Τετάρτη 30 Ιουνίου 2010

South Stream Greece: Υπογράφεται Σήμερα η Ίδρυσή της

Υπογράφεται, εκτός απροόπτου,σήμερα το απόγευμα στην Αθήνα ανάμεσα στις διοικήσεις της ρωσικής Gazprom και της ΔΕΣΦΑ Α.Ε. και η πράξη ίδρυσης της South Stream Greece A.E.

Πρόκειται για μία εκ των θυγατρικών της South Stream, της εταιρίας δηλαδή ρωσικών συμφερόντων που έχει αναλάβει την υλοποίηση του μεγάλου αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, φτάνουν το μεσημέρι στην Αθήνα οι επικεφαλής της Gazprom και το απόγευμα θα υπογραφεί η πράξη ίδρυσης της εταιρίας, για την οποία στις αρχές του Ιουνίου είχε υπογραφεί στη Μόσχα το καταστατικό της.Δεν αποκλείεται η υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τ. Μπιρμπίλη να συναντηθεί με τη διοίκηση της Gazprom.

Στο μεταξύ χθες η υπουργός ΠΕΚΑ μιλώντας στο συνέδριο "2010 Mediterranean Oil & Gas Conference",χαρακτήρισε τον South Stream ως έργο που προσδίδει στην Ελλάδα θέση- κλειδί πάνω στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη. Υπογράμμισε τη σπουδαιότητα προώθησης του διασυνδετικού αγωγού Τουρκίας- Ελλάδας- Ιταλίας (ITGI), αναγνωρίζοντας ότι αποτελεί μία εκ των προωθημένων επιλογών, με στρατηγικό στόχο να καταστήσει εφικτή τη μεταφορά των ποσοτήτων φυσικού αερίου της Μέσης Ανατολής και της Κασπίας στην Ευρώπη. «Προχωράμε στην υλοποίηση του ηπειρωτικού και υποθαλάσσιου τμήματος του Ελληνο-Ιταλικού αγωγού. Με την ολοκλήρωση του έργου έως το 2015 αναμένεται η Ελλάδα να εισάγει μέχρι 3 δισ. κυβικά μέτρα για την εγχώρια αγορά, να μεταφέρει τουλάχιστον 1 δισ. κυβικά μέτρα στη Βουλγαρία, μέσω του Ελληνο- Βουλγαρικού αγωγού και 6-7 δισ. κυβικά μέτραθα μεταφέρονται στην Ιταλία μέσω του Ποσειδώνα».

Ο Ελληνο- Βουλγαρικός αγωγός (IGB) θα έχει συνολικό μήκος 170 χλμ., ενώνοντας την πόλη της Κομοτηνής με τη Stara Zagora. «Αποτελεί σημαντικό μοχλό περαιτέρω ενίσχυσης της γεωστρατηγικής θέσης της Ελλάδας στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, καθώς δίνει τη δυνατότητα εξαγωγής αερίου από διάφορες πηγές προς τη Βουλγαρία. Οι πηγές αυτές είναι είτε ο ελληνο-τουρκικός αγωγός, είτε το Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο (Υ.Φ.Α) της Ρεβυθούσας, μέσωτου εθνικού συστήματος αερίου» τόνισε η Υπουργός.

Νωρίτερα, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ υποδέχτηκε τον υπουργό Ενέργειας του Αζερμπαϊτζάν, Νατίκ Αλίγεβ και τον πρέσβη, Ραχμάν Μουσταφάγεβ. Συμφώνησαν για την περαιτέρω προώθηση και εμβάθυνση των διμερών σχέσεων στον τομέα του φυσικού αερίου, μεταξύ Ελλάδας και Αζερμπαϊτζάν. Η εν λόγω σχέση αποκτά πλέον στρατηγικό χαρακτήρα, καθώς αναδεικνύει την Ελλάδα ως ενεργειακό κόμβο και πύλη εισόδου του αζέρικου αερίου προς την Ευρώπη.

Συμφωνήθηκε, εξάλλου, η προώθηση πλαισίου αγοράς φυσικού αερίου απευθείας από την αζέρικη πλευρά. Προς την κατεύθυνση αυτή οι εταιρείες ΔΕΠΑ και SOCAR πρόκειται να συνεργαστούν περαιτέρω.

(από την εφημερίδα "Ημερησία")

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου