Τετάρτη 21 Ιουλίου 2010

Συνέδριο ECOWEEK στην Παλαιστίνη και το Ισραήλ

Σε εποχές κρίσης όπως σήμερα έχουμε δύο επιλογές: η πρώτη είναι να κλειστούμε στον εαυτό μας και να αναζητήσουμε τρόπους να περάσουμε την κρίση αδιαφορώντας για το κοινωνικό σύνολο. Υπάρχει και μια δεύτερη λύση: αυτή της κοινωνικής πολυμορφίας και ποικιλότητας, του διαλόγου και της συνεργασίας. Ώστε μαζί, η κοινωνία, να αντιμετωπίσει τα τεράστια οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά προβλήματα σε όλο τον κόσμο.

'Το συνέδριο της ECOWEEK στη Μέση Ανατολή είναι σαν ένα υγιές δάσος: εμπεριέχει την πολυποικιλότητα, την πολυφωνία και τη συνεργασία,' αναφέρει ο Παλαιστίνιος αρχιτέκτονας Ομάρ Γιουσέφ που θα συμμετέχει από τις 25 Ιουλίου στο διεθνές συνέδριο της ECOWEEK στη Μέση Ανατολή που πραγματοποιείται στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη. Στο συνέδριο συμμετέχουν αρχιτέκτονες από το Ισραήλ, την Παλαιστίνη, Ευρώπη (Ελλάδα, Δανία, Ολλανδία) και Αμερική, ειδικοί στα πράσινα κτίρια, τον αστικό σχεδιασμό και την αειφόρο ανάπτυξη. Το συνέδριο απευθύνεται σε νέους αρχιτέκτονες και συμμετέχουν νέοι αρχιτέκτονες και φοιτητές Αρχιτεκτονικής του Ισραήλ, Παλαιστίνης, Ελλάδος, Ιταλίας, Αγγλίας, Γαλλίας και άλλων χωρών.

Το πρόγραμμα ξεκινάει στις 25 Ιουλίου και ολοκληρώνεται την 1 Αυγούστου, στο Ισραήλ και τη Δυτική Όχθη (Παλαιστινιακή Αρχή), φέρνοντας κοντά Ισραηλινούς, Παλαιστινίους, Έλληνες, Ιταλούς, Γάλλους, Άγγλους και Αμερικανούς καταξιωμένους αρχιτέκτονες, νέους αρχιτέκτονες και φοιτητές Αρχιτεκτονικής για μια εβδομάδα συνεργασίας, διαλέξεων, εργαστηρίων και επισκέψεων σε ιστορικές και αρχιτκτονικές τοποθεσίες. Στις 30 Ιουλίου θα γίνουν οι παρουσιάσεις των εργαστηρίων στο χώρο του Τεχνολογικού Ινστιτούτου Χολόν και στις 31 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί ειδική επίσκεψη στον Ναό της Ανάστασης στα Ιεροσόλυμα με τον αρχιτέκτονα Δρ. Σάκη Μητρόπουλο, αρχιτέκτονα του Ελληνικού Πατριαρχείου. Την 1η Αυγούστου οι σύνεδροι θα συναντηθούν με τους αρχιτέκτονες της Παλαιστινιακής εταιρίας Bayti και θα ακούσουν για τον σχεδιασμό της νέας πόλης Rawabi - της πρώτης σύγχρονης πόλης της Παλαιστινιακής Αρχής - που κατασκευάζεται δίπλα στη Ramallah.

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα: http://ecoweek.netfirms.com/ecoweek.gr/ecoweek2010_BJ/index.html

Τα εργαστήρια σχεδιασμού είναι η κεντρική δραστηριότητα της ECOWEEK 2010 στη Μέση Ανατολή. Τα θέματα που θα αναπτυχθούν αφορούν στον σχεδιασμό πραγματικών κτιρίων που θα κατασκευαστούν. Παραδείγματος χάριν, του Κέντρου Ενδυνάμωσης Παλαιστίνιων Γυναικών Shorouq Women Center στην Λαζαρία (Δυτική Όχθη). Τον σχεδιασμό του νέου Κοινοτικού Κέντρου για την Αιθιοπική κοινότητα της πόλης Κυριάτ Γκατ. Τον σχεδιασμό του πρώτου 'πράσινου' δρόμου στο Ισραήλ, τον πεζόδρομο ΚΚ'Λ στην παλιά πόλη της Μπεερσέβα - μια πόλη που συνδυάζει Οθωμανική Ιστορία, Αγγλική αποικιοκρατία, ιστορία της κοινότητας των Βεδουίνων της ερήμου του Νέγκεβ, την εγκατάσταση Ρώσων μεταναστών, ενώ συνδέει το κέντρο της παλιάς πόλης με την αγορά των Βεδουίνων, την αγορά της πόλης, το μουσουλμανικό νεκροταφείο και ιστορικά μουσεία. Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί με τη συνεργασία του Δήμου Μπεερσέβα. Τον σχεδιασμό ενός νοητού κτιρίου που θα ενώνει την Ανατολική και Δυτική Ιερουσαλήμ και το νέο Κέντρο Ειρήνης του οργαν! ισμού IPCRI στην Ιερουσαλήμ για Χρι στιανούς, Εβραίους και Μουσουλμάνους, δίπλα στο μοναστήρι του Προφήτη Ηλία και της Καθολικής Θεολογικής Σχολής Tantur. Τέλος, η ECOWEEK θα συμμετέχει με δύο ομάδες εργαστηρίων στη 2η Biennale της πόλης Μπατ Γιαμ. Το κάθε εργαστήριο θα καθοδηγείται από μια μικτή ομάδα αρχιτεκτόνων και ειδικών Ισραηλινών, Παλαιστινίων, Ελλήνων, Ευρωπαίων και Αμερικανών αρχιτεκτόνων και σχεδιαστών. Στην πραγματοποίηση των παραπάνω έργων θα συμμετέχουν και αρχιτέκτονες από την ομάδα του Architecture for Humanity Tel Aviv Chapter.

Περισσότερες πληροφορίες για τα εργαστήρια: http://ecoweek.netfirms.com/ecoweek.gr/ecoweek2010_BJ/workshops.html

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει διαλέξεις σημαντικών αρχιτεκτόνων από όλο τον κόσμο. Την Κυριακή 25 Ιουλίου θα μιλήσει ο διάσημος Δανός αρχιτέκτονας Bjarke Ingels της εταιρίας BIG και ο πρώτος cradle-to-cradle αρχιτέκτονας της Ολλανδίας Thomas Rau. Την Τρίτη 27 Ιουλίου θα μιλήσει ο διάσημος Αμερικανός αρχιτέκτονας και πολεοδόμος και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο City College της Νέας Υόρκης Michael Sorkin. Τα εργαστήρια θα υποστηρίξουν ο βραβευμένος Έλληνας αρχιτέκτονας Κωνσταντίνος Λαμπρινόπουλος (KLAB), ο βραβευμένος Έλληνας αρχιτέκτονας τοπίου Θωμάς Δοξιάδης (doxiadis+), ο Έλληνας αρχιτέκτονας Επαμεινώνδας Δασκαλάκης (RKITEKTS), ο Παλαιστίνιος αρχιτέκτονας Omar Yousef (που θα δώσει επίσης διάλεξη για την εξοικονόμηση νερού σε σπίτια στη λωρίδα της Γάζας), ο Ισραηλινός αρχιτέκτονας Joseph Cory που σχεδίασε το νέο Κέντρο Περιβαλλοντικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ και άλλοι.

Κύριος ομιλητής της ECOWEEK 2010 θα είναι επίσης ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Μίσσιγκαν Robert Axelrod διάσημος για τις μελέτες και τα βιβλία του με θέμα "The Evolution of Cooperation" (Η εξέλιξη της συνεργασίας). Η ομιλία του θα μεταδοθεί από τις ΗΠΑ ταυτόχρονα σε αίθουσα στην Ιερουσαλήμ και τη Ραμάλλα.

Περισσότερες λεπτομέρειες για τους ομιλητές: http://ecoweek.netfirms.com/ecoweek.gr/ecoweek2010_BJ/lectures.html

Περισσότερα για το πρόγραμμα ECOWEEK 2010

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα: http://ecoweek.netfirms.com/ecoweek.gr/ecoweek2010_BJ/index.html

Συνεργάτες του προγράμματος ECOWEEK 2010

Το πρόγραμμα πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Δικαίου, Επιστήμης και Τεχνολογίας και με τη συνεργασία του Δήμου Μπεερσέβα, της 2ης Biennale του Μπατ Γιαμ, της Πρεσβείας της Δανίας στο Τελ Αβίβ, του Ολλανδικού Green Building Council, του Πολιτιστικού Κέντρου των ΗΠΑ στα Ιεροσόλυμα, του Ιδρύματος Bruno Zevi στη Ρώμη, του Αρχιτεκτονικού Κέντρου της Δανίας, της Σχολής Porter Περιβαλλοντικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ, του Friends of the Earth Middle East, του οργανισμού Architecture for Humanity Tel Aviv Chapter, του οργανισμού IPCRI, του οργανισμού Palestine Peace Society, του Πανεπιστημίου Brigham Young των σχολών αρχιτεκτονικής και εσωτερικής αρχιτεκτονικής Technion School of Architecture, Tel Aviv School of Architecture, the Design Department of the Holon Institute of Technology, Shenkar School of Design, the College of Management, του αρχιτεκτονικού γραφείου SAYA, και του Κέντρου ενδυνάμωσης Παλαιστινίων γυναικών Shorouq Society for Wom! en στην Λαζαρία. Η ECOWEEK 2010 ευχ αριστεί τον Γεν. Πρόξενο Ιεροσολύμων κ. Σωτήριο Αθανασίου και το Γεν. Προξενείο Ιεροσολύμων για τη συνεργασία. Το συνέδριο επικοινωνείται στην Ελλάδα και το εξωτερικό από το CSRWire, DETAIL, ECOLOGIK και EuroCharity.

ECOWEEK 2010 Πρόγραμμα

Κυριακή 25 Ιουλίου

Αίθουσα: 206 A, Mexico Building, Πανεπιστήμιο του Tel Aviv, Ramat Aviv Φιλοξενία από το Porter School for Environmental Studies, Tel Aviv University και τη Σχολή Αρχιτεκτονικής David Azrieli School of Architecture. Είσοδος ελεύθερη

8:30-10:00 Εγγραφές

10:00-10:30 Εισαγωγή I: ECOWEEK 2010 στη Μέση Ανατολή

Ομιλητής: Δρ. Ηλίας Μεσσίνας, Πρόεδρος ECOWEEK

10:30-11:00 Εισαγωγή II: Friends of the Earth Middle East

Ομιλητής: Elizabeth Ya'ari

Εισαγωγή III : Architecture for Humanity

Ομιλητής: Gilad Rosenzweig, Αρχιτέκτονας

Εισαγωγή IV : Timing: The 2nd Bat Yam Biennale

Ομιλητής: Sigal Barnir & Prof. Yael Moria

Εισαγωγή V: The Arava Institute

Ομιλητής: Dr. Daniel Orenstein Arava & Technion

11:00-11:45 Συνάντηση των ομάδων των εργαστηρίων

11:45-12:00 Διάλειμμα

12:00-13:00 Ομιλία I: Αειφόρος Σχεδιασμός Τοπίου

Ομιλητής: Θωμάς Δοξιάδης, doxiadis+

13:00-13:20 Ομιλία III: 'ECO' Τοίχος για το νέο Porter School στο TAU

Ομιλητής: Dr. Joseph Cory, Geotectura

13:20-13:40 Ομιλία IV: LEED έργο στο Ashdod

Ομιλητής: David Knafo, Knafo Klimor Architects

13:40-15:00 Διάλειμμα

15:00-15:20 Ομιλία V: Εξοικονόμηση νερού σε σπίτια στη Γάζα

Ομιλητής: Dr. Omar Yousef Architect, Tanmia Consultants

15:20-15:40 Ομιλία VI: 'Πράσινα' Κτίρια, παραδείγματα

Ομιλητής: Mati Kones, Ecotectura

15:40-16:30 Διάλειμμα

16:30-17:00 Οι φοιτητές συνομιλούν με τον Bjarke Ingels (BIG)

17:00-17:30 Διάλειμμα

17:30-18:30 Ομιλητής: Thomas Rau, RAU Architects

Αίθουσα: Fastlicht Hall, Mexico Building, Πανεπιστήμιο Tel Aviv - Είσοδος ελεύθερη Η ομιλία πραγματοποιείται χάρις στη συνεργασία και υποστήριξη του Ολλανδικού Green Building Council. Φιλοξενία από το Porter School for Environmental Studies, Tel Aviv University και τη Σχολή Αρχιτεκτονικής David Azrieli School of Architecture.

18:30-19:30 Keynote Ομιλητής: Bjarke Ingels, BIG

Αίθουσα: Fastlicht Hall, Mexico Building, Πανεπιστήμιο Tel Aviv - Είσοδος ελεύθερη Η ομιλία πραγματοποιείται χάρις στη συνεργασία και υποστήριξη της Πρεσβείας της Δανίας και του Αρχιτεκτονικού Κέντρου της Δανίας. Φιλοξενία από το Porter School for Environmental Studies, Tel Aviv University και τη Σχολή Αρχιτεκτονικής David Azrieli School of Architecture.

Δευτέρα 26 Ιουλίου

Εγγραφές μόνο

Όλη μέρα Εργαστήρια: Επίσκεψη στο οικόπεδο και συνάντηση με τον

πελάτη

Αίθουσα: Εργαστήριο

Τρίτη 27 Ιουλίου

9:00-16:00 Εργαστήρια: Ανάπτυξη της αρχιτεκτονικής πρότασης

Αίθουσα: Εργαστήριο

Φιλοξενία από τη Σχολή Αρχιτεκτονικής David Azrieli School of Architecture και την Οικολογική Φάρμα του Μπατ Γιάμ.

16:00-18:00 Διάλειμμα

18:00-19:00 Αρχιτεκτονική επίσκεψη του Πανεπιστημίου BYU

Αίθουσα: Brigham Young University Center στα Ιεροσόλυμα

Η επίσκεψη γίνεται χάρις στη συνεργασία με το Πανεπιστήμιο BYU στα Ιεροσόλυμα.

19:00-20:00 Keynote Ομιλητής: Michael Sorkin, Sorkin Studio

Αίθουσα: Brigham Young University Center στα Ιεροσόλυμα

Είσοδος ελεύθερη - με προεγγραφή ή πρόσκληση

Επικοινωνία: ecoweek@ecoweek.org

Η επίσκεψη γίνεται χάρις στη συνεργασία και υποστήριξη της Πρεσβείας των ΗΠΑ, του Αμερικανικού Πολιτιστικού Κέντρου Ιεροσολύμων και χάρις στη φιλοξενία του Πανεπιστημίου BYU στα Ιεροσόλυμα.

Τετάρτη 28 Ιουλίου

9:00-17:00 Εργαστήρια: Ανάπτυξη αρχιτεκτονικής πρότασης

Αίθουσα: Εργαστήριο

Φιλοξενία από τη Σχολή Αρχιτεκτονικής David Azrieli School of Architecture και την Οικολογική Φάρμα του Μπατ Γιάμ.

17:00-19:00 Διάλειμμα

19:00-20:30 Ειδική ομιλία video-conference και συζήτηση για την 'Εξέλιξη

της Συνεργασίας'

Ομιλητής: Καθηγητής Robert Axelrod, Πανεπιστήμιο Μίσσιγκαν

Αίθουσες: Αμερικανικό Πολιτιστικό Κέντρο Ιεροσολύμων & Γεν. Προξενείο των ΗΠΑ στη Ραμάλα Είσοδος ελεύθερη - με προεγγραφή ή πρόσκληση

Επικοινωνία: ecoweek@ecoweek.org

Η ομιλία μέσω video-conference πραγματοποιείται χάρις στη συνεργασία και υποστήριξη της Πρεσβείας των ΗΠΑ και του Αμερικανικού Πολιτιστικού Κέντρου Ιεροσολύμων.

Πέμπτη 29 Ιουλίου

Όλη μέρα Εργαστήρια: Προετοιμασία παρουσίασης

Αίθουσα: Εργαστήριο

Φιλοξενία από τη Σχολή Αρχιτεκτονικής David Azrieli School of Architecture και την Οικολογική Φάρμα του Μπατ Γιάμ.

Απόγευμα Ειδική Ελληνική Βραδιά

Συζήτηση πάνελ: Θωμάς Δοξιάδης (doxiadis+), Κωνσταντίνος Λαμπρινόπουλος (KLAB), Δρ. Ηλίας Μεσσίνας (ECOWEEK, ecoama) και άλλοι.

Αίθουσα: Δίπλα στη θάλασσα στο Bat Yam Είσοδος ελεύθερη

Πραγματοποιείται χάρις στη συνεργασία και στήριξη της 2nd Bat Yam Biennale και του Δήμου Μπατ Γιάμ.

Παρασκευή 30 Ιουλίου

9:00-15:00 Παρουσιάσεις των εργαστηρίων - κριτική και συζήτηση

Πάνελ ομιλητών: Καθ. Michael Sorkin, Θωμάς Δοξιάδης, Κωνσταντίνος Λαμπρινόπουλος και άλλοι

Συντονιστής: Δρ. Ηλίας Μεσσίνας (ECOWEEK, ecoama)

Αίθουσα: Θέατρο 110 Κτίριο 6 Holon Institute of Technology Είσοδος ελεύθερη Φιλοξενία από τη Σχολή Σχεδιασμού του Holon Institute of Technology στο Χολόν.

Σάββατο 31 Ιουλίου

10:00-12:00 Επίσκεψη: Ναός της Ανάστασης, Παλιά Πόλη Ιεροσολύμων

Ομιλήτης: Δρ. Σάκης Μητρόπουλος, Αρχιτέκτονας του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου Ιεροσολύμων

Κυριακή 1 Αυγούστου

10:00-12:00 Επίσκεψη και παρουσίαση: Η νέα πόλη Rawabi

Ομιλητής: Εταιρία Bayti, Ραμάλα (στα Αγγλικά)

12:00-14:00 Επίσκεψη και παρουσίαση: Η νέα πόλη Rawabi

Ομιλητής: Εταιρία Bayti, Ραμάλα (στα Αραβικά)


Πηγή energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου