Για έλλειψη οράματος και σοβαρής αναπτυξιακής προοπτικής στις ΑΠΕ κατηγορεί την κυβέρνηση ο Σύνδεσμος Εταιρειών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ), με αφορμή το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το 2020. Ο ΣΕΦ το χαρακτηρίζει οπισθοδρομικό και σημειώνει πως «έκπληξη και απορία προκαλεί το ότι το σχέδιο αυτό προβλέπει μηδενική συμμετοχή των ηλιοθερμικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής το 2020, όταν έχουν ήδη κατατεθεί στη ΡΑΕ προτάσεις για επενδύσεις εκατοντάδων μεγαβάτ».
Ανάμεσα στις κατηγορίες, ανήκει η εγκατάλειψη των υπολοίπων ΑΠΕ πλην των αιολικών (βιομάζα, γεωθερμία), αλλά και η έλλειψη σχεδιασμού στα έξυπνα δίκτυα που είναι απαραίτητα για την διείσδυση των ΑΠΕ. Όσον αφορά τα φ/β, ο ΣΕΦ υποστηρίζει πως ο στόχος για 2.567 MW ως το 2020 είναι πολύ χαμηλός και δεν εκπροσωπεί το δυναμικό της χώρας, ούτε το επενδυτικό ενδιαφέρον που παρατηρείται. Θυμίζει για ακόμη μια φορά ότι οι αιτήσεις φτάνουν τα 3.700 MW από τις οποίες μόλις 2.000-2.500 MW θα αδειοδοτηθούν. Τα έργα αυτά μάλιστα, θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί ως το 2013 και ο ΣΕΦ ρωτά τι θα γίνει μετά από την πάροδο αυτής της προθεσμίας.
Ο ΣΕΦ στέκεται στα εξής σημεία:
«Τα κόστη βάσει των οποίων έγιναν οι εκτιμήσεις του εθνικού σχεδίου είναι υψηλότερα από την πραγματικότητα της αγοράς. Η δυναμική της αγοράς των φωτοβολταϊκών είναι ευτυχώς τέτοια ώστε να έχουμε σημαντική και ταχεία αποκλιμάκωση των τιμών, κάτι που όλοι οι αναλυτές διεθνώς συμφωνούν. Αυτό και μόνο θα έπρεπε να οδηγήσει σε μεγαλύτερο μερίδιο των φωτοβολταϊκών στο ενεργειακό μίγμα. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι, περί το 2015, τα επενδυτικά κόστη για τα αιολικά και τα φωτοβολταϊκά αναμένεται να είναι παραπλήσια, το ίδιο και η τιμή πώλησης της παραγόμενης ηλιακής και αιολικής κιλοβατώρας.
Την ίδια περίοδο, τα φωτοβολταϊκά θα έχουν επιτύχει το λεγόμενο grid parity, η παραγόμενη δηλαδή ηλιακή κιλοβατώρα θα κοστίζει όσο και η συμβατική κιλοβατώρα που θα πωλείται στο δίκτυο. Επιπλέον, τα φωτοβολταϊκά, όχι μόνο έχουν δεδομένη την κοινωνική αποδοχή αλλά βοηθούν και στην ανάπτυξη ενός πιο αποκεντρωμένου και άρα πιο σταθερού ηλεκτρικού δικτύου και έχουν και μεγαλύτερη ευελιξία στο να συνδυαστούν με συστήματα αποθήκευσης αν απαιτηθεί μελλοντικά».
Και καταλήγει:
«Είναι επομένως αναγκαίο να συμπληρωθεί το Εθνικό Σχέδιο Δράσης και για τα επόμενα επτά έτη, από το 2014 έως το 2020, με διατήρηση της αγοράς και της ανάπτυξης των φωτοβολταϊκών με μέση ετήσια ένταξη στο σύστημα 550 MW».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου