Σάββατο 24 Ιουλίου 2010

Κομισιόν:«Πουλήστε το 40% των μονάδων της ΔΕΗ»

Από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων της ΔΕΗ

«Πουλήστε μεγάλο μέρος των λιγντικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ, είναι η μόνη αποτελεσματική λύση για να ανοίξει η αγορά, όλα τα υπόλοιπα είναι τσιρότα, έχουν δοκιμαστεί σε άλλες χώρες, χωρίς επιτυχία».

Τα λόγια αυτά -εν είδη βόμβας- άκουσαν σύμφωνα με τις πληροφορίες από το στόμα των κοινοτικών τα στελέχη της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) κατά τη συνάντηση που είχαν νωρίτερα μαζί τους, επιβεβαιώνοντας τους φόβους ότι τελικά θα οδηγηθούμε στα χειρότερα.

Εκείνο μάλιστα που έκαναν σαφές οι κοινοτικοί προς έκπληξη της ΡΑΕ ήταν πως η απαίτησή τους για πώληση μονάδων, συνδέεται ευθέως με την εκταμίευση της 3ης δόσης βοήθειας της χώρας μας από την τρόικα, αντιπροσωπεία της οποίας καταφτάνει από εβδομάδα στην Αθήνα.

«Τσιρότα όλες οι άλλες λύσεις» !

«Πάρτε αποφάσεις που θα έχουν αποτελέσματα, όλες οι άλλες λύσεις που δρομολογείτε είναι τσιρότα, έχουν εφαρμοστεί χωρίς επιτυχία αλλού, οπότε θα χάσετε χρόνο χωρίς λόγο, κι εμείς το δικό μας. Δομικές αλλαγές χρειάζονται άμεσα», είπαν σύμφωνα τις πληροφορίες τα κοινοτικά στελέχη στους παρευρισκόμενους.

Για να προσθέσουν πως η μόνη αποτελεσματική λύση για να ανοίξει η αγορά ηλεκτρισμού είναι η πώληση ενός μεγάλους μέρους λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων («είναι δικό σας θέμα ποιες θα επιλέξετε να πουλήσετε», συμπλήρωσαν). Ενδεικτικά ανέφεραν ότι «θα μπορούσατε να πουλήσετε το 40% των λιγνιτικών μονάδων και το 40% των υδροηλεκτρικών της δημόσιας επιχείρησης ηλεκτρισμού».

Στην πράξη αυτό σημαίνει 2.000 MW από τα 5.000 MW λιγνιτικής ισχύος της ΔΕΗ και 1.200 MW από τα 3.000 MW υδροηελκτρικής.

Αργότερα, η αντιπροσωπεία των κοινοτικών συναντήθηκε στο υπ. ΠΕΚΑ με τον γ.γ. Κ. Μαθιουδάκη, όπου προφανώς θα του μετέφεραν την ίδια πρόταση.

«Τον πρώτο λόγο, τον έχει ο δανειστής»

Στην δε επιχειρηματολογία από ελληνικής πλευράς ότι οι υποχρεώσεις του ενεργειακού σκέλους του Μνημονίου δεν υπάρχει τέτοια δέσμευση, ο εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Ανταγωνισμού αντέτεινε ότι «τα Μνημόνια αλλάζουν και εμπλουτίζονται, άλλωστε τον πρώτο λόγο έχει ο δανειστής, που ενδιαφέρεται να ανακάμψει η οικονομία, ώστε να πάρει πίσω τα χρήματα που έδωσε»!

Υπενθύμισαν μάλιστα ότι η Ελλάδα δεν έχει εδώ και πολύ καιρό συμμορφωθεί με τις κατά καιρούς επιστολές της Ε. Επιτροπή, όπως εκείνη του 2008 της τότε Επιτρόπου Ανταγωνισμού Νέλι Κρόες, που μιλούσε για την ανάγκη να εκχωρήσει σε ιδιώτες νέα κοιτάσματα λιγνίτη (λ.χ. σε Δράμα και Ελασσόνα) για να κάνουν μονάδες, και να ανταγωνίζονται επί ίσοις όροις τη ΔΕΗ.

Πηγή tanea.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου