Τετάρτη 28 Ιουλίου 2010

O Μάνατζερ που «Βυθίστηκε» στον Κόλπο του Μεξικού

«Θέλω τη ζωή μου πίσω» είχε πει, βουτηγμένος ώς το λαιμό στη διαχείριση της σοβαρότερης πετρελαιοκηλίδας της αμερικανικής ιστορίας, ο διευθύνων σύμβουλος της ΒΡ, Τόνι Χέιγουορντ. Από χθες, η ζωή επεστράφη στον Χέιγουορντ - αλλά όχι και στους 11 υπαλλήλους του που σκοτώθηκαν στην έκρηξη της εξέδρας Deepwater Horizon στις 20 Απριλίου, ούτε και σε όσους ζουν με τη μυρωδιά των 4 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου τα οποία, σύμφωνα με τις ανώτερες εκτιμήσεις, διέρρευσαν στον Κόλπο του Μεξικού, ούτε σε όσους θα καταναλώσουν, εν αγνοία τους, τα τοξικά χημικά που εισήλθαν στην τροφική αλυσίδα ούτε, βέβαια, και στα νεκρά ψάρια, στις χελώνες και στα κατάμαυρα πουλιά.

Ο Χέιγουορντ τα αφήνει πίσω του όλα αυτά και παίρνει τον δρόμο για τη Σιβηρία, για μια «χρυσή εξορία» στο διοικητικό συμβούλιο της TNK-BP, της κοινοπραξίας της ΒΡ με ρωσικές πετρελαϊκές εταιρείες.

Σύμφωνα με τους Financial Times, οι Ρώσοι είναι ερωτευμένοι με τον Χέιγουορντ. «Ο Ιγκόρ Σετσίν, ο ισχυρός αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης ενδιαφέρθηκε σφόδρα για τον Χέιγουορντ όταν εκείνος επισκέφθηκε τη Μόσχα τον περασμένο μήνα», έγραψαν χθες οι F.T.

«Φημολογείται ότι οι δύο άνδρες μπορεί να συζήτησαν ρόλο για τον Χέιγουορντ στη ρωσική πετρελαϊκή βιομηχανία. Πέρα από τους δύο άνδρες, παρών στις συνομιλίες ήταν μόνο ο διερμηνέας του κ. Σετσίν».

Μισητός στις ΗΠΑ

Πολύ πριν φθάσει να συζητάει, σε κλίμα μυστικότητας, με τους Ρώσους, ο Βρετανός Χέιγουορντ είχε κάνει έξαλλους τους Αμερικανούς. Ενας άνθρωπος που επαινείτο για την οξυδέρκειά του είχε προσπαθήσει να πιάσει τους πάντες κορόιδο με δηλώσεις όπως «θεωρώ ότι η συνολική περιβαλλοντική επίπτωση της πετρελαιοκηλίδας θα είναι πολύ περιορισμένη».

Οταν επτά εργαζόμενοι στον καθαρισμό των ακτών αρρώστησαν από τις αναθυμιάσεις των τοξικών διαλυτικών που χρησιμοποιήθηκαν σε κολοσσιαίες ποσότητες για να εξαφανίσουν τη θέα του πετρελαίου, ο Χέιγουορντ ισχυρίστηκε ότι μπορεί να επρόκειτο για τροφική δηλητηρίαση. Οταν ανεξάρτητοι ερευνητές ανέφεραν ότι το πετρέλαιο σχημάτισε υποθαλάσσια νέφη ύψους και πλάτους πολλών χιλιομέτρων, ο Χέιγουορντ επέμενε ότι «όλο το πετρέλαιο είναι στην επιφάνεια».

Οι απεγνωσμένες του προσπάθειες να προστατεύσει την τιμή της μετοχής («στόχος μας στη ζωή δεν είναι να σώσουμε τον κόσμο, είναι να αυξήσουμε την αξία των μετοχών», είχε δηλώσει σε ανύποπτη στιγμή) δεν συγκίνησαν τους Αμερικανούς, ενώ οι ασαφείς απαντήσεις του στις πολύωρες ανακρίσεις του από επιτροπές του Κογκρέσου δεν έκαναν τίποτα για να βελτιώσουν την εικόνα της εταιρείας.

Τι είχε υποσχεθεί

Ο γεωλόγος Χέιγουορντ ανήκε στα νεαρά ταλέντα της ΒΡ, στα στελέχη που είχε επιλέξει προσωπικά ο προηγούμενος διευθύνων σύμβουλος, Λόρδος Μπράουν, για να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα «ταχείας ανάδειξης στελεχών». Οταν, στα 50 του χρόνια, ανέλαβε το τιμόνι της εταιρείας, ανακοίνωσε ότι θα αλλάξει τελείως την εταιρική κουλτούρα, θα πολεμήσει τον συγκεντρωτισμό των αποφάσεων και θα φροντίσει να σταματήσει η τακτική σύμφωνα με την οποία «τα καλά νέα ταξίδευαν ταχύτατα από τη βάση ώς την κορυφή, ενώ τα κακά νέα δεν ταξίδευαν καθόλου».

Αυτή η τελευταία δέσμευση τον φέρνει σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση. Αν πράγματι η διοίκηση της εταιρείας γνώριζε τις ανησυχίες για την ασφάλεια της εξέδρας Deepwater Horizon και τις αγνόησε, σε μια συστηματική προσπάθεια μεγιστοποίησης των κερδών, τότε η στρατηγική του Χέιγουορντ αποδείχθηκε καταστροφική - για τον Κόλπο του Μεξικού και για τον ίδιο. Αν βέβαια θεωρείται καταστροφή να αποχωρεί κανείς με 1,6 εκατομμύρια στερλίνες ως αποζημίωση απόλυσης και 11 εκατομμύρια στερλίνες ως συνταξιοδοτικό πακέτο, χώρια τα δεκάδες εκατομμύρια σε πακέτα μετοχών της ΒΡ και οι προοπτικές για νέες επικερδείς «εμπειρίες ζωής» στην αχανή, πετρελαιοφόρα τούνδρα...

Η δύσκολη αποστολή του Μπομπ Ντάντλι

Ο Μπομπ Ντάντλι είναι ο πρώτος Αμερικανός που αναλαμβάνει το τιμόνι των πάλαι ποτέ Βρετανικών Πετρελαίων, μιας εταιρείας που μετά τη συγχώνευση με την αμερικανική Amoco είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου και φυσικού αερίου στις ΗΠΑ.

Η αποστολή του είναι σαφής. Να προστατεύσει τις δραστηριότητες της εταιρείας στις ΗΠΑ. Το Κογκρέσο εξετάζει το ενδεχόμενο να μη χορηγεί άδειες υπεράκτιας εξόρυξης σε εταιρείες με βεβαρημένο παρελθόν, ενώ ο αμερικανικός στρατός κινδυνεύει να μην ανανεώσει τα συμβόλαια με την ΒΡ - καμπανάκια κινδύνου για τον ώς τώρα «υπουργό Εξωτερικών» της ΒΡ. Λόγω των ανώμαλων συνθηκών, ο Ντάντλι είναι ο πρώτος διευθύνων σύμβουλος που δεν προέρχεται από τον κλάδο της εξόρυξης - έχει όμως μεγαλώσει στο Μισισιπί και έχει περάσει τα καλοκαίρια της παιδικής του ηλικίας κάνοντας βουτιές στον Κόλπο του Μεξικού, ιδιότητα που του έχει ήδη φανεί χρήσιμη στις συζητήσεις με τους ντόπιους.

Ο Ντάντλι θα βγάλει στο σφυρί περιουσιακά στοιχεία ύψους 30 δισ. τον επόμενο ενάμιση χρόνο, προκειμένου να καλύψει το κόστος της πετρελαιοκηλίδας, ενώ μέσα στον επόμενο μήνα ελπίζει να ανακοινώσει την οριστική απόφραξη της διαρροής.

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 28/07/2010)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου