Τετάρτη 30 Ιουνίου 2010

Διάβημα του ΥπΕξ προς την Τουρκία για το Ερευνητικό Πλοίο «Τσεσμέ»

Σε διάβημα προς την Άγκυρα προέβηοεκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, κ. Γρηγόρης Δελαβέκουρας, σχετικά με τις κινήσεις του τουρκικού ερευνητικού σκάφους “Τσεσμέ” εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, σαφώς"υψηλού πετρελαϊκού ενδιαφέροντος",15 μίλια βόρεια της Σαμοθράκης.

«Εντοπίστηκε το τουρκικό υδρογραφικό και ωκεανογραφικό σκάφος “Τσεσμέ” στη θαλάσσια περιοχή του Βορείου Αιγαίου, μεταξύ της ηπειρωτικής ακτής της Θράκης και της Σαμοθράκης, σε περιοχή εκτός ελληνικών χωρικών υδάτων, εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Σύμφωνα με τα σήματα του ναυτικού κώδικα που ανήρτησε χθες, το σκάφος πραγματοποιεί θαλάσσιες έρευνες.

Το Υπουργείο Εξωτερικών, σε συνεχή επικοινωνία και συντονισμό με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, έχει προβεί, από την πρώτη στιγμή, σε διάβημα προς την τουρκική πλευρά προκειμένου να ζητήσει εξηγήσεις για τη δραστηριότητα του εν λόγω πλοίου.

Ο πλους και η δραστηριότητα του πλοίου τελούν υπό παρακολούθηση, με γνώμονα την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και των αρμοδιοτήτων της χώρας μας, σύμφωνα με τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Από επιλογή, η Ελλάδα επιδιώκει τη συνεργασία με την Τουρκία.Δεν πρέπει όμως κανένας να αμφιβάλλει για την αποφασιστικότητά μας να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Πηγή energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου