Κυριακή 27 Ιουνίου 2010

Φωτοβολταικά: η “πράσινη” επιλογή

Με την επιλογή της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σε ένα κτίριο ή σε μια μονοκατοικία ως βασικής πηγή παραγωγής ενέργειας επιτυγχάνεται τόσο οικονομία όσο και προστασία του περιβάλλοντος. Είναι χαρακτηριστικό πως κάθε κιλοβατώρα ηλεκτρισμού που προμηθευόμαστε από το δίκτυο της ΔΕΗ και παράγεται από ορυκτά καύσιμα επιβαρύνει την ατμόσφαιρα με ένα τουλάχιστον κιλό διοξειδίου του άνθρακα.

Το διοξείδιο του άνθρακα είναι το σημαντικότερο αέριο του θερμοκηπίου που επηρεάζει την κλιματική αλλαγή. Η στροφή στις καθαρές πηγές ενέργειας, όπως η ηλιακή, αποτελεί τη μοναδική διέξοδο για την αποτροπή των κλιματικών αλλαγών που απειλούν σήμερα τον πλανήτη. Επιπλέον, η χρήση της ηλιακής ενέργειας συνεπάγεται λιγότερη εκπομπή άλλων επικίνδυνων ρύπων (όπως τα καρκινογόνα μικροσωματίδια, τα οξείδια του αζώτου, οι ενώσεις του θείου κλπ.). Οι ρύποι αυτοί επιφέρουν σοβαρές βλάβες στην υγεία και το περιβάλλον. Η ηλιακή ενέργεια είναι πιο συμφέρουσα στα νησιά, όπου η παραγωγή ηλεκτρισμού από συμβατικές πηγές είναι ιδιαίτερα ακριβή. Όμως προφανώς τα κριτήρια δεν πρέπει να είναι μόνο οικονομικά.

Πώς λειτουργεί
Το ηλιακό φως συγκροτείται από μικρά πακέτα ενέργειας που λέγονται φωτόνια. Τα φωτόνια περιέχουν διαφορετικά ποσά ενέργειας ανάλογα με το μήκος κύματος του ηλιακού φάσματος. Το γαλάζιο χρώμα ή το υπεριώδες έχουν περισσότερη ενέργεια από το κόκκινο ή το υπέρυθρο. Όταν λοιπόν τα φωτόνια προσκρούσουν σε ένα φωτοβολταϊκό στοιχείο (που είναι ουσιαστικά ένας “ημιαγωγός”), άλλα ανακλώνται, άλλα το διαπερνούν και άλλα απορροφώνται από αυτό. Αυτά τα τελευταία φωτόνια παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα. Τα φωτόνια αναγκάζουν τα ηλεκτρόνια του φωτοβολταϊκού να μετακινηθούν σε άλλη θέση και, ως γνωστόν, ο ηλεκτρισμός δεν είναι τίποτε άλλο παρά κίνηση ηλεκτρονίων.

Τα πλεονεκτήματα
Όταν τα φωτοβολταϊκά εκτεθούν στην ηλιακή ακτινοβολία, μετατρέπουν ποσοστό 5%-17% της ηλιακής ενέργειας σε ηλεκτρική. Το ποσοστό αυτό εξαρτάται από την τεχνολογία που χρησιμοποιούμε. Υπάρχουν, π.χ., τα λεγόμενα μονοκρυσταλλικά φωτοβολταϊκά, τα πολυκρυσταλλικά φωτοβολταϊκά και τα άμορφα. Τα τελευταία έχουν μεν χαμηλότερη απόδοση, είναι όμως σημαντικά φθηνότερα. Η επιλογή του είδους των φωτοβολταϊκών είναι συνάρτηση των αναγκών, του διαθέσιμου χώρου και της οικονομικής ευχέρειας του ενδιαφερόμενου. Όλα τα φωτοβολταϊκά πάντως μοιράζονται τα εξής πλεονεκτήματα: μηδενική ρύπανση, αθόρυβη λειτουργία, αξιοπιστία και μεγάλη διάρκεια ζωής (φθάνει τα 30 χρόνια), απεξάρτηση από την τροφοδοσία καυσίμων για τις απομακρυσμένες περιοχές, δυνατότητα επέκτασης ανάλογα με τις ανάγκες και ελάχιστη συντήρηση.
Τα φωτοβολταϊκά είναι μία από τις πολλά υποσχόμενες τεχνολογίες της νέας εποχής που ανατέλλει στον χώρο της ενέργειας. Μιας νέας εποχής που θα χαρακτηρίζεται ολοένα και περισσότερο από τις μικρές, αποκεντρωμένες εφαρμογές σε ένα περιβάλλον απελευθερωμένης αγοράς.
Η ηλιακή ενέργεια είναι μια καθαρή, ανεξάντλητη, ήπια και ανανεώσιμη ενεργειακή πηγή. Η ηλιακή ακτινοβολία δεν ελέγχεται από κανέναν και αποτελεί ανεξάντλητο εγχώριο ενεργειακό πόρο που παρέχει ανεξαρτησία, προβλεψιμότητα και ασφάλεια στην ενεργειακή τροφοδοσία.
Τα φωτοβολταϊκά είναι λειτουργικά, καθώς προσφέρουν επεκτασιμότητα της ισχύος τους και δυνατότητα αποθήκευσης της παραγόμενης ενέργειας (στο δίκτυο ή σε συσσωρευτές), αναιρώντας έτσι το μειονέκτημα της ασυνεχούς παραγωγής ενέργειας. Η εμπειρία της Δανίας, για παράδειγμα, έδειξε μείωση της συνολικής κατανάλωσης ηλεκτρισμού από χρήστες φωτοβολταϊκών της τάξης του 5%-10%.

Ενεργειακή αυτονομία
Για τις επιχειρήσεις παραγωγής ηλεκτρισμού, τα τεχνικά και εμπορικά πλεονεκτήματα από την εγκατάσταση μικρών συστημάτων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας είναι σημαντικά. Όσο περισσότερα συστήματα παραγωγής ενέργειας εγκατασταθούν και συνδεθούν με το δίκτυο ηλεκτροδότησης, τόσο περισσότερα είναι τα οφέλη για τις επιχειρήσεις, όπως, π.χ., η βελτίωση της ποιότητας της ηλεκτρικής ισχύος, η σταθερότητα της ηλεκτρικής τάσης και η μείωση των επενδύσεων για νέες γραμμές μεταφοράς.
Η βαθμιαία αύξηση των μικρών ηλεκτροπαραγωγών μπορεί να καλύψει αποτελεσματικά τη διαρκή αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία, σε διαφορετική περίπτωση, θα έπρεπε να καλυφθεί με μεγάλες επενδύσεις για σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής. Επίσης, η παραγωγή ηλεκτρισμού από μικρούς παραγωγούς μπορεί να περιορίσει την ανάγκη επενδύσεων σε νέες γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Το κόστος μιας νέας γραμμής μεταφοράς είναι πολύ υψηλό, αν λάβουμε υπόψη μας, πέρα από τον τεχνολογικό εξοπλισμό, θέματα που σχετίζονται με την εξάντληση των φυσικών πόρων και τις αλλαγές στις χρήσεις γης.
Μια φωτοβολταϊκή εγκατάσταση μπορεί να αποτελεί ένα αυτόνομο σύστημα που να καλύπτει το σύνολο των ενεργειακών αναγκών ενός σπιτιού ή μιας επαγγελματικής χρήσης. Για τη συνεχή εξυπηρέτηση του καταναλωτή, η εγκατάσταση θα πρέπει να περιλαμβάνει και μία μονάδα αποθήκευσης (μπαταρίες) και διαχείρισης της ενέργειας. Εναλλακτικά, ένα σύστημα παραγωγής ηλεκτρισμού με φωτοβολταϊκά μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με το δίκτυο της ΔΕΗ. Στην περίπτωση αυτή, καταναλώνετε ρεύμα από το δίκτυο όταν το φωτοβολταϊκό σύστημα δεν επαρκεί (π.χ., όταν έχει συννεφιά ή κατά τη διάρκεια της νύχτας) και δίνετε ενέργεια στο δίκτυο όταν η παραγωγή υπερκαλύπτει τις ανάγκες σας (π.χ., τις ηλιόλουστες ημέρες ή όταν λείπετε).

Πηγή: Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών (www.helapco.gr)

Οικολογική ανάπτυξη από την Τράπεζα Πειραιώς

Ένα νέο προϊόν, που παρέχει ολοκληρωμένες υπηρεσίες για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε στέγες βιομηχανικών - βιοτεχνικών επιχειρήσεων, παρουσίασε πρόσφατα η Τράπεζα Πειραιώς.
Το νέο προϊόν ονομάζεται “Φωτοβολταϊκά σε Βιομηχανικές Στέγες”, εντάσσεται στους άξονες δράσης που εξήγγειλε πρόσφατα ο όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς, από κοινού με τα υπουργεία Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) και Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας (ΥΠΟΙΑΝ) και υλοποιείται σε συνεργασία με την ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ ΑΕ.
Η τελευταία θα αξιολογεί το δυναμικό κάθε βιομηχανικής στέγης και τη δυνατότητά της να φιλοξενήσει φωτοβολταϊκά, να εκπονεί το επιχειρηματικό σχέδιο, να επιλέγει τον καταλληλότερο εξοπλισμό, να φροντίζει για την απρόσκοπτη σύνδεση του συστήματος με το δίκτυο, καθώς και να πιστοποιεί την ποιοτική εγκατάσταση.
Η Τράπεζα Πειραιώς θα βρίσκεται δίπλα στις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις για να διασφαλίζει τη χρηματοδότηση του συστήματος, μέσω ενός νέου ανταγωνιστικού τραπεζικού προϊόντος, ενώ παράλληλα θα προσφέρει και ένα ειδικό ασφαλιστικό πακέτο.
Για συστήματα ισχύος έως 1 μεγαβάτ (MWp) το μόνο που χρειάζεται να κάνει μία επιχείρηση είναι να πάρει μία προσφορά όρων σύνδεσης από το ΔΕΣΜΗΕ, μία έγκριση μικρών εργασιών από την αρμόδια Πολεοδομία και να υπογράψει μία 20ετή σύμβαση αγοροπωλησίας με τον ΔΕΣΜΗΕ.

“Επενδύστε” στον ήλιο!
Τα φωτοβολταϊκά συστήματα μετατρέπουν την ηλιακή ακτινοβολία σε ηλεκτρική ενέργεια. Μπορούν να αξιοποιηθούν σε πλήθος εφαρμογών, τόσο σε κτίρια όσο και σε κατάλληλα οικόπεδα. Λειτουργούν αθόρυβα, με αξιοπιστία και με διάρκεια ζωής που φτάνει μέχρι τα 30 χρόνια, με ελάχιστη συντήρηση και μηδενική ρύπανση.
Είναι περιβαλλοντικό κέρδος για όλους και οικονομικό κέρδος για σας που θα τα εγκαταστήσετε στο σπίτι, την επιχείρηση ή το οικόπεδό σας. Απευθύνεται τόσο σε εταιρείες όσο και σε ιδιώτες.

Αποπληρωμή
- Με μηνιαίες δόσεις (κεφάλαιο & τόκοι).
- Μέχρι 15 χρόνια ή μέχρι να συμπληρωθεί το 70ό έτος της ηλικίας του δανειολήπτη (όποιο προηγηθεί).
- Περίοδος χάριτος μέχρι 6 μήνες στο κεφάλαιο.
-Το δάνειο εξοφλείται σε μεγάλο βαθμό από τη λήψη κρατικής χορηγίας από το υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού.
- Τα έσοδα της πώλησης της ηλεκτρικής ενέργειας στην ΑΗΚ.
- Δυνατότητα πρόωρης, μερικής ή ολικής αποπληρωμής του δανείου οποιαδήποτε στιγμή.
- Ποσό από €5.000 μέχρι €60.000.
- Κυμαινόμενο επιτόκιο για όλη τη διάρκεια του δανείου.
Το προϊόν αυτό εντάσσεται στους άξονες δράσης που εξήγγειλε πρόσφατα ο όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς από κοινού με τα υπουργεία Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) και Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας (ΥΠΟΙΑΝ) και αποσκοπεί στην ενίσχυση της Πράσινης Ανάπτυξης.

Ο ρόλος της Τράπεζας Πειραιώς
Η Τράπεζα Πειραιώς θα βρίσκεται δίπλα στις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις για να διασφαλίζει τη χρηματοδότηση του συστήματος μέσω ενός νέου ανταγωνιστικού τραπεζικού προϊόντος, ενώ παράλληλα θα προσφέρει και ένα ειδικό ασφαλιστικό πακέτο.
Τι προσφέρει στις επιχειρήσεις το προϊόν “Φωτοβολταϊκά σε Βιομηχανικές Στέγες”:
- Την προμήθεια και εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών στη στέγη μίας επιχείρησης.
- Tη χρηματοδότηση από την Τράπεζα Πειραιώς, με ένα ειδικά διαμορφωμένο ελκυστικό πακέτο.
- Τον οικονομοτεχνικό έλεγχο για λογαριασμό της επιχείρησης, δηλαδή τον έλεγχο οικονομικής σκοπιμότητας του έργου, την επάρκεια της στατικής κατασκευής του κτιρίου και την εκπόνηση της ηλεκτρομηχανολογικής μελέτης εγκατάστασης των φωτοβολταϊκών και σύνδεσής τους με το δίκτυο της ΔΕΗ.
- Την προετοιμασία και υποβολή φακέλων για την χορήγηση της πολεοδομικής άδειας και για την υπογραφή των απαιτούμενων Συμβάσεων με τον ΔΕΣΜΗΕ και τη ΔΕΗ.
- Την έκδοση της Έγκρισης Επέκτασης Σκοπού από την ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ (για όσες επιχειρήσεις είναι εγκατεστημένες εντός ΒΙΠΕ).
- Τη σύνδεση της εγκατάστασης με το δίκτυο.
- Τον έλεγχο και πιστοποίηση του συστήματος.
- Την ασφάλιση του συστήματος.
- Τη συντήρηση του συστήματος (εφόσον το επιθυμεί η επιχείρηση).

Πηγή makthes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου