Σάββατο 26 Ιουνίου 2010

Εργοστάσιο Ανακύκλωσης Απορριμμάτων της ΗΛΕΚΤΩΡ στην Κύπρο

Την πρώτη μονάδα ολοκληρωμένης διαχείρισης στερεών οικιακών απορριμμάτων των επαρχιών Λάρνακας - Αμμοχώστου στην Κύπρο κατασκεύασε και ξεκίνησε να λειτουργεί η ΗΛΕΚΤΩΡ του ομίλου της ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Πρόκειται για ένα έργο με βασικό κριτήριο την προστασία του περιβάλλοντος το οποίο περιλαμβάνει και μια παγκόσμια πρωτοτυπία, αφού για πρώτη φορά γίνεται η διαλογή ανακυκλώσιμων υλικών από σύμμεικτα οικιακά απορρίμματα χωρίς να μεσολαβεί ανθρώπινο χέρι.

Ο διαχωρισμός επιτυγχάνεται με οπτικούς διαχωριστές του εγγύς υπέρυθρου φάσματος που αναγνωρίζουν τα υλικά και έτσι μεγιστοποιείται η καθαρότητα των υλικών που πάνε προς ανακύκλωση.

Η δυναμικότητα του εργοστασίου είναι 200.000 τόνοι απορριμμάτων ετησίως και θα εξοικονομούνται για ανακύκλωση 9.000 τόνοι πλαστικού, 2.000 τόνοι φιαλών PET, 1.500 τόνοι πολυαιθυλαινίου - πολυπροπυλενίου, 20.000 τόνοι συμμείκτου χαρτιού, 4.000 τόνοι σιδήρου, 1.000 τόνοι υλικών αλουμινίου, 1.000 τόνοι γυαλιού. Παράλληλα θα παράγονται 30.000 τόνοι RDF, καυσίμου υψηλής θερμογόνου δυνάμεως.

Τα υπολείμματα πηγαίνουν σε κλειστούς αντιδραστήρες για ελεγχόμενο αερισμό τουλάχιστον επτά ημερών προκειμένου να επιτευχθεί κομποστοποίηση και το υλικό αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως επικάλυψη σε χώρο υγειονομικής ταφής, για αποκατάσταση λατομείων ή και ως καύσιμη ύλη στη βιομηχανία τσιμέντου. Το εργοστάσιο είναι εφοδιασμένο με σύγχρονα συστήματα που δεν αφήνουν καμία οσμή στο περιβάλλον, ενώ επιτυγχάνουν πλήρη επεξεργασία των υγρών αποβλήτων.

Το έργο κατασκευάστηκε και θα λειτουργήσει με σύμβαση παραχώρησης. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανήλθε σε 67 εκατ. ευρώ το οποίο χρηματοδοτήθηκε από κονδύλια της Ε.Ε. και της Κύπρου, ενώ η κατασκευάστρια κοινοπραξία χρηματοδότησε την επένδυση με 27 εκατ. ευρώ. Η διάρκεια εκμετάλλευσης του έργου είναι δεκαετής.

Δηλώσεις
Το έργο εγκαινιάστηκε από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, ο οποίος τόνισε: «Η Μονάδα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Στερεών Απορριμμάτων είναι κατασκευασμένη με διεθνείς προδιαγραφές και σύγχρονο σχεδιασμό, είναι εξοπλισμένη με μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας, γι' αυτό και είναι ίσως η μοναδική στην Ευρωπαϊκή Ενωση που μπορεί να προσφέρει λύσεις ολοκληρωμένης διαχείρισης των στερεών οικιακών απορριμμάτων. Ηδη, αρκετά οργανωμένα σύνολα από διάφορες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης επισκέφτηκαν τη Μονάδα και έφυγαν από την Κύπρο με τις καλύτερες εντυπώσεις».

Ο υπουργός Εσωτερικών της Κύπρου Νεοκλής Συλικιώτης ανέφερε ότι «ήρθε ο καιρός που πρέπει όλοι μας να αλλάξουμε συνήθειες ως προς τον τρόπο διαχείρισης των αποβλήτων μας. Αυτό το χρωστάμε σε εμάς τους ίδιους, αλλά πρώτα και κύρια, το χρωστάμε στα παιδιά μας». Από την πλευρά της κατασκευάστριας κοινοπραξίας ο διευθύνων σύμβουλος της Ελλάκτωρ και πρόεδρος της ΗΛΕΚΤΩΡ, Λεωνίδας Μπόμπολας αναφέρθηκε στη σημαντική επένδυση που έγινε στην Κύπρο από μια ελληνική εταιρεία και το πρωτοποριακό έργο που κατασκευάστηκε και θα συμβάλλει αποφασιστικά στην προστασία του περιβάλλοντος.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΗΛΕΚΤΩΡ, Αθ. Κατρής δήλωσε ότι «η νέα τεχνολογία, που εφαρμόστηκε πρώτη φορά στην Κύπρο, είναι δυνατό να αντικαταστήσει την καθιερωμένη στην Ευρώπη ''φιλοσοφία'' διαχείρισης των αστικών απορριμμάτων (που χαρακτηρίζεται από τους επίπονους και αντιοικονομικούς διαχωρισμούς στην πηγή) με μια απλούστερη διαδικασία, η οποία επιτυγχάνει τα ίδια, αν όχι και ακόμη καλύτερα περιβαλλοντικά αποτελέσματα».

(από την εφημερίδα "Ημερησία", 24/6/2010)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου