Τετάρτη 21 Ιουλίου 2010

Δεν θα χάσουν ένα πνεύμονα πρασίνου τα Πατήσια Stop στο parking του Δήμου Αθηναίων στην πλ. Κύπρου

Ταφόπλακα στα σχέδια του Δήμου Αθηναίων για τη δημιουργία γκαράζ στην πλατεία Κύπρου στα Πατήσια βάζει η απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, με την οποία ακυρώνεται η άδεια της Πολεοδομίας για την κατασκευή parking σε κοινόχρηστο χώρο της οδού Πατησίων.

Ύστερα από περίπου 1,5 χρόνο αγώνων από τους κατοίκους και περιφρούρησης του πάρκου, ο μικρός πνεύμονας πρασίνου των 2,4 στρεμμάτων θα παραμείνει ζωντανός, παρά την παράνομη κοπή δεκάδων δέντρων για την κατασκευή του σχεδιαζόμενου έργου.

Οι κάτοικοι είχαν καταγγείλει στις αρχές του 2009 ότι ο δήμος είχε άδεια από την αρμόδια επιτροπή της νομαρχίας και το Δασαρχείο να κόψει 12 δέντρα, αλλά έκοψε πάνω από 50 για να κατασκευαστεί υπόγειο γκαράζ 180 θέσεων.
Εδώ και έναν χρόνο οι κάτοικοι έχουν προχωρήσει σε δεντροφύτευση του πάρκου, θέλοντας να διατηρήσουν τον αρχικό του χαρακτήρα.

Ήταν μία από τις πιο μαχητικές πρωτοβουλίες των πολιτών της Αθήνας για τη διεκδίκηση των κοινόχρηστων χώρων της πόλης, η οποία πέτυχε τον στόχο της.

Υπενθυμίζεται ότι στην περιοχή ο δήμος είχε συμφωνήσει την παραχώρηση για 30 χρόνια της έκτασης για την κατασκευή γκαράζ σε ιδιώτη που είχε αναλάβει τη λειτουργία και εκμετάλλευση του πάρκινγκ με αντάλλαγμα να εισπράττει το 3% επί των συνολικών ακαθάριστων εσόδων.

Όπως αποκαλύφθηκε, η σύμβαση στερούνταν νομιμότητας, καθώς παράτυπα εντάχθηκε στον αναπτυξιακό νόμο και χρηματοδοτήθηκε κατά 40%.

Πηγή protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου