Σάββατο 26 Ιουνίου 2010

Κόντρα για τις ΥΚΩ και στο Βάθος ο Ανταγωνισμός

Εξακολουθεί να μαίνεται η κόντρα στην αγορά ηλεκτρισμού όσον αφορά το κόστος των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας (ΥΚΩ), με τους ιδιώτες παρόχους και ειδικότερα την Verbund να αντιμάχονται τη σχετική επιβάρυνση και τη ΔΕΗ να προειδοποιεί ότι πιθανή εξαίρεση των ΥΚΩ για τους εναλλακτικούς προμηθευτές θα την επιβαρύνει σημαντικά.

Η συγκεκριμένη ένταση, η οποία δημιουργήθηκε στις αρχές του 2010 και μετά τη δυναμική είσοδο των εναλλακτικών παρόχων ρεύματος στην ελληνική αγορά, αναζωπυρώνεται όσο πλησιάζουν οι αναμενόμενες αλλαγές στα τιμολόγια της ΔΕΗ, αρχικά με μειώσεις στα εμπορικά τιμολόγια, τα οποία αποτελούν και πεδίο ανταγωνισμού με τους εναλλακτικούς παρόχους.

Ειδικότερα, οι υπηρεσίες κοινής ωφέλειας περιλαμβάνουν το κόστος των χαμηλών τιμολογίων σε πολύτεκνους και τα μη διασυνδεδεμένα νησιά, όπου τα τιμολόγια είναι ίδια με εκείνα που ισχύουν στην ηπειρωτική Ελλάδα αλλά το κόστος παραγωγής πολλαπλάσιο.

Η Verbund έχει ήδη προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας και στη Γενική Διεύθυνση Ενέργειας της Ε.Ε. ζητώντας την κατάργηση της υποχρέωσης των ιδιωτών προμηθευτών να καταβάλλουν μέρος του κόστους για την παροχή Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας προς τους κατοίκους των νησιών και τους πολύτεκνους.
Υποστηρίζει πως το επιπλέον αυτό κόστος δεν μπορεί να βαρύνει τα τιμολόγια των ιδιωτών προμηθευτών, οι οποίοι δεν έχουν τη δυνατότητα να απευθυνθούν στους καταναλωτές των νησιών, αφού δεν υπάρχει ο απαραίτητος κώδικας που θα ρυθμίζει την αγορά, καθώς και ότι ο ΔΕΣΜΗΕ είναι ο διαχειριστής του διασυνδεδεμένου συστήματος και όχι του συστήματος των νησιών.

Η ΔΕΗ από την πλευρά της ανησυχεί ότι η όποια αλλαγή στο καθεστώς των ΥΚΩ θα την επιβαρύνει σημαντικά, όπως επίσης την επιβαρύνουν οι αποφάσεις της πολιτείας περί Κοινωνικών Οικιακών Τιμολογίων, αλλά και η ειδική τιμολόγηση των αγροτών το κόστος των οποίων υφίσταται η επιχείρηση.

Η κατάργηση των ΥΚΩ θα επέφερε καθορισμό των τιμολογίων με βάση το ιδιαίτερα μεγάλο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται στα νησιά και το οποίο επηρεάζεται άμεσα από την πορεία των διεθνών τιμών του πετρελαίου.

Δεδομένου ότι επίκειται αναπροσαρμογή όλων των τιμολογίων της Επιχείρησης μετά και τη θετική γνωμοδότηση της ΡΑΕ αλλά και τα όσα προβλέπει το Μνημόνιο και η σύσταση της Ε.Ε. για εξορθολογισμό των επιδοτούμενων τιμολογίων της ΔΕΗ, η υπόθεση των ΥΚΩ, αποκτά βαρύνουσα σημασία για την ανταγωνιστικότητα της.

Πηγή energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου