Σάββατο 26 Ιουνίου 2010

Απειλή για την Ενεργειακή Ασφάλεια των ΗΠΑ Ενδεχόμενος Αφανισμός της ΒΡ

Βασικός αναλυτής της Roubini Global Economics LLC, ο Rachel Ziemba ισχυρίζεται πως είναι πολύ πιθανόν η ΒΡ να χρειαστεί να πωλήσει μερικά από τα περιουσιακά στοιχεία της στη Ρωσία προκειμένου να καλύψει τις ζημιές που προκαλεί στον Κόλπο του Μεξικού η διαρροή αργού από την πετρελαιοπηγή της.

Ανεξάρτητα πάντως από την διαρροή, η ενεργειακή ασφάλεια των ΗΠΑ θα υποφέρει εάν η ΒΡ χρεοκοπήσει ή μειωθεί δραστικά σε μέγεθος.

Η ΒΡ έχει δηλώσει πως εξετάζει ενδεχόμενες πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων προκειμένου να καλύψει το κόστος των 20 δισ δολ για το ταμείο εγγύησης το οποίο ζήτησε ο Ομπάμα από την εταιρία να δημιουργήσει ενόψει των απαιτήσεων για αποζημιώσεις που συνεχώς αυξάνουν.

Εάν οι απαιτήσεις αυτές μαζί με τα κόστη καθαρισμού της θάλασσας και των ακτών ανέλθουν σε 100 δισ, όπως εκτιμούν ορισμένοι αναλυτές, τότε η επιβίωση της εταιρίας τίθεται εν αμφιβόλω.

Σε αυτή τη περίπτωση οι συνέπειες για την αμερικανική ενεργειακή πολιτική θα είναι μεγάλες ισχυρίζεται το Μπλούμπεργκ, κάτι που αναγνώρισε ο Ομπάμα λέγοντας πως "η ΒΡ είναι μία ισχυρή και βιώσιμη εταιρία και είναι προς το συμφέρον όλων μας να παραμείνει έτσι".

Ενδεχόμενος αφανισμός της ΒΡ θα αποδιοργάνωνε την πετρελαιοβιομηχανία των ΗΠΑ δεδομένου ότι η ΒΡ είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου και φυσικού αερίου στις ΗΠΑ με 1 εκατομμύριο βαρέλια/ημερησίως παραγωγής και 23.000 απασχολούμενους από αυτήν στις ΗΠΑ.

(από την εφημερίδα "Ελευθεροτυπία", 24/6/2010)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου