Συνεχίζοντας το 12ετή αγώνα του για την προστασία του περιβάλλοντος και ειδικότερα για την αντιμετώπιση των αέριων ρύπων, ο δήμαρχος Ελευθερίου-Κορδελιού, Στάθης Λαφαζανίδης, συγκάλεσε ευρεία συνάντηση εκπροσώπων του υπουργείου Περιβάλλοντος, του Εθνικού Κέντρου Ερευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και εκπροσώπων μεγάλων βιομηχανικών μονάδων της Θεσσαλονίκης με κύριο θέμα συζήτησης τη διερεύνηση της πρόθεσης για την ανάπτυξη μιας θεσμικής συνεργασίας μεταξύ των παραπάνω φορέων με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος.

Ο δήμος Ελευθερίου-Κορδελιού, σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και με το ΕΚΕΤΑ, έχει αναπτύξει ένα καινοτόμο σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης της Θεσσαλονίκης. Το σχέδιο αποτελεί προϊόν διαβούλευσης με τα αρμόδια θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και ο δήμος Ελευθερίου-Κορδελιού το προωθεί προς χρηματοδότηση στο πρόγραμμα LIFE+ στο δεύτερο άξονα που αφορά την περιβαλλοντική πολιτική διακυβέρνηση. Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης προσπάθειας, ο Στάθης Λαφαζανίδης προσκάλεσε μεγάλες βιομηχανικές μονάδες της πόλης (όπως ΕΛΠΕ, ΤΙΤΑΝ, ΜΑΒΙΣΟ, ΚΑΟ ΕΛΛΑΣ, ΣΙΔΕΝΟΡ), προτείνοντας την από κοινού συμμετοχή τους στο έργο και ειδικότερα στην ανάληψη δράσεων μέσω της δημιουργίας ενός θεσμικού οργάνου παρακολούθησης και ελέγχου της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Παράλληλα, ο κ. Λαφαζανίδης τους ενημέρωσε ότι στόχος της πρότασης του δήμου Ελευθερίου-Κορδελιού είναι η δημιουργία πρότυπων μεθοδολογιών και εργαλείων ελέγχου των αέριων ρύπων στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, η ανάπτυξη δράσεων για την παρακολούθηση και αξιολόγηση των λαμβανόμενων μέτρων μείωσης των εκπομπών σε τοπικό επίπεδο, η προώθηση της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης στην επιχειρηματική και στην τοπική κοινωνία, η ανάληψη δράσεων από την επιχειρηματική κοινωνία στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης που έχει απέναντι στους πολίτες, καθώς επίσης και η ανάπτυξη πρότυπων οδηγιών ελέγχου, επίβλεψης, παρακολούθησης και εκπαίδευσης όλων των εμπλεκόμενων φορέων για την αντιμετώπιση του κινδύνου της μόλυνσης του περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με το δήμαρχο Στάθη Λαφαζανίδη, βασικός στόχος του εγχειρήματος είναι η άριστη συνύπαρξη και συνεργασία μεταξύ βιομηχανίας και κατοικίας, σεβόμενες αμφότερες το περιβάλλον, τις ανάγκες της περιοχής, των πολιτών και της Πολιτείας γενικότερα.


Πηγή agelioforos.gr