Τετάρτη 30 Ιουνίου 2010

Για την απόρριψη λυμάτων στο Αυλάκι Στυλίδας

«Διέγραψε ο κύριος νομάρχης το πρόστιμο των περίπου 60.000 ευρώ που είχαν εισηγηθεί οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος σε εταιρεία «τυποποίησης βρώσιμων ελαιών», και η ασυδοσία με την απόρριψη λυμάτων συνεχίζεται στο δημοτικό διαμέρισμα Αυλακίου Στυλίδας.

Με την ευκαιρία της μπόρας που ξέσπασε άδειασαν και τις δεξαμενές των λυμάτων του εργοστασίου για να μεταφερθούν διά της... φυσικής οδού στη θάλασσα, αναφέρει η Κίνηση Πολιτών-Μαλιακός SOS, δίνοντας και τις ανάλογες φωτογραφίες», γράφαμε μεταξύ άλλων σε δημοσίευμα στις 23/6 στην «Ε», σελίδα 20.

Η εταιρεία την οποία απλώς περιγράφαμε, σημειώνει από την πλευρά της:

«MACOLIVE SA»: «Αισθανόμαστε την ανάγκη να αναδείξουμε την αλήθεια για τα όσα δημοσιεύτηκαν εναντίον της εταιρείας μας σε σχέση με τη μη τήρηση περιβαλλοντικών όρων και τη διάθεση αποβλήτων σε αύλακα της περιοχής. Η θέση μας είναι κατηγορηματική και δύναται να ελεγχθεί με αυτοψία οποιασδήποτε δημόσιας υπηρεσίας. Η εταιρεία μας εφαρμόζει απόλυτα τους εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους και την εγκεκριμένη άδεια διάθεσης υγρών αποβλήτων και πέραν αυτού η οποιαδήποτε καταγγελία ελέγχεται περί της νομιμότητας και θεωρείται από μέρους μας κακοήθης και ανυπόστατη».

Η εταιρεία συνεχίζει: «Το σύνολο των αποβλήτων μας παραμένουν και διατίθενται υπεδάφια στις εγκαταστάσεις μας και δεν διατέθηκαν ποτέ στον παρακείμενο του εργοστασίου αύλακα. Οσον αφορά το πρόστιμο που εισηγήθηκαν οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος, κατέληξε από λάθος στην Περιφέρεια Ανατολικής Στερεάς που είναι αναρμόδια για πρόστιμο ύψους 59.500 ευρώ . Το πρόστιμο διαβιβάστηκε στις 25/5/2010 με το έγγραφο 36348/4014 έγγραφο στη Νομαρχία Φθιώτιδας και ο κ. Νομάρχης Φθιώτιδας, ο καθ' ύλην αρμόδιος, δεν το διέγραψε όπως διαδίδεται σε διάφορους κύκλους πολιτών αλλά διενεργεί διαδικασία διερεύνησης. Η έντονη βροχόπτωση της Παρασκευής 18/6/2010 διήρκεσε δεκαπέντε λεπτά μετά από ένα και πλέον μήνα συνεχούς ξηρασίας και δεν ήταν δυνατό η εταιρεία μας ακόμη και να ήθελε να αποσυμφορηθεί από απόβλητα να προλάβει να το κάνει.

»Η MACOLIVE SA απασχολεί εκατό και πλέον εργαζόμενους και είναι από τις μεγαλύτερες εταιρείες των Βαλκανίων στην επεξεργασία αγροτικών προϊόντων. Μια εταιρεία τέτοιου βεληνεκούς δεν είναι δυνατό να βασίζει τη λειτουργία της σε παραβάσεις είτε της εργατικής είτε της περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Παρακαλούμε, λοιπόν, πριν από τη δημοσίευση οποιουδήποτε ισχυρισμού ενάντια στην MACOLIVE SA τη διερεύνησή του και σας προσκαλούμε στις εγκαταστάσεις μας για την απόδειξη των ισχυρισμών μας. Η επιτυχία της MACOLIVE SA στην επεξεργασία των υγρών αποβλήτων της ελιάς είναι γνωστή στους κύκλους των ανά την Ελλάδα ελαιουργείων και πάρα πολλές επιχειρήσεις υιοθετούν τη δική μας μέθοδο επεξεργασίας. Δηλώνουμε ευθαρσώς ότι είμαστε ανοικτοί σε κάθε έλεγχο ακόμα και από τους κύκλους των υπερευαίσθητων πολιτών που τον τελευταίο καιρό λυμαίνονται τον χώρο της Φθιώτιδας και αποτελούν τροχοπέδη οποιουδήποτε είδους ανάπτυξης εξυπηρετώντας, ίσως, είτε προσωπικά είτε πολιτικά συμφέροντα».

Κύριοι της εταιρείας που («επιφυλάσσεται να ασκήσει παν εν γένει νόμιμο δικαίωμά της ενώπιον των αρμόδιων δικαστηρίων καθ' οιουδήποτε προσπάθησε συκοφαντικά να πλήξει τη φήμη, τη λειτουργία και τη υπόληψή της» θα έπρεπε να λάβετε υπόψιν και να δράσετε αμέσως απαντώντας ουσιαστικά:

- Στην τοποθέτηση των επιθεωρητών Περιβάλλοντος, που αναρωτιέμαι τι όφελος έχουν ώστε να εισηγηθούν πρόστιμο στην εταιρεία (τα έγγραφα κυκλοφορούν παντού με την αιτιολογία).

- Στα άλλα έγγραφα των εισηγητών, όπου παρουσιάζεται η έκπληξή τους γιατί άραγε κωλυσιεργεί ακόμα το θέμα της «MACOLIVE» από τη Νομαρχία (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υπάρχει διαπλοκή). Θεωρώ όμως ότι το ζήτημα και η ουσία, όπως μας είπε και ο νομάρχης Φθιώτιδος Αθανάσιος Χειμάρας, είναι ότι σε μια κρίσιμη οικονομικά περίοδο για τη χώρα, καλό είναι να μην κλείνουν τα εργοστάσια. Και φυσικά, προσθέτουμε, να συμμορφώνονται ή να αντικρούουν επιχειρήματα χωρίς να νιώθουν στόχοι από τις υποδείξεις ευσυνείδητων, θαρρώ, υπαλλήλων του κράτους.

Πολλά θα μπορούσαν να ειπωθούν ακόμη, κύριοι της εταιρείας. Αναρωτηθείτε μόνο για το τι θα μπορούσε να συμβεί αν αποκαλύπταμε ότι στην επιστολή σας κατηγορείτε ότι ευθύνεται άλλη εταιρεία (που κατονομάσατε και τηλεφωνικά και περιγράφετε γραπτά) για τη ρύπανση. Μια εταιρεία που επίσης έχει εργαζόμενους και ελπίζω ότι από κεκτημένη ταχύτητα την αναφέρατε. Μένει να αποδειχθεί...

Οσο για την πρόσκλησή σας για επίσκεψη στο εργοστάσιο, ελήφθη υπόψη...

Πηγή enet.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου