Πέμπτη 15 Ιουλίου 2010

Ενεργειακή Επένδυση 14 εκατ. Μέσω Αναπτυξιακού στον Εβρο

Εγκρίθηκε η επένδυση μονάδας παραγωγής βιοκαυσίμων από την εταιρεία «Βιοενέργεια Φέρες Α.Ε.», η υλοποίηση της οποίας αναμενόταν εδώ και χρόνια και της οποίας το κόστος κατασκευής έχει προϋπολογιστεί στα 14 εκατ. ευρώ.

Η παραγωγική μονάδα θα εγκατασταθεί κοντά στο χωριό Μελία, στο Δήμο Φερών του νομού Έβρου και θα απασχολεί αρχικά 15 με 17 άτομα. Η κατασκευή του εργοστασίου βιοντίζελ εντάχθηκε στον αναπτυξιακό νόμο με το ανωτέρω ποσό των 14 εκατ. ευρώ και, σύμφωνα με τον κ. Κόνραντ Ούλαντ, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, στόχος είναι να γίνουν κι άλλες επενδύσεις με αιολικά και φωτοβολταικά πάρκα, βιομάζα και βιοαέριο.

Όπως ανέφερε ο αντιπρόεδρος της «Βιοενέργεια Α.Ε.», Γρηγόρης Γρηγοριάδης, οι εργασίες για την κατασκευή του εργοστασίου αναμένεται να ξεκινήσουν το Σεπτέμβριο και με βάση το χρονοδιάγραμμα θα ολοκληρωθούν το Μάιο του 2011. Μέχρι τότε η εταιρεία ξεκινά συζητήσεις με τους αγρότες του νομού για την καλλιέργεια ηλιόσπορων και ελαιοκράμβης, ενώ να σημειωθεί ότι πειραματική καλλιέργεια έγινε πριν από 2,5 χρόνια από την εταιρεία, η οποία είχε νοικιάσει 1.000 στρέμματα, με ιδιαίτερα ικανοποιητικά αποτελέσματα.

Το εργοστάσιο έχει χωροθετηθεί στο ΒΙΟ.ΠΑ. Φερών, σε έκταση που ο δήμος έχει παραχωρήσει, ενώ σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Γιώργος Ούστογλου χαρακτήρισε τη μονάδα παραγωγής βιοκαυσίμων σημαντική επένδυση για τον Έβρο, καθώς «αναμένεται να δημιουργηθούν πολλαπλά οφέλη για την ευρύτερη περιοχή, τους κατοίκους, και ειδικότερα για τους αγρότες του Δήμου Φερών», με την προοπτική σύνδεσης του πρωτογενούς με το μεταποιητικό, δευτερογενή, τομέα.

Τέλος να σημειωθεί πως οι Αυστριακοί επενδυτές της μητρικής εταιρείας Kontect Energy έχουν πειστεί για τη δυνατότητα της επένδυσης στις Φέρες.

Αγροτικά οφέλη

Με τη λειτουργία της μονάδας παραγωγής βιοκαυσίμων από την εταιρεία «Βιοενέργεια Φέρες Α.Ε.» πρόκειται να απορροφηθούν όλες οι καλλιέργειες ηλίανθων και ελαιοκράμβης του νομού Έβρου και σε περίπτωση που δεν επαρκούν, τότε θα αναζητηθούν ποσότητες από γειτονικούς νομούς. Υπολογίζεται ότι το εργοστάσιο θα παράγει 32.000 τόνους βιοντίζελ το χρόνο, γεγονός που σημαίνει την καλλιέργεια 180.000 στρεμμάτων με κατάλληλα φυτά.
(από την εφημερίδα "Ναυτεμπορική", 14/7/2010)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου