Πέμπτη 29 Ιουλίου 2010

ΜΕΣΣΑΠΙΑ ΕΥΒΟΙΑΣ «Τρέχει» το νερό χρωμίου και οι αρμόδιοι κωφεύουν

«Το ποτήρι ξεχείλισε» στη Μεσσαπία Εύβοιας όπου, παρά τα εξώδικα του δήμου προς το υπουργείο ΠΕΚΑ και την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας για παροχή πόσιμου ύδατος και απορρύπανσης της περιοχής, στα δίκτυα εξακολουθεί να κυκλοφορεί ακατάλληλο ύδωρ.

Σε ένα από τα εξώδικά του ο δήμαρχος Μεσσαπίας Αντώνης Μπαζώτης, ενώ μιλούσε μόνο για το «νομοθετημένο όριο των 50 μg ανά λίτρο για το ολικό χρώμιο, σήμερα υιοθετεί έρευνες που πραγματοποιήθηκαν από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ και αποδεικνύουν ότι το εξασθενές χρώμιο παραμένει καρκινογόνο και στην κατάποση». Με άλλα λόγια, δεν θα πρέπει να ανιχνεύεται εξασθενές χρώμιο στο νερό.

Σε επίσκεψη των Οικολόγων Πράσινων με εκπροσώπους των συλλόγων Γαία, οικιστές Δάφνη, Ταναΐς και τον δήμαρχο συμφωνήθηκε ότι ο διαχωρισμός εξασθενούς και ολικού χρωμίου είναι τεχνολογικά εφικτός.

Επίσης επισημάνθηκε «η ανάγκη για συστηματικούς ελέγχους στις εγκαταστάσεις της ΛΑΡΚΟ για το ζήτημα εναπόθεσης των επικίνδυνων αποβλήτων και για διερεύνηση της μόλυνσης του υπόγειου υδροφορέα λόγω των εξορυκτικών δραστηριοτήτων της εταιρείας σε συνδυασμό με το φαινόμενο της όξινης απορροής».

Το δικαίωμα στο καθαρό νερό όχι μόνο στη Μεσσαπία, αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα είναι συνταγματική ευθύνη της κυβέρνησης, που οφείλει να δημιουργήσει το σχετικό νομικό πλαίσιο.

Παράλληλα, θα πρέπει να υποστηρίζει την ενίσχυση των υπαρχόντων θεσμών (επιθεωρητές και εισαγγελέας Περιβάλλοντος) και τη δημιουργία νέων (συνήγορο Περιβάλλοντος και Διεύθυνση Περιβαλλοντικού Εγκλήματος στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη), όπως ζητούν, ομοφώνως δημοτικές αρχές, Πράσινοι και Σύλλογοι.

Τόση αστυνόμευση για λίγο πόσιμο νερό.Φανταστείτε να ζούσαμε σε κάποια φτωχή χώρα της Αφρικής.

Πηγή enet.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου