Σάββατο 26 Ιουνίου 2010

Ι. Μανιάτης: Τριπλάσια από τον Πρίνο τα Αποθέματα Υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, Άμεση η Ίδρυση του Δημοσίου Φορέα

Πριν από μερικές ημέρες ανακοινώθηκε η επικείμενη ίδρυση Δημοσίου Φορέα Έρευνας για τους Υδρογονάνθρακες, ενώ η σχετική μελέτη της ειδικής ομάδας εργασίας έχει παραδοθεί ήδη στο ΥΠΕΚΑ. Όλα δείχνουν πλέον ότι το σχετικό νομοσχέδιο θα προωθηθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες, συμβάλλοντας έτσι προς την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της χώρας μας, αφού η ανάγκη για ειδικό δημόσιο φορέα είναι μεγάλη και έχει τονιστεί από το σύνολο των ειδικών.

Με βάση την έκθεση της ομάδας εργασίας, που επικαλείται η εφημερίδα «Το Βήμα», στόχος είναι η έρευνα κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στον ελλαδικό χώρο, τόσο στο Αιγαίο, όσο και στο Ιόνιο και την περιοχή της Κρήτης. Ο κ. Ι. Μανιάτης μάλιστα, κάνει λόγο για ποσότητες τριπλάσιες σε σχέση με τα αποθέματα του Πρίνου.

Ο νέος δημόσιος φορέας θα είναι Ανεξάρτητη Αρχή, θα έχει πενταμελές Δ.Σ. και θα λειτουργεί ως δημόσια επιχείρηση με μια μετοχή. Πρόκειται να στελεχωθεί με δέκα εργαζόμενους μόνον αρχικά, ενώ οι προσλήψεις τους θα γίνουν με διαγωνισμό.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του ΥΠΕΚΑ, ο φορέας θα προβεί κατευθείαν στις σχετικές έρευνες για εντοπισμό κοιτασμάτων και θα προκηρυχθεί διεθνής διαγωνισμός για την ενοικίαση των θαλασσίων οικοπέδων, ώστε οι επιχειρήσεις να στείλουν τα ερευνητικά πλοία και να ξεκινήσει η διαδικασία.

Τονίζεται ότι για την έρευνα και εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων τα μοντέλα που εφαρμόζει το ΥΠΕΚΑ είναι αυτά της Νορβηγίας, της Κύπρου και του Ισραήλ.

Πηγή energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου