Oχι μόνο λύνει το ενεργειακό του πρόβλημα το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) αλλά σύντομα θα πουλάει και ενέργεια! Φωτοβολταϊκά τόξα, αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας, νέες ενεργειακές πολιτικές. Αυτό είναι το τρίπτυχο της πολιτικής που θα ακολουθήσουν οι νέες πρυτανικές αρχές του ΑΠΘ από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο που αναλαμβάνουν τη διοίκηση του Ιδρύματος. Οπως λέει μάλιστα ο νέος πρύτανης κ. Γ. Μυλόπουλος, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο «κόβει» τις σχέσεις του με τη ΔΕΗ· ή μάλλον τις αντιστρέφει. Από εκεί που το Ιδρυμα πλήρωνε κάθε χρόνο 800.000 ευρώ για λογαριασμούς στη ΔΕΗ, τώρα θα της πουλάει ρεύμα!
Πρόκειται βέβαια για ένα φιλόδοξο σχέδιο που θα τεθεί σε εφαρμογή από τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά, ενώ ήδη έχει εξασφαλιστεί η έγκριση του υπουργείου Περιβάλλοντος για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών τόξων στις ταράτσες και στα αγροκτήματα του πανεπιστημίου. Το κόστος θα καλυφθεί από το υπουργείο, ενώ μελετάται η πιθανότητα να ενταχθεί το έργο σε χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Παράλληλα οι πρυτανικές αρχές του Ιδρύματος προχωρούν σε οργανωμένο σχέδιο οικολογικής δράσης. Οπως εξηγεί ο κ. Μυλόπουλος, εκτός από τα οικονομικά οφέλη, «το πανεπιστήμιο πρέπει να δώσει ένα μάθημα στην κοινωνία για την ενσωμάτωση πράσινων πόρων». Ο σχεδιασμός του Ιδρύματος για τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά, εκτός από την ενεργειακή «αυτονόμησή» του, έχει τέσσερις άξονες:
* Πανεπιστήμιο χωρίς αυτοκίνητα. Δύο υπόγεια πάρκινγκ θα κατασκευαστούν στην πανεπιστημιούπολη, ενώ θα προχωρήσει άμεσα η σύνταξη μελέτης για τη λειτουργία λεωφορειακών γραμμών που θα εξυπηρετούν τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας. Βαθμιαία θα απαγορευτεί η είσοδος αυτοκινήτων στον χώρο της πανεπιστημιούπολης. * Διαμόρφωση των κτιρίων. Σύντομα θα τοποθετηθούν σε όλα τα κτίρια του πανεπιστημίου αισθητήρες ώστε να ειδοποιούν για τις περιπτώσεις υπερκατανάλωσης ενέργειας και χαλασμένων μηχανημάτων.
* Οικοτουρισμός. Θα αξιοποιηθούν τα πάρκα του πανεπιστημίου στις περιοχές Ταξιάρχη, στο Περτούλι, στο Κολχικό και στο αγρόκτημα της Θέρμης. Παράλληλα θα προχωρήσει σχέδιο ανακύκλωσης των αποβλήτων του Ιδρύματος από το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, το χημείο και το φαρμακευτικό τμήμα του, τα οποία σήμερα ρίχνονται στο κοινό αποχετευτικό δίκτυο επιβαρύνοντας την πόλη και τον Θερμαϊκό κόλπο.
* Διατροφή με βιολογικά τρόφιμα. Τους ερχόμενους μήνες θα εφοδιαστούν και όλα τα κυλικεία και αναψυκτήρια του Ιδρύματος με βιολογικά προϊόντα, λαχανικά, φρούτα και φρέσκους χυμούς, με στόχο να αλλάξουν οι διατροφικές συνήθειες των μελών του πανεπιστημίου.
«Η ενεργειακή αυτοτέλεια του Ιδρύματος και η αναβάθμιση των κτιρίων του είναι πρώτη προτεραιότητά μας» δήλωσε ο κ. Μυλόπουλος στο «Βήμα».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου