Το πρασίνισμα της Αττικής, κυρίως στις δυτικές περιοχές και τις ακτές του Σαρωνικού, στηρίζεται στα νερά της Ψυττάλειας.
Σήμερα από την επεξεργασία των λυμάτων του λεκανοπεδίου στις εγκαταστάσεις πάνω στο νησί «παράγονται» σε καθημερινή βάση 800.000 κυβικά νερού καλής ποιότητας, που διοχετεύεται στη θάλασσα. Μόνον 5.000 κυβικά αξιοποιούνται για το πότισμα των δένδρων που έχουν φυτευθεί ή προβλέπεται να προστεθούν.
Το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει εξασφαλίσει 30 εκατ. ευρώ για να αξιοποιηθούν σε πρώτη φάση 20.000 κυβικά που θα διοχετευθούν μέσω της Σαλαμίνας στην ακτή του Σκαραμαγκά και να διατεθούν για τη δημιουργία πράσινου στο Ποικίλον Ορος. Σε επόμενη φάση οι ποσότητες θα αυξηθούν και θα διατεθούν για την άρδευση των έργων πράσινου στο παράκτιο μέτωπο, όπως το οικολογικό πάρκο που χωροθετείται σύντομα στην παραλία του Μοσχάτου, αλλά και τις νησίδες πρασίνου που σχεδιάζονται σε όλη την ακτή από το Φάληρο ώς τον Αγιο Κοσμά.
Από την επεξεργασία των λυμάτων προκύπτει και λάσπη που με ξήρανση προκύπτει καύσιμο αξιοποιήσιμο από την τσιμεντοβιομηχανία. Από την Ψυττάλεια εξασφαλίζονται κάθε χρόνο 64.480 τόνοι. Το 2011, με την ολοκλήρωση της μονάδας της Σίνδου κοντά στη Θεσσαλονίκη, το ποσοστό της αξιοποίησης της λυματολάσπης θα ξεπεράσει το 50%. Η λυματολάσπη που προέρχεται από τα εργοστάσια των μεγάλων πόλεων της περιφέρειας προβλέπεται σύντομα να διατεθεί στη γεωργία, ως βελτιωτικό του εδάφους.
(από την εφημερίδα "Ελευθεροτυπία", 30/6/2010)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου