Σάββατο 26 Ιουνίου 2010

Πρωτοβουλία Ενημέρωσης Ευρωβουλευτών της Ν.Δ. για τον Αγωγό Μπουργκάς

Πρωτοβουλίες ενημερωτικού χαρακτήρα, για τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, αναλαμβάνει η ομάδα ευρωβουλευτών της ΝΔ Σύμφωνα με κοινή δήλωση των ευρωβουλευτών της ΝΔ Μαριέττας Γιαννάκου και Ιωάννη Τσουκαλά, η ομάδα της ΝΔ προγραμματίζει εκδηλώσεις με τη συμμετοχή ειδικών επιστημόνων, μηχανικών, περιβαλλοντολόγων και κινήσεων πολιτών από τη Βουλγαρία και την Ελλάδα.

Οι παράμετροι

«Είναι σημαντικό να φωτίσουμε τις στρατηγικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές παραμέτρους του έργου και να ενημερώσουμε τους πολίτες των δύο χωρών για τις αποφάσεις που λαμβάνονται» τονίζεται σε κοινή δήλωση της κας Γιαννάκου και του κ. Τσουκαλά.

Σημειώνεται ότι μετά τις αμφιλεγόμενες δηλώσεις του Βούλγαρου πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ, περί απόσυρσης της χώρας του από το πρόγραμμα του πετρελαιαγωγού, σε επίπεδο κυβέρνησης και αντιπολίτευσης

παρατηρείται κινητικότητα γύρω από το θέμα αυτό. Ηδη ο υφυπουργός ΠΕΚΑ κ. Γιάννης Μανιάτης, μιλώντας στη Βουλή, υπογράμμισε αφ΄ενός ότι η κυβέρνηση δεν έχει αλλάξει πολιτική για τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, και ότι αφ΄ετέρου θα αναλάβει διπλωματική πρωτοβουλία, ενδεχομένως και σε λίγες εβδομάδες, «αλλά με την προετοιμασία και τη μεθόδευση που θεωρούμε ότι ευνοεί τα εθνικά συμφέροντα» όπως είπε χαρακτηριστικά.

Προφάσεις

Από την πλευρά της ΝΔ εξ άλλου ο ευρωβουλευτής καθηγητής κ. Ιωάννης Τσουκαλάς, με δηλώσεις του χαρακτηρίζει προφάσεις τις αιτιάσεις της βουλγαρικής πλευράς για το περιβάλλον. Προβάλλει δε την απάντηση του επίτροπου Ενέργειας κ. Oettinger, σε ερώτησή του, σύμφωνα με την οποία «η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το έργο βρίσκεται ακόμα σε πρώιμο στάδιο και δεν μπορούν να εξαχθούν οριστικά συμπεράσματα».

«Είναι σαφές λοιπόν ότι η απόφαση δεν λαμβάνεται με κριτήριο την προστασία του περιβάλλοντος αλλά για άλλους λόγους, οι οποίοι και θα πρέπει να εξηγηθούν στους πολίτες των δύο χωρών.

Ο αγωγός Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη θα αποτελούσε τη συντομότερη, οικονομικότερη και περιβαλλοντικά ασφαλέστερη οδό μεταφοράς ρωσικού πετρελαίου προς την παγκόσμια αγορά, καθώς τα πετρελαιοφόρα τάνκερ θα παρέκαμπταν τον Βόσπορο και τα Δαρδανέλλια, όπου επικρατεί συμφόρηση.

Φαίνεται όμως ότι αντί να παρακάμπτονται τα τουρκικά στενά παρακάμπτονται τα συμφέροντα του βουλγαρικού και του ελληνικού λαού», καταλήγει η δήλωση του κ.Τσουκαλά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου