Τετάρτη 21 Ιουλίου 2010

Αντίλογος για Ένα Πρόγραμμα του ΚΑΠΕ

Τίποτα το μεμπτό δεν υπάρχει κατά τον πρόεδρο του ΚΑΠΕ Ι. Αγαπητίδη στην εκτέλεση του Προγράμματος Προώθησης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εξοικονόμησης Ενέργειας στις χώρες της ενεργειακής κοινότητας SYN-ENERGY.

Αναφερόμενος στο ρεπορτάζ της «Κ.Ε.» της περασμένης εβδομάδας, με τίτλο «Μύλος... με τις ανεμογεννήτριες», όπου αποκαλύπτεται ότι ο οικονομικός έλεγχος που διενεργήθηκε ανέδειξε «μαύρες τρύπες», με αποτέλεσμα την αδρανοποίηση του προγράμματος, ο κ. Αγαπητίδης αναφέρει:

«Αγαπητή κυρία,

Με αφορμή δημοσίευμά σας στην "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία" στις 11 Ιουλίου 2010, με τίτλο "Μύλος... με τις ανεμογεννήτριες" και σε σχέση με όσα, προφανώς από εσφαλμένη πληροφόρηση αναφέρονται σε αυτό, θα θέλαμε να σας γνωστοποιήσουμε ότι:

Το ΚΑΠΕ έχει ολοκληρώσει, σύμφωνα με τους όρους της σύμβασης, τις μέχρι τώρα προβλεπόμενες δράσεις, οι οποίες έχουν υλοποιηθεί από 25 συνεργάτες του ΚΑΠΕ διαφόρων ειδικοτήτων και 15 φορείς από χώρες της ΝΑ Ευρώπης. Τα σχετικά παραστατικά και εκθέσεις προόδου έχουν παραληφθεί με θετικά σχόλια από την επιτροπή παρακολούθησης με την ενυπόγραφη συμφωνία του καθ. Ξ. Κακάτσιου, μόνη προϋπόθεση για την καταβολή της δεύτερης δόσης.

Τα αναφερόμενα στο κόστος ποσά αποτελούν πρόχειρους υπολογισμούς και αυθαίρετες, εκ των υστέρων, εκτιμήσεις, και δεν συνυπολογίζουν βασικά και τεκμηριωμένα κόστη του έργου (π.χ. δαπάνες αγοράς εξοπλισμού). Το ΚΑΠΕ με εμπειρία 23 ετών σε διεθνή, ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα ασκεί πάντα άψογη οικονομική διαχείριση, που επιβεβαιώνεται με τακτικούς ελέγχους από ορκωτούς λογιστές και ανεξάρτητους ελεγκτές.

Η αλλαγή οικονομικού προϋπολογισμού, ενός ήδη εγκεκριμένου έργου, δύο χρόνια μετά την έναρξη υλοποίησής του χωρίς καμία μεταβολή του τεχνικού αντικειμένου, αποτελεί πρακτική άγνωστη σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Το έργο έχει επαινεθεί για την ποιότητά του από τους υπεύθυνους φορείς (USAID, Energy Community Secretariat, εθνικοί φορείς 9 χωρών και τον κ. Κακάτσιο), ενώ το υψηλό επίπεδο του ΚΑΠΕ επιβεβαιώθηκε και κατά την πρόσφατη επίσκεψη των υφ. κ. Ι. Μανιάτη και κ. Σπ. Κουβέλη στην Ουάσιγκτον, όπου συμφωνήθηκε η στενή συνεργασία ανάμεσα στο ΚΑΠΕ και το Εθνικό Εργαστήριο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας των ΗΠΑ.

Το ΚΑΠΕ επέμεινε στην τήρηση των όρων της σύμβασης προκειμένου να υλοποιηθεί ομαλά το έργο, να τηρηθούν οι προθεσμίες και να μην εκτίθεται η χώρα διεθνώς. Οπως αναφέρεται και στο ρεπορτάζ, "το πρόγραμμα έχει τεχνικές λεπτομέρειες και πτυχές που δεν είναι εύκολες", γεγονός που απαιτεί εξειδικευμένη γνώση και εμπειρία αξιολόγησης και όχι προχειρότητες και αυτοσχεδιασμούς επιζήμιους για την πορεία και την ολοκλήρωση του, αλλά και για το απρόσκοπτο των διακρατικών συνεργασιών».

Η απάντηση της συντάκτριας (Ντόρα Νταϊλιάνα):

Αντιλαμβάνομαι πλήρως την ανάγκη του προέδρου του ΚΑΠΕ να υποστηρίξει το έργο που έγινε επί προεδρίας του. Ομως, τα στοιχεία και έγγραφα που έχουμε στη διάθεσή μας επιβεβαιώνουν ότι κάτι δεν πάει καλά στο εν λόγω πρόγραμμα. Ειδικότερα:

1) Αναφορικά με την εξέλιξη του έργου και την ολοκλήρωση των μέχρι τώρα προβλεπόμενων δράσεων: Εμείς δεν κάναμε τίποτα άλλο από το να επισημάνουμε την έκθεση του καθηγητή του Πολυτεχνείου Ξ. Κακάτσιου που διενήργησε τον οικονομικό έλεγχο και αναφέρει στα συμπεράσματά του ότι τα δικαιολογητικά και παραστατικά που υποβλήθηκαν από τη διοίκηση του ΚΑΠΕ και το υλοποιηθέν έργο υπολείπονται του ποσού της προκαταβολής.

2) Ως προς τον οικονομικό προϋπολογισμό: Αντιλαμβάνομαι το άγχος του προέδρου του ΚΑΠΕ γα το ενδεχόμενο αναθεώρησης του προϋπολογισμού, αλλά, όταν η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, εξαιτίας της σπατάλης σε διάφορους τομείς του Δημοσίου, είναι λογικό συμπεράσματα όπως αυτά του καθηγητή να λαμβάνονται υπόψη από τους ιθύνοντες. Αλλωστε, η έγκριση σε μια φάση προϋπολογισμού 4 εκατ. ευρώ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να ήταν αδικαιολόγητα πλουσιοπάροχος. Το ότι ο κ. Κακάτσιος επισημαίνει ότι θα μπορούσε το ίδιο έργο να ολοκληρωθεί με τα μισά χρήματα, δύσκολα μπορεί να περάσει απαρατήρητο.

3) Ως προς την εκπλήρωση των συμβατικών υποχρεώσεων: Ο κ. Κακάτσιος αναφέρει ότι το συνολικό κόστος των δράσεων που υλοποιήθηκαν μέχρι την υπό διερεύνηση περίοδο εκτιμήθηκε στις 300.000 ευρώ. Γεγονός που υπολείπεται σημαντικά του κόστους των 618.000 ευρώ που αναφέρεται στον απολογισμό του ΚΑΠΕ και αποτελεί το 69% της χορηγηθείσας δόσης των 900.000 ευρώ. Επιπλέον, όπως σημειώνει, τα παραστατικά που προσκομίστηκαν από τη διοίκηση του ΚΑΠΕ ήταν εσωτερικά έγγραφα, τα οποία δεν αποτελούν παραστατικά. Γι' αυτό και δεν ικανοποιήθηκε το αίτημα για ανάληψη των επόμενων δόσεων. Τουναντίον, στο τέλος του 2009, το πρόγραμμα αδρανοποιήθηκε από την αρμόδια γενική διεύθυνση του ΥΠΕΞ, την ΥΔΑΣ.

Τέλος, κανείς δεν αμφιβάλλει ότι το ΚΑΠΕ επιτελεί σημαντικό έργο. Το ρεπορτάζ αναφέρθηκε στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, σε συνδυασμό με την οικονομική διαχείριση.

(από την εφημερίδα "Ελευθεροτυπία", 18/7/2010)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου