Σάββατο 26 Ιουνίου 2010

Εντείνονται οι Συνέπειες της Πετρελαιοκηλίδας για τις Πετρελαϊκές και τον Ομπάμα

Οι τεχνικές συζητήσεις σχετικά με τη διαρροή στην εξόρυξη της ΒΡ στον Κόλπο του Μεξικού καλά κρατούν ακόμα, μήνες πλέον μετά το ατύχημα και για όσους θα ήθελαν να μάθουν κάτι παραπάνω για το θέμα παρουσιάζουν έντονο ενδιαφέρον. Την κοινή γνώμη πάντως, αλλά και τους πολιτικούς, τους απασχολεί κυρίως ο αντίκτυπος που θα έχει για την παραγωγή πετρελαίου, για τις τιμές και φυσικά για το περιβάλλον.

Στις ΗΠΑ, η υπόθεση έχει γίνει προσωπικό στοίχημα του προέδρου, το οποίο «φορτώθηκε» αναγκαστικά, τη στιγμή που έδινε αγώνα για το νομοσχέδιο για το κλίμα και την ενέργεια. Αυτή τη στιγμή διεξάγεται δικαστική διαμάχη, στην οποία αντιμέτωπη δεν είναι η κυβέρνηση με την ΒΡ, αλλά και με τις πετρελαϊκές εν γένει. Μπορεί στην ακροαματική διαδικασία που προηγήθηκε οι υπόλοιπες πετρελαϊκές να «πούλησαν» την ΒΡ, αλλά στην πράξη όλες κατανοούν ότι η πτώση η δική της θα άνοιγε τον δρόμο για πιο «πράσινες» πολιτικές που θα έπλητταν και τις ίδιες. Συνεπώς, στη διαμάχη αυτή, στέκονται μαζί της.

Για αυτό το λόγο, μπορεί να δηλώνουν «σοκαρισμένες» από τον σχεδιασμό της γεώτρησης του Deepwater Horizon και ότι δεν θα προβούν σε συνεργασίες στο εξής με την ΒΡ, αλλά όλα αυτά λέγονται στα πλαίσια της επικοινωνιακής πολιτικής. Στο πεδίο εκείνο που έχει σημασία, ήδη πέτυχαν από κοινού το πρώτο χτύπημα, αφού περιφερειακό δικαστήριο των ΗΠΑ είπε «όχι» στο μορατόριουμ για την εξόρυξη πετρελαίου που έχει επιβάλει η κυβέρνηση.

Η διαμάχη αυτή όμως είναι σε ένα βαθμό πλαστή και επικοινωνιακή, αφού η Αμερική χρειάζεται τις πετρελαϊκές και εκείνες χρειάζονται την Αμερική. Για αυτό το λόγο άλλωστε, οι εταιρείες κατηγορούν τον ίδιο τον πρόεδρο ότι δαιμονοποιεί τη βιομηχανία και αξιώνει τεράστια ποσά σε αποζημιώσεις, δίχως να αφήνει περιθώρια βιωσιμότητας στην ΒΡ. Η διοίκηση του ομίλου ήδη ξεκίνησε την πώληση περιουσιακών της στοιχείων προκειμένου να καλύψει τα 20 και πλέον δις που της ζητούνται να καταβάλλει. Η δε μετοχή της παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα, στα 28,74 δολάρια στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης την Παρασκευή.

Φυσικά, σε πολιτικό επίπεδο είναι κατανοητή η στρατηγική του Ομπάμα, ο οποίος γνωρίζει πολύ καλά ότι αν δεν αντιδράσει σήμερα, οι συνέπειες στις ενδιάμεσες εκλογές του χειμώνα μπορεί να είναι μοιραίες. Ο Ομπάμα σε καμία περίπτωση δεν θέλει να γίνει ένας «πρόεδρος της μιας θητείας», αφού νίκησε στη μεγάλη μάχη της υγείας και θα ήταν λάθος να απογοητεύσει την εκλογική του βάση τώρα, σε ένα ζήτημα που έχει ύψιστη σημασία για Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους. Λεπτή λοιπόν η γραμμή για τον Ομπάμα και ο τρόπος που θα πορευθεί θα κρίνει και το μέλλον του.

Οι πετρελαϊκές με τη σειρά τους, ανησυχούν πάνω από όλα για το αυξημένο κόστος στην έρευνα και παραγωγή πετρελαίου που συνεπάγεται η υπόθεση της ΒΡ για τις ίδιες. Τα ασφάλιστρα που καλούνται να πληρώσουν για τις δραστηριότητές τους, αλλά και τα κόστη ενοικίασης των πλατφόρμων, των πλοίων και άλλων παραγωγικών στοιχείων ήδη έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, περιορίζοντας τα περιθώρια κέρδους. Άρα, η υπόθεση της ΒΡ έχει μεγάλες προεκτάσεις στην αγορά πετρελαίου και θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό το μέλλον της εξόρυξης στη Δύση.

Στο περιβαλλοντικό σκέλος, η καταστροφή είναι πραγματικά άνευ προηγουμένου και δυστυχώς ο Κόλπος έχει μετατραπεί σε ένα διεστραμμένο πεδίο δοκιμών, όπου οι επιστήμονες παρατηρούν τις επιδράσεις της πετρελαιοκηλίδας σε μια κλίμακα πρωτοφανή. Τις προηγούμενες ημέρες, η ΒΡ δήλωνε πως αντλούσε κοντά στα 25.000 βαρέλια ανά ημέρα, ενώ ταυτόχρονα προχωρούν και τα δύο «πηγάδια ανακούφισης» που θα συναντήσουν τη γεώτρηση σε μεγάλο βάθος, βοηθώντας στην άντληση σημαντικά. Όταν αυτές ολοκληρωθούν, η ΒΡ δηλώνει βέβαιη ότι θα σταματήσει η διαρροή οριστικά.

Σε αυτό το σημείο, θα θέλαμε να παραθέσουμε ένα ακραίο σενάριο, το οποίο έχουν διατυπώσει ορισμένοι ειδικοί των γεωτρήσεων σε επιφανή ιστοσελίδα του εξωτερικού: Σύμφωνα με αυτούς, η τεχνολογία που εφαρμόζει η ΒΡ στη διάνοιξη των πηγαδιών ανακούφισης είναι η ίδια με αυτή που εφάρμοσε στο βασικό πηγάδι, όπου και σημειώθηκε το ατύχημα.Συνεπώς, αν αναλογιστούμε και τους φρενήρεις ρυθμούς με τους οποίους γίνονται οι εργασίες, δεν θα ήταν εντελώς απίθανο να σημειωθεί νέο ανάλογο περιστατικό σε ένα από αυτά τα δύο πηγάδια.

Πηγή energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου