Τετάρτη 21 Ιουλίου 2010

Προβληματισμός στη Βραζιλία για τα Νέα Πετρελαϊκά Αποθέματα Λόγω του Ατυχήματος της ΒΡ

Πριν από τρία χρόνια, όταν η Βραζιλία ανακοίνωσε την ανακάλυψη σημαντικών πετρελαϊκών κοιτασμάτων στις θάλασσές της, κυριαρχούσε ο ενθουσιασμός. Πλέον όμως, μετά το ατύχημα της ΒΡ, οι πολίτες και η ηγεσία της χώρας αντιμετωπίζουν το θέμα πιο ψύχραιμα, κάτι που φάνηκε και την περασμένη εβδομάδα, όταν ο πρόεδρος Λουίζ Ινάσιο ντα Σίλβα εγκαινίασε την πρώτη πλατφόρμα εξόρυξης.

Τα νέα αποθέματα υπολογίζονται σε 50 δις βαρέλια πετρελαίου, ικανά να τοποθετήσουν τη χώρα στις κορυφαίες θέσεις της παραγωγής, εφόσον καταφέρει να τα εκμεταλλευθεί. Την προσπάθεια έχει αναλάβει η κρατική Petrobras, ενώ ταυτόχρονα προωθούνται ρυθμιστικές μεταρρυθμίσεις με σκοπό την υιοθέτηση αυστηρότερων κανονισμών στην υπεράκτια εξόρυξη.

Ακόμη ένα εμπόδιο είναι η αύξηση των ασφαλίστρων που ζητούν οι ασφαλιστικοί όμιλοι από τις εταιρείες παραγωγής, ως αποτέλεσμα του ατυχήματος. Επιπλέον, οι αναλύσεις των εμπειρογνωμόνων για τα αίτια της αποτυχίας στον Κόλπο του Μεξικού δεν πρόκειται να ολοκληρωθούν για πολλούς μήνες ακόμα και είναι σημαντικές ώστε να αποφύγουν οι Βραζιλιάνοι αντίστοιχα περιστατικά.

Τα κοιτάσματα της Βραζιλίας βρίσκονται ακόμη πιο βαθιά από αυτά του Κόλπου του Μεξικού και σε πολλές περιπτώσεις καλύπτονται από ένα στρώμα άλατος. Επίσης βρίσκονται πιο μακριά από τις ακτές της χώρας, καθιστώντας τις επιχειρήσεις εξόρυξης πιο δύσκολες, όπως τονίζουν οι FT.

Πηγή energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου