Η ανάθεση της αρμοδιότητας σε δημόσιο φορέα για την έρευνα και την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων ανοίγει τον δρόμο για μαζικές ή μεμονωμένες έρευνες στο Ιόνιο αλλά κυρίως στα νότια θαλάσσια σύνορα της χώρας. Μετά την ενεργοποίηση του προ τριετίας νόμου θα ξεκινήσουν περίπου σε έξι μήνες έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στη χώρα μας, σύμφωνα και με δηλώσεις προς «Το Βήμα» του υφυπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Ι. Μανιάτη.
Οι προκηρύξεις θα ξεκινήσουν από την περιοχή των Ιωαννίνων και την ευρύτερη περιοχή του Πατραϊκού κόλπου, αλλά ο κ. Μανιάτης σχολίασε και έρευνες που ξεκίνησαν και για διαφόρους λόγους σταμάτησαν, χωρίς να διαπιστωθεί αν υπάρχει κοίτασμα. «Εχουμε σοβαρές ενδείξεις ύπαρξης κοιτασμάτων αλλά δεν θεωρώ ότι είναι σκόπιμο και χρήσιμο να αναφερθώ» είπε για τις επίμαχες περιοχές. Οσο για το «καυτό» Αιγαίο, παραμένει το έντονο ενδιαφέρον, αλλά παρόντα είναι και τα μόνιμα γεωπολιτικά προβλήματα. Δεν είναι μάλιστα πολύς ο καιρός που η Shell έλεγε ανεπίσημα ότι διαθέτει δορυφορικούς χάρτες που καταδεικνύουν ότι σε αρκετά μέρη του Β. Αιγαίου υπάρχουν σημαντικά εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα πετρελαίου.
Η περιοχή νότια της Κρήτης, και σε μεγάλη έκταση ως τις ακτές της Αφρικής, είναι το καινούργιο πεδίο έρευνας για πετρέλαιο και φυσικό αέριο, σε συνεργασία με την Αίγυπτο κυρίως, αλλά και με άλλες χώρες της ευρύτερης περιοχής.
«Οι ενδείξεις που έχουμε στα εθνικά χωρικά ύδατα είναι ισχυρές, γι΄ αυτό πολύ σύντομα δημιουργούμε δημόσιο φορέαο οποίος θα προκηρύξει διαγωνισμούς, ώστε σοβαροί επενδυτές να ψάξουν για πετρέλαιο στον τόπο μας» ανακοίνωσε ο υφυπουργός.
Οι άλλες περιοχές που προσφέρονται για έρευνα και εκμετάλλευση προσδιορίζονται σε τρεις ζώνες: στο Βόρειο και Κεντρικό Αιγαίο (ανατολικότερα από τα κοιτάσματα του Πρίνου), στο Ιόνιο από τον άξονα ανοιχτά της Βορειοδυτικής Πελοποννήσου ως τους Παξούς, αλλά και στις ακτές της Ηπείρου, στο ύψος της Πάργας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου