Τετάρτη 21 Ιουλίου 2010

Δόγμα Μπιρμπίλη για να σωθεί ό, τι απέμεινε… Χάρτες για δάση “ναι”, μπουλντόζες για αυθαίρετα “όχι”

Τις πρώτες αναρτήσεις δασικών χαρτών ετοιμάζει το Σεπτέμβριο το υπουργείο Περιβάλλοντος με στόχο να διαφυλάξει όσους πυρήνες πρασίνου έχουν απομείνει στη Βορειοανατολική Αττική.

Σύμφωνα με την υπουργό Περιβάλλοντος κυρία Τίνα Μπιρμπίλη σε πρώτη φάση δασικοί χάρτες θα αναρτηθούν σε οχτώ περιοχές της Αττικής και συγκεκριμένα σε Πεντέλη, Νέα Πεντέλη, Σταμάτα, Νέα Μάκρη, Κηφισιά, Ανθούσα, Μαραθώνα και Άγιο Στέφανο.

Επίσης χάρτες θα αναρτηθούν και για τη Φυλή, η οποία είχε καεί στην πυρκαγιά του 2007.

Οριστικοί βασικοί χάρτες εκτιμάται ότι θα υπάρξουν στις αρχές του 2011, εξέλιξη άμεσα συνδεδεμένη με την πορεία των ενστάσεων που θα υποβληθούν κατά τη φάση της ανάρτησης.

Η κ. Μπιρμπίλη χαρακτήρισε ως μεγάλο βήμα την κύρωση των χαρτών για την προστασία των δασικών εκτάσεων από τους καταπατητές και όσους επιβουλεύονται τα δάση της Αττικής.

Τοποθέτησε όμως σε επόμενο χρόνο την αντιμετώπιση των αυθαίρετων οικισμών μέσα σε δάση καθώς το υπουργείο δίνει προτεραιότητα στην προστασία των δασών που διατηρούν ακόμη το βασικό τους χαρακτήρα και δεν έχουν χτιστεί.

Χαρακτήρισε, μάλιστα, η υπουργός Περιβάλλοντος ως υποκρισία όσους για επικοινωνιακούς λόγους επικαλούνται γκρέμισμα αυθαιρέτων και τόνισε ότι ο φαύλος κύκλος της αυθαίρετης δόμησης μπορεί να σπάσει με την κύρωση του πρώτου δασικού χάρτη.

Για τις περιοχές της Αττικής πού κάηκαν το προηγούμενο Σαββατοκύριακο ανέφερε ότι είναι στο στάδιο της κτηματογράφησης με τη συνολική έκταση των καμένων να ανέρχεται στις 7.000 με 8.000 στρέμματα.

Σε ότι αφορά οικισμούς της Αττικής με αμφισβητούμενα όρια , όπως είναι η περιοχή του Αγίου Στεφάνου είπε ότι σε πρώτη φάση θα αναρτηθούν χάρτες στους εναπομείναντες πράσινους θύλακες.

Για τις περιοχές που έχουν κτιστεί προβλέπεται έλεγχος από τον εκάστοτε Δήμο για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες άλλαξε η χρήση του δάσους και εν συνεχεία το πόρισμα θα κατατίθεται στην περιφέρεια για να καταλήξει στο υπουργείο προκειμένου να αποφανθεί ο υπουργός για τη νομιμότητα ή όχι του οικισμού.

Πηγή protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου