Σάββατο 19 Ιουνίου 2010

Παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας Πράσινο φως για την κατασκευή νέων πυρηνικών αντιδραστήρων στη Σουηδία

H πυρηνική μονάδα  παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας του Barseback στο Μάλμο, που  κατασκευάστηκε το 1975
H πυρηνική μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας του Barseback στο Μάλμο, που κατασκευάστηκε το 1975 (Φωτογραφία: Associated Press )
Στοκχόλμη
Οριακά υπερψήφισε την Πέμπτη το Σουηδικό Κοινοβούλιο νομοσχέδιο που επιτρέπει την κατασκευή νέων πυρηνικών αντιδραστήρων για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, αίροντας τη σχετική απαγόρευση των τελευταίων τριών δεκαετιών.

Με τη νέα νομοθεσία θα επιτραπεί η κατασκευή νέων μονάδων που θα αντικαταστήσουν τους δέκα παλιούς πυρηνικούς αντιδραστήρες, στους οποίους η σκανδιναβική χώρα προσβλέπει για την κάλυψη κατά περίπου 40% των ενεργειακών της αναγκών.

Υπέρ ψήφισαν 174 βουλευτές και κατά 172, ενώ τρεις βουλευτές ήταν απόντες. Οι προσπάθειες να αντιμετωπιστούν οι κίνδυνοι από το φαινόμενο του θερμοκηπίου έχουν αναζωπυρώσει τη συζήτηση στην Ευρώπη για τη χρήση πυρηνικής ενέργειας, σημειώνει το Reuters, κάτι που παρατηρείται και στη Βρετανία, την Ιταλία και τη Φινλανδία.

Κατά τη διάρκεια της, κάποιες φορές τεταμένης, συζήτησης στο Κοινοβούλιο, ο υπουργός Περιβάλλοντος Αντρέας Κάρλγκρεν χαρακτήρισε «μοναδική ευκαιρία» να αφήσει η Στοκχόλμη στο παρελθόν τη διαμάχη για το ζήτημα και να εξασφαλίσει το μέλλον της σουηδικής βιομηχανίας.

Αναφέροντας ως παραδείγματα την Διάσκεψη της Κοπεγχάγης το Δεκέμβριο του 2009 αλλά και την πετρελαιοκηλίδα στον Κόλπο του Μεξικό, κατέληξε: «Πρόκειται για τις δύο πλευρές του ίδιου νομίσματος, πρέπει να ξεπεράσουμε την ενεργειακή μας εξάρτηση από το πετρέλαιο και τα ορυκτά καύσιμα».

Πηγή in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου