θέλει να μειώσει την έντονη εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο και να εξασφαλίσει νέες, φθηνότερες πηγές, ιδίως από τα γειτονικά της κράτη. Για αυτό το λόγο, τόσο η Κύπρος, όσο και η Ελλάδα θα πρέπει να παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στο εξής, ώστε να είναι σε θέση να αντιδράσουν σε πιθανές εξελίξεις που μπορεί να θίξουν τα εθνικά τους συμφέροντα. 
Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου