Κυριακή 27 Ιουνίου 2010

Κουμπαράς 200 εκατ. ευρώ για «πράσινο» λίφτινγκ...

To πρώτο βήμα για την ενεργειακή αναβάθμιση χιλιάδων κτιρίων σε όλη την Ελλάδα αλλά και την απόκτηση «πράσινης» ταυτότητας μέσω των ελέγχων των ενεργειακών επιθεωρητών, ξεκινά ?εκτός απροόπτου- τις επόμενες ημέρες. Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος, το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον» τίθεται σε εφαρμογή από τα τέλη Ιουνίου και αφορά 100.000 σπίτια που θα μπορέσουν να κάνουν «πράσινο» λίφτινγκ με επιδότηση μεγάλου μέρους της δαπάνης ή με χαμηλότοκα δάνεια. Μοναδικός λόγος να πάρει παράταση ορισμένων μηνών είναι αφενός η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, η οποία αναβάλλει πολλά φιλόδοξα σχέδια καθώς και η ετοιμότητα ή όχι του Σώματος Ενεργειακών Επιθεωρητών.

Πέρα από τη σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας που θα πετύχουν όσοι ιδιοκτήτες εκδηλώσουν ενδιαφέρον για το σχετικό πρόγραμμα το οποίο έχει εξασφαλίσει 200 εκατ. ευρώ, εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι τίθεται σε εφαρμογή για πρώτη φορά στην Ελλάδα η ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων και η επιθεώρηση από ειδικό σώμα επιθεωρητών.

Κουμπαράς 200 εκατ. ευρώ για «πράσινο» λίφτινγκ...

Ελεγχοι
Οι ενεργειακοί επιθεωρητές, που πιάνουν δουλειά ξεκινώντας με το «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον» θα συνεχίσουν να κάνουν ελέγχους για όλα τα κτίρια που αλλάζουν χέρια αφού για πώληση ή ενοικίαση κάθε ακινήτου θα είναι υποχρεωτική η «πράσινη» ταυτότητα. Ομως, θα μπορούν να καταγράφουν και τις παρανομίες των ακινήτων, να συντάσσουν εκθέσεις και να τις καταθέτουν στο υπουργείο, για τα περαιτέρω, δηλαδή τσουχτερά πρόστιμα.

Το «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον» που τίθεται τις επόμενες ημέρες σε ισχύ αποτελεί την πρόβα τζενεράλε για όλες τις αλλαγές που θα συμβούν τα επόμενα χρόνια στην οικοδομή και την κτηματαγορά. Το πρόγραμμα αφορά τις κύριες κατοικίες (όχι τα εξοχικά ή τα καταστήματα και γραφεία εντός ενός κτιρίου) με οικοδομική άδεια πριν από την 1-1-1980 και βρίσκονται σε περιοχή με τιμή ζώνης από 1.500 ευρώ το τ.μ. και κάτω.Εκτός από τις μονοκατοικίες, στο πρόγραμμα μπορούν να ενταχθούν και οι πολυκατοικίες αρκεί να τηρούν τα κριτήρια που θέτει το υπουργείο τα μισά διαμερίσματα.

Δύο είναι τα υποπρογράμματα που υπάρχουν:

  • Στο πρώτο ο ιδιοκτήτης μπορεί να προχωρήσει σε ενεργειακή αναβάθμιση παίρνοντας δάνειο με επιδότηση επιτοκίου. Δικαιούνται να ενταχθούν μόνον όσοι έχουν ατομικό δηλωθέν εισόδημα μέχρι 30.000 ευρώ ή οικογενειακό μέχρι 50.000 ευρώ.
  • Στο δεύτερο ο ιδιοκτήτης μπορεί να πάρει επιχορήγηση 30% επί του επιλέξιμου προϋπολογισμού. Το ατομικό εισόδημα, όμως, δεν πρέπει να ξεπερνά τα 15.000 ευρώ και το οικογενειακό τα 25.000 ευρώ. Στην περίπτωση συμμετοχής των ιδιοκτητών μιας πολυκατοικίας ως ενιαίο κτίριο, θα ισχύουν οι περιορισμοί εισοδήματος του πρώτου υποπρογράμματος. Το ποσοστό ενίσχυσης ανέρχεται στο 30% επί του επιλέξιμου προϋπολογισμού, δηλαδή του προϋπολογισμού που κατατίθεται εφόσον περάσει πρώτα ο ενεργειακός επιθεωρητής, κάνει τον έλεγχο και προτείνει τις εργασίες που πρέπει να γίνουν.

Στα υπέρ για την ένταξη στο πρόγραμμα εκτός της επιδότησης 30%, των επιδοτούμενων δανείων, της δωρεάν επιθεώρησης είναι και η έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα μέχρι το ποσό των 2.500 ευρώ.

Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Τα οκτώ βήματα έως τις... πληρωμές

O προϋπολογισμός των εργασιών για την ενεργειακή αναβάθμιση κάθε σπιτιού δεν μπορεί να ξεπερνά τις 15.000 ευρώ. Τα βήματα για να ενταχθούν οι ενδιαφερόμενοι στο «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον» είναι:

1 Μόλις προκηρυχθεί το πρόγραμμα καλούν τον ενεργειακό επιθεωρητή για τον πρώτο έλεγχο. Αυτός προτείνει τις παρεμβάσεις για αναβάθμιση τουλάχιστον μιας κατηγορίας, το κόστος που απαιτείται και εκδίδει το πιστοποιητικό.

2 Κατατίθενται τα δικαιολογητικά και η αίτηση στη τράπεζα.

3 Γίνεται η αξιολόγηση και κατάταξη βάσει του κριτηρίου εξοικονόμησης ενέργειας προς κόστος παρέμβασης. Ενημερώνεται ο ιδιοκτήτης και ξεκινούν οι εργασίες.

4 Ακολουθούν δεύτερη επιθεώρηση, νέο πιστοποιητικό και πιστοποίηση φυσικού και οικονομικού αντικειμένου του έργου.

5 Το επιδοτούμενο δάνειο εκταμιεύεται με την απόφαση της έγκρισης. Για την ολοκλήρωση της εκταμίευσης ο ωφελούμενος προσκομίζει τα παραστατικά των δαπανών και το δεύτερο πιστοποιητικό και πιστοποιείται η υλοποίηση του έργου.

6 Οσοι ζήτησαν επιχορήγηση προσκομίζουν τα παραστατικά των δαπανών και το δεύτερο πιστοποιητικό και πιστοποιείται η υλοποίηση του έργου με διοικητικό έλεγχο

7 Το ΥΠΕΚΑ και η Ειδική υπηρεσία Επιθεωρητών προχωρούν σε δειγματοληπτικούς ελέγχους

8 Γίνεται έλεγχος και εποπτεία από το ΤΕΜΠΜΕ των διαδικασιών πληρωμής.


Πηγή ethnos.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου