Κυριακή 27 Ιουνίου 2010

Δώστε ζωή στο γραφείο σας!

Αν και θεωρούμεθα «έξυπνος λαός», έχουμε μια δυσκολία σε αυτή τη χώρα ακόμη και να ρίξουμε στον σωστό κάδο τα σωστά απορρίμματα. Επειδή πάντως το γραφείο είναι ο χώρος όπου πολλοί από εμάς περνούν τουλάχιστον το ένα τρίτο της ζωής τους, αξίζει τον κόπο να του δώσουμε μιαν ανάσα ποιότητας!

Προσοχή! Τα περισσότερα από όσα θα συναντήσει παρακάτω ο αναγνώστης είναι... αντιγραφή. Τα σκέφθηκαν άλλοι, σε διάφορες άλλες χώρες, πολύ προτού πάει εκεί το δικό μας μυαλό. Ωστόσο πρόκειται για μια αντιγραφή που λίγες αντιρρήσεις πρέπει να προκαλέσει. Συσκευές, αναλώσιμα, τουαλέτες, κουζίνα και χώρος διαλείμματος. Είναι απίστευτο το τι έχουν σκεφθεί, πέρα από τα κλασικά, άνθρωποι σε άλλες χώρες για όλα αυτά που αποτελούν σήμερα ένα στοιχειώδες γραφείο.

Συσκευές
Το πρώτο βήμα βέβαια θα είναι να εφοδιαστούν τα υπολογιστικά μηχανήματα με διακόπτες λειτουργίας που θα τα κλείνουν όταν αφεθούν αχρησιμοποίητα για κάποιο χρονικό διάστημα. Κλείνοντας τον υπολογιστή όταν φεύγουμε, δεν σημαίνει ότι ώσπου να επιστρέψουμε θα έχουν χαθεί όσα μηνύματα μας έστειλαν στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα, αφού αυτά αποθηκεύονται εκτός του μηχανήματός μας, ούτε πρέπει να νομίζουμε ότι εξοικονομούμε κάτι σε ενέργεια έχοντας στην οθόνη κάποιο screen saver (μόνο καλύτερη συντήρηση στην οθόνη γίνεται με αυτόν τον τρόπο). Είναι απίστευτο πόσα μηχανήματα αφήνονται ανοικτά όλο το εικοσιτετράωρο, ενώ είμαστε πολύ μακριά τους. Το σήμα «Εnergy Star» στα μηχανήματα εξασφαλίζει κάποια επιπλέον οικονομία, και κυρίως αυτό το επιθυμητό αυτόματο πέρασμα στην ανενεργό κατάσταση ύστερα από ένα χρονικό διάστημα απραξίας.

Οι LCD έγχρωμες επίπεδες οθόνες καταναλώνουν το 10%-20% της ενέργειας που κατανάλωναν οι παλιές ογκώδεις CRΤ, ενώ στους εκτυπωτές θεωρείται ότι σήμερα οι πλέον ενεργοβόροι είναι οι λέιζερ και οι πιο οικονομικοί οι inkjet.

Είναι κατανοητό ότι τα φορητά υπολογιστικά μηχανήματα, παρ΄ όλο που είναι ακριβότερα, αν τους γίνεται σωστή χρήση και αντέξουν, επειδή έχουν μια ισχύ κοντά στα 15 Watt σε σχέση με τα 80-150 Watt των επιτραπέζιων υπολογιστικών μηχανημάτων, με τους πύργους τους και τα τροφοδοτικά τους, ίσως τελικά να προλαβαίνουν να κάνουν εκτός από οικονομία και απόσβεση των εξόδων αγοράς τους. Και έχουν και το πλεονέκτημα να μπορεί ο υπάλληλος να τα πάρει μαζί του για δουλειά στο σπίτι. Που αυτό συνδέεται με μια πρόταση διαδεδομένη σε ξένους δικτυακούς τόπους για παραμονή στο σπίτι και (αποδεδειγμένη) τηλεεργασία μιας ημέρας μέσα στην εβδομάδα.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι υπάρχουν από καιρό, αλλά εδώ στην Ελλάδα δεν είναι πολύ διαδεδομένες, και φορητές αριθμομηχανές με μπαταρίες νερού, οι οποίες κοστίζουν κοντά στα 10 ευρώ. Μόλις αρχίζει η οθόνη να χάνει τη φωτεινότητά της, αρκεί να προσθέσεις λίγες σταγόνες νερού στις μπαταρίες, τις οποίες αλλάζεις περίπου κάθε τρεις μήνες (http://www. tradekey. com/product-view/id/1372447. htm).

Εννοείται ότι υπάρχουν φορτιστές κινητών και μπαταριών (που πρέπει να προτιμώνται από τις άλλες, τις μη επαναφορτιζόμενες) που λειτουργούν με μικρά φωτοβολταϊκά και κάποια επιπλέον μικρή ή μεγάλη οικονομία επιτυγχάνεται και από εκεί.

Αναλώσιμα
Εδώ είναι ό,τι καλύτερο γίνεται αυτή τη στιγμή και στα ελληνικά γραφεία. Οι περισσότεροι γνωρίζουν ότι οι θήκες που περιέχουν τα τόνερ και τα μελάνια μπορούν να χρησιμοποιηθούν ξανά, όχι από εμάς τους ίδιους, διότι μπορεί να εισπνεύσουμε βλαβερές ουσίες, αλλά αφού τα παραδώσουμε στην επιχείρηση η οποία ασχολείται με το ξαναγέμισμα. Ως και 1,5 κιλό πλαστικού και μετάλλων μπορεί να γλιτώσει το περιβάλλον αν τα ξαναχρησιμοποιήσουμε. Γίνεται ακόμη λόγος για οικολογικά μελάνια με βάση τη σόγια αντί του πετρελαίου και χωρίς κάποια πτητικά υλικά (Volatile Οrganic Compounds- VΟL) που προκαλούν αλλεργίες. Αλλά θα πρέπει να ψάχνουμε το θέμα πριν από την αγορά ενός εκτυπωτή, διότι δεν δέχονται όλοι οι εκτυπωτές αυτόν τον τύπο μελανιού.

Υπάρχουν πλέον και εδώ στην Ελλάδα στυλό φτιαγμένα από ανακυκλωμένα υλικά, αλλά η αλήθεια είναι ότι οι τιμές τους στο λιανικό εμπόριο είναι κατά 2 ευρώ υψηλότερες από τα συνηθισμένα, και δεν γνωρίζω πόσο θα κατέβαζε την τιμή μια συμφωνία για αγορά σε ποσότητες.

Υπάρχει επίσης διορθωτικό με βάση το νερό αντί για άλλα τοξικά υλικά, ενώ η άποψη ότι είναι καλύτερα να χρησιμοποιούμε ξύλινα μολύβια αντί για μαρκαδόρους ή στυλό μελανιού για να γράφουμε είναι κατά ένα μέρος ορθή, γνωρίζοντας πόσο εύκολα αποικοδομούνται όταν πεταχτούν (και μάλιστα πριν από την ώρα τους). Βέβαια αντί για ξύλινα μολύβια θα ήταν προτιμότερα κάποια από ανακυκλωμένο χαρτόνι, αλλά δυστυχώς πωλούνται αυτή τη στιγμή σε σχετικά απαγορευτικές τιμές.

Το χαρτί είναι σωστό να μην έχει υποστεί επεξεργασία με χλώριο, που το χρησιμοποιούν οι βιομηχανίες για να απομακρύνουν τη λιγνίνη και έτσι να μην κιτρινίζει. Οσο για την κατανάλωσή του, θα έπρεπε κανονικά να ελέγχεται αυστηρά διότι γίνεται κατάχρηση στις εκτυπώσεις.

Τουαλέτες
Να χρησιμοποιούνται απορρυπαντικά με όσο το δυνατόν λιγότερο τοξικά υλικά, τα χαρτιά από τον νιπτήρα και τη λεκάνη να μεταφέρονται με σάκους από ανακυκλώσιμο υλικό ή επαναχρησιμοποιούμενους από κάνναβη ή άλλο παρόμοιο υλικό.

Ενα μείγμα από ξύδι και ζεστό νερό θα μπορούσε να είναι αρκετό για να καθαριστούν όσοι χώροι δεν είναι πολύ βρώμικοι και τα τζάμια.

Κουζίνα
Ακόμη και για εδώ έχουν γίνει σκέψεις, οι οποίες όμως μάλλον δεν θα αρέσουν σε πολλούς. Διότι συνιστάται να μη χρησιμοποιούνται καν τα μιας χρήσης πλαστικά σκεύη, αφού φτιάχνονται με βάση το πετρέλαιο, να φέρει ο καθένας κεραμικά φλιτζάνια και πιάτα, γυάλινα ποτήρια, να χρησιμοποιείται υγρό απορρυπαντικό για το πλύσιμό τους με οικολογικές προδιαγραφές, οι χαρτοπετσέτες να είναι από ανακυκλωμένο υλικό, να περιοριστούν οι πλαστικές σακούλες στο ελάχιστο. Με ένα μηχάνημα κομποστοποίησης τα υπολείμματα καθημερινά θα μπορούσαν να δίνουν μόνιμα πολύ καλό υλικό για τα φυτά του γραφείου.

Τα φυτά του γραφείου δεν εξυπηρετούν αναγκαστικά μόνο τον καλλωπισμό. Οι πολύ συνειδητοποιημένοι συνιστούν να μην αγοράζονται απλά διακοσμητικά φυτά εισαγωγής, εντυπωσιακά αλλά άχρηστα κατά τα άλλα, που βαρύνονται επιπλέον με ένα επαχθές ίχνος διοξειδίου του άνθρακα από το ταξίδι πάνω από ολόκληρο ωκεανό. Υπάρχουν φυτά, μελετημένα από τη ΝΑSΑ για το περιβάλλον του Διαστημικού Σταθμού (χρήσιμες πληροφορίες θα βρείτε στο «Πώς να καθαρίσετε τον αέρα», εκδόσεις Παπασωτηρίου), που μπορούν εύκολα να ευδοκιμήσουν στο γραφείο και, εκτός από το να το κάνουν πιο όμορφο, δεσμεύουν τοξικές ουσίες από τα βερνίκια σε κοντραπλακέ και νοβοπάν, από τον καπνό του τσιγάρου και από τα χρώματα σε τοίχους και έπιπλα (ξυλένιο, βενζόλη). Φυτά όπως η φτέρη bostoniensis, το χρυσάνθεμο, η δράκαινα Ζανέτ, η φτέρη obliterata, ο φίκος Βenjamin για τη φορμαλδεΰδη, η αρέκα, ο φόινικας Ρομπελίνι, ή ο φοίνικας Φάπις για τις άλλες ουσίες βοηθούν να αποφύγουμε από πονοκεφάλους ως αλλεργίες.

Η ζωή στο γραφείο γίνεται όλο και πιο αγχώδης. Το να την κάνουμε λίγο πιο πράσινη και λιγότερο αβίωτη δεν θα μας κάνει κακό.

Πηγή tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου