Παρά τα πλεονεκτήματά της- λόγω μορφολογίας-, η Ελλάδα κάθε άλλο παρά «πρωταθλήτρια» της καθαρής ενέργειας θα μπορούσε να χαρακτηριστεί. Το μερίδιο των ΑΠΕ στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας μας υπολείπεται του ευρωπαϊκού μέσου όρου (10%) καθώς αγγίζει μόλις το 8%. Είναι ενδεικτικό ότι ακόμη και η γειτονική Βουλγαρία εκμεταλλεύεται περισσότερο την ηλιακή και τις υπόλοιπες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, από τις οποίες προέρχεται το 9,4% της συνολικής κατανάλωσης.
Η ίδια έρευνα καταγράφει τους στόχους που έχουν θέσει οι ευρωπαϊκές χώρες για την ανάπτυξη των ΑΠΕ ως το 2020. Ακόμη και αν η Ελλάδα επιτύχει τους στόχους της (18%), θα εξακολουθεί να βρίσκεται «κάτω από τη βάση», καθώς ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ευρώπη των «27» υπολογίζεται ότι θα διαμορφωθεί στο 20%.
Σημειωτέον ότι στις ΑΠΕ συμπεριλαμβάνονται επίσης η γεωθερμική, η αιολική, η υδροθερμική, καθώς και ενέργεια που παράγεται από βιομάζα.
Ειδικά για τα αιολικά, στηνΕυρώπη φυτρώνουν σαν τα μανιτάρια, στην Κίνα κάθε χρόνο διπλασιάζεται η ισχύς τους, στην Ελλάδα όμως ως πέρυσι αυξάνονταν με ρυθμούς χελώνας.
Στη Γηραιά Ηπειρο αυξήθηκε κατά 23% η ισχύς από αιολικά το 2009, ενώ στο 31% έφθασε η αύξηση σε όλο τον κόσμο, με το 1/3 των νέων εγκαταστάσεων να έχουν πραγματοποιηθεί στην Κίνα, όπου για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά επιτεύχθηκε κατά 100% αύξηση.
Στην Ελλάδα όμως προστέθηκαν πέρυσι μόνο 100 ΜW αιολικών, λιγότερα από το 2008 (114 ΜW) και ακόμη πιο λίγα από το 2007 (125 ΜW), σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ευρωπαϊκή Ενωση Αιολικής Ενέργειας (ΕWΕΑ).
Η Ελληνική Επιστημονική Ενωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ) επισημαίνει ότι η Τουρκία, χώρα για την οποία παλαιότερα δεν δίνονταν ξεχωριστά στοιχεία, εγκατέστησε 311 ΜW το 2008 και 343 ΜW το 2009. Την ίδια χρονιά οι νέες εγκαταστάσεις αιολικής ενέργειας στην Ευρώπη ξεπέρασαν κάθε άλλη ενεργειακή τεχνολογία, αφού το 39% όλων των νέων εγκαταστάσεων ήταν έργα αιολικής ενέργειας, το 26% σταθμοί φυσικού αερίου και το 16% φωτοβολταϊκοί σταθμοί. Συνολικά 61% των νέων εγκαταστάσεων το 2009 ήταν σταθμοί ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Οι επενδύσεις σε νέα αιολικά πάρκα άγγιξαν τα 13 δισ. ευρώ, από τα οποία 1,5 δισ. σε υπεράκτια πάρκα.
(από την εφημερίδα "ΤΟ ΒΗΜΑ", 14/07/2010)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου