Τετάρτη 30 Ιουνίου 2010

Ο Κυκλώνας Αλεξ Δημιουργεί Προβλήματα στη BP στον Κόλπο του Μεξικού

Η τροπική καταιγίδα Αλεξ που αναβαθμίστηκε σε κυκλώνα--ο πρώτος της εποχής στον Ατλαντικό--ανάγκασε την BP να περιορίσει τις επιχειρήσεις της για τον περιορισμό της πετρελαιοκηλίδας στον Κόλπο του Μεξικού, την ίδια ώρα που οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν πως θα χρησιμοποιήσουν την βοήθεια που τους πρόσφεραν δώδεκα χώρες, ώστε να αντιμετωπίσουν την περιβαλλοντική καταστροφή.

"Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα δεχτούν τις 22 προσφορές βοήθειας από δώδεκα χώρες και διεθνείς οργανισμούς", επισημαίνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Ο Αλεξ απειλεί τις ακτές του Μεξικού και του Τέξας. "Οι άνεμοι θα φτάσουν τα 120 χιλιόμετρα την ώρα και προβλέπεται ότι θα ενισχυθούν" στα αμερικανο-μεξικανικά σύνορα, προειδοποίησε το Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων (NHC) με έδρα το Μαϊάμι.

Οι λιμενικές αρχές στην περιοχή της πετρελαιοκηλίδας ανακοίνωσαν πως κύματα δύο μέτρων και άνεμοι ταχύτητας 40 χιλιομέτρων εμποδίζουν την περισυλλογή και καύση του πετρελαίου στην επιφάνεια της θάλασσας.

Εκπρόσωπος της BP, ο Ρόμπερτ Γουάιν, τόνισε πως, όσο η θάλασσα είναι ταραγμένη, δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί ένα μέρος των επιχειρήσεων.

Επίσης εξαιτίας του κυκλώνα Αλεξ θα καθυστερήσει η άφιξη του τρίτου πλοίου περισυλλογής πετρελαίου. Αν οι άνεμοι ξεπεράσουν τα 70 χιλιόμετρα την ώρα στην περιοχή της πετρελαιοκηλίδας θα πρέπει να απομακρυνθούν και τα άλλα πλοία που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις, δήλωσε ο ναύαρχος Θαντ Αλεν, επικεφαλής των επιχειρήσεων καθαρισμού.

Στην περίπτωση αυτή οι επιχειρήσεις θα σταματήσουν για δύο εβδομάδες και η γεώτρηση βοηθητικών πηγαδιών θα αναβληθεί για τον Σεπτέμβριο.

Για προληπτικούς λόγους οι πετρελαϊκές εταιρίες Shell και ExxonMobil απομάκρυναν μέρος του προσωπικού τους από τις πλατφόρμες άντλησης.

Ο ναύαρχος Αλεν υπογράμμισε πως "υπάρχει κίνδυνος από τις καταιγίδες το πετρέλαιο να φτάσει πιο μακριά στους βάλτους".

Μέχρι τώρα τέσσερις πολιτείες --Μισισιπή, Λουιζιάνα, Αλαμπάμα και Φλόριντα-- έχουν πληγεί από την πετρελαιοκηλίδα που προκλήθηκε στις 20 Απριλίου όταν εξερράγη πλατφόρμα άντλησης της BP, 80 χιλιόμετρα από τις ακτές.

Χθες Τρίτη, ο αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν επισκέφτηκε το κέντρο διοίκησης των επιχειρήσεων στη Νέα Ορλεάνη, πριν μεταβεί στη Φλόριντα.
(από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου