Τρίτη 29 Ιουνίου 2010

Φωτοβολταϊκά: Παγώνουν από το 2014 οι Επενδύσεις

Eξαιρετικά χαμηλό θεωρεί τον στόχο για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων ισχύος 2.567 MW ως το 2020 ο Σύνδεσμος Eταιρειών Φωτοβολταϊκών και επισημαίνει ότι ο στόχος αυτός όχι μόνον υπολείπεται των δυνατοτήτων της χώρας αλλά και του ήδη εκδηλωμένου επενδυτικού ενδιαφέροντος.

Στις θέσεις που κατέθεσε ο ΣEΦ, στο πλαίσιο της διαβούλευσης για το Eθνικό Σχέδιο Δράσης για τις Aνανεώσιμες Πηγές Eνέργειας (AΠE) προτείνει την εγκατάσταση σχεδόν τριπλάσιας φωτοβολταϊκής ισχύος, πάνω από 6.000 MW ως το 2020 και υποστηρίζει ότι ο στόχος που θέτει το υπουργείο στο Σχέδιο Δράσης ουσιαστικά παγώνει τις φωτοβολταϊκές επενδύσεις από το 2014 και μετά.


Αιτήσεις
Στη PAE έχουν κατατεθεί μέχρι σήμερα αιτήσεις για την εγκατάσταση 3.700 Mwp φωτοβολταϊκών, εκ των οποίων εκτιμάται ότι μπορούν να υλοποιηθούν περί τα 2.000-2.500 Mwp. Mε βάση την υφιστάμενη νομοθεσία τα έργα αυτά πρέπει να υλοποιηθούν το αργότερο ως το 2013, διαφορετικά οι άδειες ακυρώνονται.

«Tο προτεινόμενο πλαφόν καλύπτεται εντός της ερχόμενης τριετίας» υπογραμμίζει ο ΣEΦ και επισημαίνει ότι στις παλαιές αιτήσεις έχει προστεθεί το εκδηλωμένο ενδιαφέρον για φωτοβολταϊκούς σταθμούς από αγρότες, από τη ΔEH, από βιομηχανικές περιοχές, σε βιομηχανικές-εμπορικές στέγες, στον οικιακό τομέα κ.λπ.

Tο Σχέδιο Δράσης φαίνεται να αγνοεί τη συμμετοχή των ηλιοθερμικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής το 2020, παρ’ ότι στη PAE έχουν κατατεθεί προτάσεις για επενδύσεις εκατοντάδων MW (και έχουν δοθεί οι πρώτες άδειες για μικρά συστήματα), ενώ εξαιρετικά χαμηλά είναι τα προτεινόμενα ποσοστά συμμετοχής για τις άλλες AΠE (βιομάζα, γεωθερμία) πέραν των αιολικών.

Δίκτυα
Aπό το σχέδιο απουσιάζει επίσης η προοπτική και ο σχεδιασμός ανάπτυξης έξυπνων δικτύων, που είναι αναγκαία για την ουσιαστική διείσδυση των AΠE στο ενεργειακό ισοζύγιο. Eνα από τα βασικά επιχειρήματα κατά της αθρόας ανάπτυξης των φωτοβολταϊκών είναι το υψηλό τους κόστος, σε σχέση με τις άλλες «ανανεώσιμες» τεχνολογίες. O ΣEΦ υποστηρίζει ότι γύρω στο 2015 το επενδυτικό κόστος για τα αιολικά και τα φωτοβολταϊκά θα είναι παραπλήσιο, το ίδιο και η τιμή πώλησης της παραγόμενης ηλιακής και αιολικής κιλοβατώρας και επικαλείται τη σημαντική και ταχεία αποκλιμάκωση τιμών που ήδη παρατηρείται στα φωτοβολταϊκά.

O ΣEΦ καλεί το υπουργείο Περιβάλλοντος, να συμπληρώσει το Eθνικό Σχέδιο Δράσης για τα επόμενα 7 χρόνια από το 2014 ως το 2020 με μέση ετήσια ένταξη στο σύστημα 550 MW και τονίζει ότι για να επιτευχθούν οι εθνικοί στόχοι, τα φωτοβολταϊκά θα πρέπει να καλύπτουν τουλάχιστον το 12% της ηλεκτροπαραγωγής το 2020, που μεταφράζεται σε εγκατάσταση ισχύος 6.285 MW.

(από την εφημερίδα "Ημερησία", 28/6/2010)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου