Τετάρτη 21 Ιουλίου 2010

Έκλεισαν μόνο 50 παρά το τελεσίγραφο της κυβέρνησης Οι παράνομες χωματερές είναι εδώ!

Αγώνα δρόμου για να αποφύγουμε τα βαριά πρόστιμα για την διατήρηση των παράνομων χωματερών καταβάλουν τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Εσωτερικών.

Μία εβδομάδα μετά την λήξη του τελεσίγραφου προς τις Περιφέρειες της χώρας που εστάλη τον περασμένο Απρίλιο ώστε να βρεθούν λύσεις και να προχωρήσουν τα έργα αποκατάστασης των ΧΑΔΑ, μόνο 50 χωματερές έχουν κλείσει και εν ενεργεία παραμένουν 270, σύμφωνα με τον υφυπουργό Εσωτερικών κ. Γιώργο Ντόλιο.

Οι ρυθμοί χελώνας είναι πολύ δύσκολο να ανατραπούν από τη στιγμή που δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις. Σε περίπτωση όμως δεύτερης καταδίκης της χώρας θα κληθούμε να πληρώσουνε 9,1 εκ. ευρώ ημερησίως (34.000 ευρώ ανά χωματερή)!

Στο κόκκινο είναι η περιφέρεια Πελοποννήσου και χαρακτηριστικό είναι το αλαλούμ που έγινε πρόσφατα με την χωματερή της Καλαμάτας, η οποία ενώ υπήρχε δικαστική απόφαση για να κλείσει, τελικά ξανάνοιξε μετά τους λόφους από σκουπίδια που σχηματίστηκαν.

Στην περιοχή της Πελοποννήσου έχουν επενδύσει περίπου 9 εκ. ευρώ για να χρησιμοποιήσουν δεματοποιητές για τα σκουπίδια, ειδικά υλικά μέσα στα οποία φυλάσσονται τα απορρίμματα. Το έργο ανατέθηκε σε δύο εταιρείες αλλά σύμφωνα με πληροφορίες ακόμη δεν έχουν δοθεί οι άδειες για τους χώρους που θα φιλοξενήσουν τις προσωρινές αποθήκες σκουπιδιών!

Το θέμα των απορριμμάτων προκαλεί πονοκεφάλους στα δύο υπουργεία και χθες σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Περιβάλλοντος κ. Ανδρέα Ανδριόπουλου, αποφασίστηκε να «τρέξουν» με την διαδικασία του κατ΄ επείγοντος τα έργα και να χρηματοδοτηθούν από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα για το περιβάλλον (ΕΠΠΕΡΑΑ).

Στο πρόγραμμα θα μπορούν να ενταχθούν όσοι φορείς έχουν έτοιμες μελέτες αποκατάστασης και η αξιολόγηση θα γίνει με συνοπτικές διαδικασίες για να κερδηθεί χρόνος. Για όσους δήμους δεν έχουν ώριμες μελέτες και έχουν κλείσει τις χωματερές, το υπουργείο Εσωτερικών αναλαμβάνει τη χρηματοδότηση για τα έργα αποκατάστασης.

Η χώρα μας έχει καταδικαστεί από το 2005 για την τριτοκοσμική εικόνα στη διαχείριση απορριμμάτων αλλά παραμένει εκτεθειμένη στην ΕΕ καθώς οι ΧΑΔΑ θα έπρεπε να έχουν κλείσει από το 2008.

Ο προβληματισμός επεκτείνεται από το γεγονός ότι φέτος είναι χρονιά δημοτικών εκλογών και δύσκολα η κυβέρνηση θα μπορέσει να προχωρήσει, εν μέσω οξυμένων αντιδράσεων, δρομολογημένα έργα χώρων υγειονομικής ταφής απορριμμάτων.

Πηγή protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου