Τρίτη 29 Ιουνίου 2010

Το Πετρέλαιο Πλήττει την Οικοδομή

Το υψηλό κόστος του πετρελαίου, ένεκα των διαδοχικών αυξήσεων του ειδικού φόρου, επηρεάζει αρνητικά την αγορά κατοικίας. Αυτό γιατί διατηρεί το κόστος κατασκευής σε υψηλά επίπεδα, σε μία περίοδο που λόγω της χαμηλής ζήτησης στην αγορά, θα έπρεπε να ισχύει το αντίθετο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε εντός της εβδομάδας η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), ο γενικός δείκτης τιμών υλικών κατασκευής νέων κτιρίων κατοικιών αυξήθηκε κατά 3,6% τον Μάιο, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2009.

Οσον αφορά την πορεία των τιμών των υλικών έναντι του Απριλίου, σημειώθηκε άνοδος κατά 0,3%. Συνολικά, ο μέσος δείκτης του δωδεκαμήνου Ιουνίου 2009 - Μαΐου 2010, συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους (Ιούνιος 2008 - Μάιος 2009), παρέμεινε σταθερός, έναντι αύξησης 4,3% το αντίστοιχο προηγούμενο δωδεκάμηνο. Κύριος λόγος της στρέβλωσης αυτής στην αγορά των υλικών είναι το αυξημένο κόστος του πετρελαίου κίνησης (diesel) που κινεί τα οικοδομικά μηχανήματα και είναι σήμερα 40% ακριβότερο έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2009.

Επιπλέον, αυξημένες κατά 31% είναι και οι τιμές των σωλήνων χαλκού. Ετσι, το κατασκευαστικό κόστος παραμένει υψηλό, προσφέροντας έναν ακόμη λόγο στους κατασκευαστές στο να μην προχωρούν στην ανέγερση νέων οικοδομών. Μοιραία, η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα έχει καταβαραθρωθεί, στερώντας το δημόσιο από έσοδα, χωρίς μάλιστα να υπολογίζεται και η μείωση της απασχόλησης στον κλάδο. Ο κλάδος της οικοδομής αναμένεται να παραμείνει σε ύφεση και τα επόμενα χρόνια.
(από την εφημερίδα "Καθημερινή")

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου