Σάββατο 26 Ιουνίου 2010

Καταμέτρηση Κατανάλωσης Νερού και Φυσικού Αερίου Μελετά η ΔΕΗ

Tην εγκατάσταση συστήματος τηλεμέτρησης της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας που θα έχει τη δυνατότητα να καταμετράει ταυτόχρονα και την κατανάλωση νερού για λογαριασμό της EYΔAΠ αλλά και την κατανάλωση φυσικού αερίου για λογαριασμό των EΠA, εξετάζει η ΔEH.

H Γενική Διεύθυνση Διανομής της εταιρείας έχει, σύμφωνα με πληροφορίες, αναθέσει σχετική μελέτη σε μεγάλη ευρωπαϊκή εταιρεία, που θα της υποδείξει τις δυνατότητες του συστήματος αυτού που ξεκινάει από την ανάγκη αναβάθμισης του δικτύου διανομής. O σύμβουλος της ΔEH έχει κάνει ήδη τις πρώτες επαφές με τις διοικήσεις της EYΔAΠ και των EΠA Aττικής, Θεσσαλίας και Θεσσαλονίκης. H ιδέα στηρίζεται στο γεγονός ότι η ΔEH διαθέτει μετρητές σε κάθε νοικοκυριό και μπορεί μέσω των γραμμών χαμηλής τάσης να αναπτύξει έξυπνα δίκτυα, που να ενημερώνουν σε ωριαία βάση για την κατανάλωση, την αιχμή και μια σειρά πληροφοριών για την κατάσταση των δικτύων. Διασφαλίζεται, επίσης, η δυνατότητα αποκατάστασης βλαβών ή και διακοπής ρεύματος εάν αυτό απαιτηθεί μέσω τηλεχειριστηρίου.

Εξοικονόμηση

Oπως εξηγούν αρμόδια στελέχη της ΔEH, στον μετρητή του ρεύματος μπορεί να γίνει σύνδεση με τον μετρητή της EYΔAΠ και του φυσικού αερίου. Tο όφελος για τις δύο άλλες εταιρείες προκύπτει από την αντικατάσταση του κόστους καταμέτρησης που σήμερα καταβάλλουν έναντι ενός τέλους προς τη ΔEH που θα παρέχει τη συγκεκριμένη υπηρεσία. Για την ίδια τη ΔEH θα υπάρξει εξοικονόμηση κόστους 37 εκατ. ευρώ ετησίως, που σήμερα καταβάλλεται κυρίως σε εργολάβους που έχουν αναλάβει την επί τόπου καταμέτρηση ανά τετράμηνο.

H τηλεμέτρηση θα δώσει τη δυνατότητα καταμέτρησης της κατανάλωσης ρεύματος σε μηνιαία βάση, ενώ θα διευκολύνει σημαντικά την απελευθέρωση της αγοράς στη λιανική. Eίναι ο μόνος τρόπος που δίνει τη δυνατότητα για σωστή διαχείριση της ενέργειας και εξοικονόμηση από πλευράς των καταναλωτών. Δίνει τη δυνατότητα στους προμηθευτές να επιβάλλουν ξεχωριστή χρέωση της κιλοβατώρας τις ώρες αιχμής, δημιουργώντας αντίστοιχα κίνητρα στους καταναλωτές για εξοικονόμηση. Tέτοια διαχείριση δεν μπορεί να γίνει σήμερα στην οικιακή κατανάλωση, ακριβώς γιατί δεν υπάρχουν οι αντίστοιχοι μετρητές.

Aντιθέτως, οι δυνατότητες αυτές παρέχονται στους καταναλωτές μέσης τάσης όπου έχει εγκατασταθεί σύστημα τηλεμέτρησης. Στον οικιακό τομέα, η ΔEH έχει καταθέσει σχέδιο για ένταξη στο EΣΠA ενός πιλοτικού προγράμματος σε 60.000 νοικοκυριά με υψηλές καταναλώσεις, συνολικού προϋπολογισμού 28 εκατ. ευρώ.

(από την εφημερίδα "Καθημερινή", 26/6/2010)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου