Τρίτη 29 Ιουνίου 2010

Τα Πρώτα Συμπεράσματα για την BP

Παρακολουθώντας από απόσταση να ξετυλίγεται το κουβάρι του δράματος της ΒΡ, γίνεται σαφές ότι τα προβλήματά της δεν έχουν να κάνουν μόνο με επιδιόρθωση του πηγαδιού και την καταβολή αποζημιώσεων. Πολλά είναι τα συμπεράσματα στα οποία μπορούμε να οδηγηθούμε από αυτήν την υπόθεση.

Πρώτον, οι επενδυτές δεν αγνοούν ποτέ την «αγέλη». Στη περίπτωση της ΒΡ αυτό σημαίνει πουλάω πρώτα και σκέφτομαι μετά. Η πρώτη προτεραιότητα των διαχειριστών κεφαλαίων είναι να αποφύγουν να κάνουν οτιδήποτε που μπορεί να οδηγήσει τους πελάτες τους σε απόσυρση των κεφαλαίων τους.

Δεύτερον, οι αντιδράσεις μεγαλοποιούνται από το ενδογενές πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε όλοι όταν ασχολούμεθα με καταστάσεις, στις οποίες υπάρχουν πιθανότητες να συμβεί κάποιο καταστροφικό γεγονός. Πριν από δύο μήνες κανείς δεν μπορούσε να σκεφθεί το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της ΒΡ. Τώρα, περνά από το μυαλό. Το να υπολογίσουμε τις επιπτώσεις από αυτό το ενδεχόμενο στην μετοχή και τα χρέη της ΒΡ είναι δύσκολο, και φαίνεται πως η αγορά αντέδρασε υπερβολικά σ΄ αυτό.

Τρίτον, υπάρχει το ζήτημα της φήμης της, που έχει πληγεί σημαντικά, και είναι δύσκολο να υπολογιστεί.

Τέταρτον, μία αδύναμη προεδρία παίζει σημαντικό ρόλο, καθώς ανέκαθεν ήταν δύσκολη η ισορροπία στις σχέσεις της πολιτικής ηγεσίας με τις ελεύθερες αγορές. Οι αγορές χρειάζονται να τους θέσουν κανόνες οι εκλεγμένες κυβερνήσεις. Στην περίπτωση των τραπεζών και των πετρελαϊκών ομίλων οι κανόνες αυτοί υπήρξαν υπερβολικά χαλαροί.
Τέλος, η αξία μίας εταιρείας έγκειται στην ροή ρευστού που θα δημιουργήσει μελλοντικά, και οι υπολογισμοί όσον αφορά την ΒΡ στηρίζονται πλέον σε εικασίες. Αποτελεί πρόταση αγοράς η μετοχή της ΒΡ; Πιθανώς. Η εταιρεία θα τα καταφέρει, εκτός εάν παίξει άσχημα το πολιτικό παιχνίδι.

Και μελλοντικά θα δημιουργήσει ξανά πολύ ρευστό. Όμως, οι επενδυτές δεν μπορούν να αγνοήσουν τον μικρό αλλά υπαρκτό κίνδυνο να μην πάνε καλά τα πράγματα για την ΒΡ, και αυτό είναι το μεγάλο ψεγάδι τους.

(από την εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ", 21/06/2010)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου