Στον εθνικό ενεργειακό σχεδιασμό αναφέρθηκε η Υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη, σε ομιλία που απηύθυνε χθες στο πλαίσιο του συνεδρίου “2010 Mediterranean Oil & Gas Conference”.
Όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε: « Προκειμένου να ενισχύσουμε την εθνική και ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια θα πρέπει να δημιουργήσουμε συνθήκες βιώσιμων επενδύσεων, να κατασκευάσουμε νέα αναπτυξιακά έργα, να προωθήσουμε τη διαφοροποίηση των πηγών εισαγωγής φυσικού αερίου και να ενισχύσουμε τις διμερείς και πολυμερείς σχέσεις με τις χώρες παραγωγής και διαμετακόμισης».
Η Υπουργός επεσήμανε τις αναπτυξιακές προοπτικές που δημιουργούνται με την απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου από την πρόσφατη εφαρμογή της και συμπλήρωσε « Η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και η προώθηση της επέκτασης της χωρητικότητας της Ρεβυθούσας παρέχει τη δυνατότητα νέων δραστηριοτήτων στο χώρο της ενέργειας».
Επιπλέον, η κυρία Μπιρμπίλη αναφέρθηκε στους αγωγούς φυσικού αερίου. Χαρακτήρισε τον South Stream ως έργο που προσδίδει στην Ελλάδα θέση- κλειδί πάνω στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη.Υπογράμμισετη σπουδαιότητα προώθησης του διασυνδετικού αγωγού Τουρκίας- Ελλάδας- Ιταλίας (ITGI), αναγνωρίζοντας ότι αποτελεί μία εκ των προωθημένων επιλογών, με στρατηγικό στόχο να καταστήσει εφικτή τη μεταφορά των ποσοτήτων φυσικού αερίου της Μέσης Ανατολής και της Κασπίας στην Ευρώπη.
« Προχωράμε στην υλοποίηση του ηπειρωτικού και υποθαλάσσιου τμήματος του Ελληνο-Ιταλικού αγωγού. Με την ολοκλήρωση του έργου έως το 2015 αναμένεται η Ελλάδα να εισάγει μέχρι 3 δισ. κυβικά μέτρα για την εγχώρια αγορά, να μεταφέρει τουλάχιστον 1 δισ. κυβικά μέτρα στη Βουλγαρία, μέσω του Ελληνο- Βουλγαρικού αγωγού και 6-7 δισ. κυβικά μέτραθα μεταφέρονται στην Ιταλία μέσω του Ποσειδώνα».
Ο Ελληνο- Βουλγαρικός αγωγός (IGB) θα έχει συνολικό μήκος 170 χλμ., ενώνοντας την πόλη της Κομοτηνής με τη StaraZagora. « Αποτελεί σημαντικό μοχλό περαιτέρω ενίσχυσης της γεωστρατηγικής θέσης της Ελλάδας στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, καθώς δίνει τη δυνατότητα εξαγωγής αερίου από διάφορες πηγές προς τη Βουλγαρία. Οι πηγές αυτές είναι είτε ο ελληνο-τουρκικός αγωγός, είτε το Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο (Υ.Φ.Α) της Ρεβυθούσας, μέσω του εθνικού συστήματος αερίου» τόνισε η Υπουργός.
Νωρίτερα, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ υποδέχτηκε τον Υπουργό Ενέργειας του Αζερμπαϊτζάν, Νατίκ Αλίγεβ και τον πρέσβη, Ραχμάν Μουσταφάγεβ. Συμφώνησαν για την περαιτέρω προώθηση και εμβάθυνση των διμερών σχέσεων στον τομέα του φυσικού αερίου, μεταξύ Ελλάδας και Αζερμπαϊτζάν. Η εν λόγω σχέση αποκτά πλέον στρατηγικό χαρακτήρα, καθώς αναδεικνύει την Ελλάδα ως ενεργειακό κόμβο και πύλη εισόδου του αζέρικου αερίου προς την Ευρώπη.
Συμφωνήθηκε, εξάλλου, η προώθηση πλαισίου αγοράς φυσικού αερίου απευθείας από την αζέρικη πλευρά. Προς την κατεύθυνση αυτή οι εταιρείες ΔΕΠΑ και SOCAR πρόκειται να συνεργαστούν περαιτέρω.
Η Υπουργός ΠΕΚΑ δέχθηκε πρόταση από τον Αζέρο Υπουργό Ενέργειας να επισκεφθεί το Μπακού για την ενίσχυση των ενεργειακών σχέσεων των δύο χωρών.
Πηγή energia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου