Τετάρτη 30 Ιουνίου 2010

Μείωση 5-15% στα Τιμολόγια των Μεγάλων Εμπορικών Πελατών της ΔΕΗ Προαναγγέλλει ο Α. Ζερβός

Μείωση τιμών κατά 5-15% στους μεγάλους εμπορικούς πελάτες της σχεδιάζει η ΔΕΗ, σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της ΔΕΗ κ. Αρθούρου Ζερβού στο Reuters. Για τον λόγο αυτό η θα ζητηθεί η κυβερνητική έγκριση, σε μία προσπάθεια να αντεπεξέλθει η ΔΕΗ στον ανταγωνισμό στο συγκεκριμένο κομμάτι της αγοράς. Το μέτρο θα είναι προσωρινό και θα διαρκέσει μέχρι η Επιχείρηση να προσαρμόσει τα τιμολόγιά της στις απαιτήσεις του Μνημονίου.

Στις δηλώσεις του στο διεθνές πρακτορείο, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων, ο κ. Ζερβός τόνισε: «Δεν έχουμε ακόμη αποφασίσει, αλλά οι αυξήσεις για τους εμπορικούς πελάτες θα είναι της τάξεως του 5 με 15%».

Παράλληλα, ο κ. Ζερβός ανακοίνωσε ότι απώτερος στόχος της ΔΕΗ είναι η πραγματοποίηση επενδύσεων στον χώρο των ΑΠΕ άνω των 2 δις ευρώ ως το 2015, ενώ θα εξεταστεί και η πιθανότητα στρατηγικών συνεργασιών για μεγάλα σχέδια στην αιολική και ηλιακή ενέργεια.
Σύμφωνα με τις επιταγές του Μνημονίου, η Ελλάδα θα πρέπει ως τα τέλη Σεπτεμβρίου να επιτρέψει την αναπροσαρμογή τιμολογίων της ΔΕΗ, τα οποία τώρα επιδοτούν την βιομηχανία, τους αγρότες και τα νοικοκυριά εις βάρος των επιχειρήσεων.

Η τελευταία αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ ανάγεται στον Ιούλιο του 2008, ενώ η Επιχείρηση έχει προειδοποιήσει ότι θα πρέπει να προβεί σε αυξήσεις από το 2013, όταν η Ε.Ε. θα τερματίσει την κατανομή δικαιωμάτων εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα, με το κόστος να αυξάνεται στα 1,3 δις ευρώ ετησίως από 70 εκατ. το 2009.

Επίσης, σε δηλώσεις του στο Reuters το στέλεχος της ΔΕΗ κ. Λάζαρος Καραλάζος υπογράμμισε ότι, σε μία προσπάθεια περικοπής του κόστους, η Επιχείρηση θα δεχθεί πέντε φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) 70.000 κ.μ. το καθένα ως τα τέλη του 2010. Οι ποσότητες θα αναζητηθούν θα γίνουν στις αγορές spotσε τιμές 30-40% κάτω από αυτές που ισχύουν για το φυσικό αέριο από αγωγούς μέσω μακροχρόνιων συμβολαίων.

Πηγή energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου