Τρίτη 29 Ιουνίου 2010

Πρόστιμα έως 1,5 εκατ. € για Νοθεία Καυσίμων

Βαριές καμπάνες... με πρόστιμα έως και 1,5 εκατ. ευρώ αλλά και αφαίρεση άδειας λειτουργίας για όσους νοθεύουν τα καύσιμα προβλέπει απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Ωστόσο, παρά την αυστηρότητα των κυρώσεων, παραμένει το πρόβλημα του ελλιπούς ελεγκτικού μηχανισμού με αποτέλεσμα την αναποτελεσματική προστασία των καταναλωτών.

Η απόφαση υπογράφεται από τον υφυπουργό Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γ. Μανιάτη, προσδιορίζει ανά κατηγορία τα όρια των προστίμων, που κυμαίνονται από 5.000 ευρώ μέχρι 1,5 εκατ. ευρώ, ενώ περιγράφονται οι διαδικασίες με τις οποίες αντιμετωπίζονται αυστηρά όλες οι περιπτώσεις κατ’ εξακολούθηση παραβατικής συμπεριφοράς στον τομέα της διακίνησης πετρελαιοειδών προϊόντων, με την παροχή ακόμη και της δυνατότητας σφράγισης εγκαταστάσεων.

Οσον αφορά στα πρόστιμα που επιβάλλονται για μη τήρηση του τύπου και της ποιότητας των καυσίμων, προβλέπονται τα ακόλουθα:

  • Το πρόστιμο επιβάλλεται βάσει του ποσοστού επί τοις εκατό της ανάμειξης του καυσίμου με άλλο καύσιμο, ουσία, διαλύτη κ.λπ.
  • Yπάρχει αναλογικότητα των προστίμων βάσει της κατηγορίας της επιχείρησης (εταιρεία εμπορίας πετρελαιοειδών, πρατήριο υγρών καυσίμων κ.λπ.).

Kλιμάκωση

  • Τα πρόστιμα που επιβάλλονται για μη κανονικά καύσιμα, με ποσοστά ανάμειξης που θα μπορούσαν να θεωρηθούν ότι οφείλονται σε επιμόλυνση, είναι οριακά. Kλιμακώνονται όμως αναλογικά, για τις ενδιάμεσες τιμές νοθείας.
  • Για περιπτώσεις ανάμειξης με προϊόντα παράνομης διακίνησης τα πρόστιμα είναι αυξημένα. Παράλληλα, εξειδικεύονται οι διαδικασίες μετά τη σφράγιση των εγκαταστάσεων, στην οποία προβαίνουν τα Κλιμάκια Ελέγχου Διακίνησης και Αποθήκευσης Καυσίμου (ΚΕΔΑΚ) με αιτιολογημένη απόφασή τους που λαμβάνεται επιτόπου.

Με δηλώσεις του ο υφυπουργός υποστηρίζει πως «με την απόφαση, ολοκληρώνεται το θεσμικό πλαίσιο για την αποτελεσματικότερη προστασία του καταναλωτή και του περιβάλλοντος σε περιπτώσεις παραβάσεων καθ’ υποτροπή των διατάξεων περί νοθείας στη διακίνηση και διάθεση πετρελαιοειδών προϊόντων και δίνεται η δυνατότητα στην πολιτεία να ασκήσει με διαφάνεια, αξιοπιστία και αποτελεσματικότητα τις υποχρεώσεις της έναντι των καταναλωτών».

(από την εφημερίδα "Το Έθνος", 28/6/2010)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου