Κυριακή 27 Ιουνίου 2010

«Κουμπαράς πετρελαίου», μαξιλάρι στην ύφεση

Ενα  από τα γεωτρύπανα στις πετρελαϊκές εγκατάστασεις του «Πρίνου». Ενα από τα γεωτρύπανα στις πετρελαϊκές εγκατάστασεις του «Πρίνου». Ο φορέας θα αποτελεί εταιρεία με μία μετοχή που θα ανήκει στο Δημόσιο, θα προκηρύσσει και θα επικυρώνει διαγωνισμούς έρευνας και αξιοποίησης υδρογονοανθράκων.Θα έχει τη μορφή ανώνυμης εταιρείας του Δημοσίου, με ολιγομελές διοικητικό συμβούλιο, και προτείνεται τα μέλη του να ορίζονται από τη Βουλή, κατά το μοντέλο των ανεξάρτητων αρχών.


Οι ενδείξεις για την ύπαρξη κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου σε διάφορα σημεία της ελληνικής επικράτειας είναι ενθαρρυντικές. Σύμφωνα με τη διεθνή πρακτική, πιθανότητες της τάξεως του 20% για την εμφάνιση κοιτασμάτων κρίνονται ως αξιόλογες και δημιουργούνται έτσι οι προϋποθέσεις για επενδύσεις.

Στέλεχος της κυβέρνησης είπε στην «Οικονομία» ότι «ο "Πρίνος" στα 20 χρόνια λειτουργίας του έβγαλε 120.000.000 βαρέλια. Η πρόβλεψη είναι ότι με βάση τις υφιστάμενες ενδείξεις και λόγω της θεαματικής βελτίωσης της σχετικής τεχνολογίας εξόρυξης μπορεί να έχουμε δύο και τρεις φορές πάνω από τις δυνατότητες του "Πρίνου", σε αντίστοιχα κοιτάσματα».

Περιοχές που θεωρούνται ενδιαφέρουσες και οι οποίες έχουν χαρτογραφηθεί γεωλογικά και σεισμολογικά βρίσκονται στη δυτική Ελλάδα (Ιόνιο, Πατραϊκός κόλπος, Κατάκωλο). Επίσης, η κυβέρνηση θα ζητήσει από το φορέα που θα συσταθεί να διερευνήσει αν υπάρχουν ενδείξεις για τον εντοπισμό αξιόλογων κοιτασμάτων και στο βόρειο Αιγαίο.

Αν για τη δυτική Ελλάδα οι έρευνες μπορεί να ξεκινήσουν γρήγορα, για την περιοχή του Β. Αιγαίου τα πράγματα είναι πιο σύνθετα, εξαιτίας της εμπλοκής της Τουρκίας. Για το λόγο αυτό το σχέδιο νόμου έχει αποσταλεί και στο υπουργείο Εξωτερικών. Με την κίνηση αυτή η κυβέρνηση επιχειρεί σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία, να εξετάσει όλες τις δυνατότητες εξοικονόμησης πόρων.

Εκτός όμως από την αμιγώς οικονομική διάσταση υπάρχει και η κοινωνική πλευρά.Για παράδειγμα, ο υφυπουργός Ενέργειας Γ.Μανιάτης με ομιλία του στη Βουλή είχε εισηγηθεί να εφαρμοστεί και στη χώρα μας το μοντέλο της Νορβηγίας.Εκεί έχει δημιουργηθεί ο λεγόμενος «κουμπαράς πετρελαίου», στον οποίο διοχετεύονται τα κέρδη από τις έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο και στη συνέχεια το ποσό που συγκεντρώνεται πηγαίνει για την ενίσχυση των ασφαλιστικών ταμείων.

Πηγή enet.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου