Τετάρτη 14 Ιουλίου 2010

Ενδιαφέρον Chevron για τα Σχιστολιθικά Πετρώματα της Βουλγαρίας

Αίτημα για άδεια έρευνας και εξόρυξης φυσικού αερίου από σχιστολιθικά πετρώματα στη Βουλγαρία, υπέβαλε τον Μάιο η Chevron, όπως ανακοίνωσαν χθες ο Αμερικανός πρέσβης στη Σόφια, Τζέιμς Γουόρλικ, και ο αντιπρόεδρος της αμερικανικής εταιρείας, Ίαν Μακντόναλντ.

Με βάση τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις της Chevron, πιθανολογείται η ύπαρξη κοιτάσματος 25 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων σε περιοχή της βορειοανατολικής Βουλγαρίας, κοντά στα σύνορα με τη Ρουμανία.

Σύμφωνα με τον κ. Μακντόναλντ, σε περίπτωση που επαληθευτούν οι προβλέψεις της εταιρείας, η εξόρυξη θα γίνεται με νέα τεχνολογία, που θα χρησιμοποιείται για πρώτη φορά στην Ευρώπη. Η καινούργια αυτή μέθοδος κάνει δυνατή την άντληση του αερίου από τα υπόγεια στρώματα, που βρίσκονται 2.000 έως και 5.000 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης. Η νέα μέθοδος εγγυάται την προστασία του περιβάλλοντος, αποκλείοντας το ενδεχόμενο διαρροής του αερίου στην ατμόσφαιρα.

Ο Αμερικανός πρέσβης στη Σόφια ανέφερε, από την πλευρά του, ότι ο αντιπρόεδρος της Chevron επισκέπτεται τη Βουλγαρία για να εξηγήσει προσωπικά στον Βούλγαρο πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ τα πλεονεκτήματα της πρότασης της αμερικανικής εταιρείας, που μπορεί - όπως είπε- να αλλάξει ριζικά τα ενεργειακά δεδομένα στη χώρα σε περίπτωση επιτυχίας.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Γουόρλικ υπογράμμισε ότι «το μόνο που κάνω, είναι να τονίζω την ανάγκη διαφοροποίησης των πηγών τροφοδοσίας της Βουλγαρίας με αέριο, όπως και της διαφάνειας των ενεργειακών σχεδίων». Πρόσφατα, ο κ. Γουόρλικ μίλησε για μεγαλύτερη διαφάνεια των ενεργειακών σχεδίων της Βουλγαρίας, προκαλώντας την αντίδραση του προέδρου της χώρας, Γκεόργκι Παρβάνοφ.

Πηγή energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου