Σήμερα, η κατάσταση αναμένεται να χειροτερέψει καθώς, πέρα από το Μετρό, χειρόφρενο τραβούν για 5 ώρες και τα υπόλοιπα μέσα μεταφοράς. Για τη δημιουργία «άκρως επικίνδυνου κοκτέιλ ρύπων» λόγω του καύσωνα σε συνδυασμό με την αυξημένη κυκλοφορία κάνει λόγο ο πρόεδρος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών δρ Μιχάλης Πετράκης. Ως τον πλέον επικίνδυνο ρύπο χαρακτηρίζει το καρκινογόνο βενζόλιο, οι συγκεντρώσεις του οποίου εξαιτίας των χθεσινών και των σημερινών συνθηκών μπορεί να υπερβούν έως και τρεις φορές τα όρια. «Σε μετρήσεις που έχουμε πραγματοποιήσει σε παρόμοιες συνθήκες θερμοκρασίας και αυξημένης κυκλοφορίας στην Πέτρου Ράλλη, καταγράψαμε συγκεντρώσεις βενζολίου έως και 10 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα, ενώ το όριο είναι 3», λέει στα «ΝΕΑ» ο δρ Πετράκης και επισημαίνει ότι το συγκεκριμένο όριο αναμένεται να μειωθεί τα επόμενα χρόνια στις ευρωπαϊκές χώρες.
Επιπλέον, ο καθηγητής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Γεώργιος Κάλλος επισημαίνει ότι οι φωτοχημικοί ρύποι από τα αυτοκίνητα σε συνδυασμό με τα αιωρούμενα σωματίδια και το όζον, τη σκόνη από τη Σαχάρα αλλά και την υγρασία που επικρατεί εξαιτίας των νοτιάδων καθιστούν την ατμόσφαιρα αποπνικτική. Γι΄ αυτό, όσοι αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα θα πρέπει να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή.
Πόλη- καμίνι
Με τη θερμοκρασία να ξεπερνά τους 40 βαθμούς Κελσίου σε μέρη χωρίς σκιά αλλά και το μποτιλιάρισμα να διαρκεί από το πρωί έως το απόγευμα σε κεντρικούς δρόμους της πρωτεύουσας, αυξημένες συγκεντρώσεις αναμένουν οι ειδικοί και στα αιωρούμενα σωματίδια πολύ μικρής διαμέτρου, τα οποία θεωρούνται τα πλέον επικίνδυνα καθώς εισχωρούν βαθύτερα στο αναπνευστικό σύστημα και συνδέονται με πλήθος προβλημάτων υγείας. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, στην Παλαιά Πεντέλη, η οποία έχει πολύ ήπια κυκλοφορία, έχουν καταγραφεί με καύσωνα σε ημέρα απεργίας μέσων μαζικής μεταφοράς έως και 50 μικρογραμμάρια μικροσωματιδίων ΡΜ1 και ΡΜ2,5 ανά κυβικό μέτρο αέρα. Προς το παρόν, για τα πολύ μικρής διαμέτρου αιωρούμενα σωματίδια δεν υπάρχει όριο, όμως για τα μεγαλύτερα ΡΜ10, που θεωρούνται και λιγότερο επικίνδυνα, η οριακή τιμή των 50 μικρογραμμαρίων δεν πρέπει να υπερβαίνεται πάνω από 35 φορές τον χρόνο.
«Το μεσημέρι το μέγιστο στου Ζωγράφου ήταν 50 μικρογραμμάρια ΡΜ10 ανά κυβικό μέτρο αέρα. Από προηγούμενες μετρήσεις προκύπτει ότι όταν έχουμε τέτοιες συγκεντρώσεις στην περιοχή της Πολυτεχνειούπολης, το όριο των 50 μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο στον αστικό ιστό υπερβαίνεται τουλάχιστον σε 3-4 περιοχές του κέντρου της Αθήνας», αναφέρει ο αναπληρωτής καθηγητής Φυσικής Περιβάλλοντος στον τομέα Φυσικής του ΕΜΠ δρ Αλέξανδρος Παπαγιάννης.
Εξτρα ρύποι
Οπως επισημαίνει ο συγκοινωνιολόγος κ. Πάνος Παπαδάκος, λόγω της χθεσινής απεργίας του Μετρό ο μέσος χρόνος μετακίνησης των αυτοκινήτων στους κεντρικούς δρόμους αυξήθηκε από 30% έως 75%, ενώ την ίδια ώρα μειώθηκε στο μισό η ταχύτητα των λεωφορείων στους λεωφορειόδρομους. Η επιβράδυνση των λεωφορείων και η μεγαλύτερη παραμονή των Ι.Χ. στους δρόμους επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα με έξτρα ρύπους, σε σχέση πάντα με τις καθημερινές κυκλοφοριακές συνθήκες.
«Επιπλέον, ιδιαίτερα υψηλές τιμές με αυτές τις συνθήκες έχουμε συνήθως στα οξείδια του αζώτου καθώς και στο όζον, το οποίο δεν υπάρχει περίπτωση να έχουμε μπει στον Ιούνιο και να μην έχει υπερβεί τα όρια συναγερμού», συμπληρώνει ο δρ Πετράκης.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι την Τρίτη, που επικρατούσαν χαμηλότερες θερμοκρασίες συγκριτικά με χθες και σήμερα, οι συγκεντρώσεις όζοντος στους Θρακομακεδόνες έφτασαν τα 245 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα με το όριο συναγερμού για το κοινό να είναι στα 240. Αντίστοιχα, καταγράφηκαν υπερβάσεις στο όριο ενημέρωσης κοινού (180 μικρογραμμάρια όζοντος ανά κυβικό μέτρο αέρα) στην Αγία Παρασκευή, το Μαρούσι και τη Λυκόβρυση.
(από την εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ", 17/06/2010)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου