Πέμπτη 14 Αυγούστου 2014

Κύπρος: Έρευνες 80 Ημερών Κρίνουν το Τερματικό

Τέσσερις γεωτρήσεις που μπορεί να αυξηθούν σε έξι έχει στο πρόγραμμα της η ΕΝΙ για τα οικόπεδα στην κυπριακή ΑΟΖ. Αναλόγως των αποτελεσμάτων, θα καθοριστεί σε σημαντικό βαθμό και η ικανότητα της χώρας για να προχωρήσει με γοργά βήματα το έργο του τερματικού φυσικού αερίου.
Όλες τις γεωτρήσεις θα πραγματοποιήσει το πλωτό γεωτρύπανο Saipem 10000 το οποίο την Τρίτη βρισκόταν στις νοτιοανατολικές ακτές της Αφρικής με προορισμό το Λας Πάλμας.
Οι τέσσερις προγραμματισμένες γεωτρήσεις της ΕΝΙ αφορούν δύο το τεμάχιο εννέα, μία το ερευνητικό τεμάχιο 3 και μία το ερευνητικό τεμάχιο 2. Στο τεμάχιο δύο, η γεώτρηση έχει πάρει το κωδικό όνομα Zenon και θα γίνει στην περιοχή Tiamat σε βάθος περίπου 2000 μέτρων και κάθετο συνολικό βάθος 6200 μέτρων.

Στο τεμάχιο 3, η διερευνητική γεώτρηση φέρει την ονομασία Kinyras και θα γίνει στην περιοχή Sphinx στο ίδιο βάθος με την γεώτρηση Zenon.
Στο τεμάχιο 9 θα γίνουν δύο ερευνητικές γεωτρήσεις με τα ονόματα Αmathusa και Onasagoras.O Onasagoras θα γίνει στην περιοχή Jason που απέχει περισσότερο από 80χλμ από την ακτογραμμή και η Amathusa στην περιοχή έρευνας Thesus που επίσης απέχει περισσότερο από 80χλμ από την ακτογραμμή. Το βάθος των γεωτρήσεων στο οικόπεδο 9 υπολογίζεται το ίδιο με αυτές στα οικόπεδα 2 και 3.
Οι περιοχές Jason, Tiamat, Theseus και Sfinx έχουν προσδιοριστεί μετά την ανάλυση και ερμηνεία των αποτελεσμάτων σεισμικής έρευνας λαμβάνοντας υπόψη τα χαρακτηριστικά και το σχήμα του αποταμιευτήρα, αυτές οι περιοχές διερευνήθηκαν περαιτέρω μέσω γεωφυσικών ερευνών και περιβαλλοντικών δειγματοληψιών.
Οι γεωτρητικές εργασίες που θα πραγματοποιηθούν από το Saipem 10000 θα διαρκέσουν περίπου 80 συνεχόμενες ημέρες (συμπεριλαμβανομένης της κινητοποίησης, της χωροθέτησης, της διάτρησης, της διακοπής εργασιών και της αποχώρησης).
Οι γεωτρητικές εργασίες θα υποστηρίζονται από σκάφη ανεφοδιασμού και ελικόπτερα. Σε περίπτωση που ανευρεθούν υδρογονάνθρακες θα πραγματοποιηθούν σε μεταγενέστερη φάση «δοκιμές παραγωγής».
Πηγή sigmalive.com 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου