Την ανάγκη για ταχεία δημιουργία ενός Δημόσιου Φορέα, ο οποίος «με αξιοκρατία και με πλήρη διαφάνεια» θα προκηρύξει διαγωνισμούς, «προκειμένου να έρθουν σοβαροί επενδυτές να ψάξουν για πετρέλαιο στον τόπο μας», υπογράμμισε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιάννης Μανιάτης μιλώντας χθες σε ραδιοφωνικό σταθμό.
Ο κ. Μανιάτης εκτίμησε ότι είναι θέμα «λίγων εβδομάδων, ή μικρού χρονικού διαστήματος» να ολοκληρωθεί η διαδικασία δημιουργίας του νέου αυτού φορέα. «Νομίζω ότι πραγματικά είμαστε σε ένα πολύ καλό στάδιο, θέμα λίγων εβδομάδων να παρθεί αυτή η Νομοθετική πρωτοβουλία από την Κυβέρνηση και μετά να προχωρήσουμε, σε διάστημα ενός έτους το αργότερο, σε ανάθεση ερευνών», τόνισε.
Αναφερόμενος στα κοιτάσματα πετρελαίου που υπάρχουν στην Ελλάδα, ο κ. Μανιάτης εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος, παραπέμποντας στο παράδειγμα του Πρίνου. «Ο Πρίνος τα τελευταία 20 χρόνια έβγαλε, αν θυμάμαι καλά, πάνω από 120 εκατομμύρια βαρέλια. Χωρίς να είναι κανένα τεράστιο κοίτασμα, ήταν ένα αξιοπρεπές, μικρό για τα διεθνή δεδομένα κοίτασμα, που όμως είχε πολύ σημαντική συμβολή στην Εθνική οικονομία. Επειδή θέλω να είμαι πάρα πολύ προσεκτικός στις διατυπώσεις μου και στην εκφορά του λόγου, μπορώ να σας πω ότι η Ελλάδα έχει δυνατότητες, με πολύ σοβαρότητα, να ενταχθεί στον χάρτη των Χωρών που αξιοποιούν τους υδρογονάνθρακές τους, δηλαδή πετρέλαιο και φυσικό αέριο», ανέφερε ο υφυπουργός και συμπλήρωσε:
«Πόσα πιθανά αποθέματα έχουμε, θα ήταν αστείο να πει κανείς από τώρα, γιατί ουσιαστικά δεν έχουν υπάρξει σύγχρονες και αξιόπιστες έρευνες. Οι ενδείξεις που έχουμε στα εθνικά χωρικά ύδατα είναι αρκετά ισχυρές, ώστε να μας πείθουν ότι πρέπει ταχύτατα να δημιουργήσουμε έναν Δημόσιο φορέα, ο οποίος με αξιοκρατία και με πλήρη διαφάνεια θα προκηρύξει διαγωνισμούς, προκειμένου να έρθουν σοβαροί επενδυτές να ψάξουν για πετρέλαιο στον τόπο μας.»
Αναφερόμενος στον Δημόσιο Φορέα που θα δημιουργηθεί, επεσήμανε πως η κυβέρνηση κατέληξε σε ένα ευέλικτο μοντέλο μίας Ανώνυμης εταιρείας με μία μετοχή, τη μετοχή του Δημοσίου, «δηλαδή κλασική περίπτωση Δημόσιας Ανώνυμης Εταιρείας, με ένα εξαιρετικά ολιγομελές Διοικητικό Συμβούλιο αποτελούμενο από 3 έως 5 άτομα και με στελέχωση η οποία δεν χρειάζεται να ξεπεράσει τα 10 πρόσωπα».
«Μιλώ για ένα απολύτως ευέλικτο και μικρό σχήμα, το οποίο θα πρέπει να στελεχωθεί με απόλυτη διαφάνεια και αξιοκρατία, από Έλληνες που δουλεύουν και στην Ελλάδα και έχουμε τέτοιους άξιους επιστήμονες, αλλά και άλλους που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό και αυτός ο φορέας από τη στιγμή που συγκροτηθεί θα κάνει αυτό που κάνουν ουσιαστικά όλες οι σοβαρές χώρες», τόνισε ο κ. Μανιάτης.
Όπως σημείωσε, κορυφαίο στοιχείο για να επιτύχει ο κάθε διαγωνισμός, ώστε να έρθουν σοβαροί επενδυτές, είναι η χώρα να έχει στοιχειωδώς διερευνήσει ότι υπάρχουν σημαντικές πιθανότητες ύπαρξης κοιτασμάτων. «Εάν υπάρχουν, έρχονται οι εταιρείες, επενδύουν σημαντικά κονδύλια και μόνο τότε μπορεί μια χώρα να πει ότι βρήκε πετρέλαιο, ή φυσικό αέριο», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείς σχετικά με το ποιες περιοχές θα ερευνηθούν, τόνισε πως υπάρχουν περιοχές που δεν έχει αποκλειστεί ότι υπάρχει πετρέλαιο. «Στην περιοχή των Ιωαννίνων, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή του Πατραϊκού Κόλπου. Μιλώ για έρευνες που ξεκίνησαν και για διαφόρους λόγους σταμάτησαν, χωρίς να διαπιστωθεί εάν υπάρχει κάτι. Αλλά, έχουμε εκεί σοβαρές ενδείξεις ύπαρξης κοιτασμάτων.»
Όσον αφορά στις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, τόνισε ότι οι σχέσεις στις έρευνες υδρογονανθράκων διέπονται από το Διεθνές Δίκαιο.«Η χώρα μας σέβεται απολύτως του κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Δεν έχει διάθεση ούτε να καταπατήσει δικαιώματα της Τουρκίας, ούτε ασφαλώς και να εκχωρήσει σε οποιονδήποτε γείτονα δικαιώματα που είναι δικά μας», υπογράμμισε ο κ. Μανιάτης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου