Τετάρτη 21 Ιουλίου 2010

Διευκρινίσεις για την Παραγωγή Ενέργειας από Αστικά Απόβλητα Ζητεί η ΡΑΕ

Έξι μεγάλα επενδυτικά σχέδια στον χώρο της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιομάζα δημιουργούν προβληματισμό στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, υπό την έννοια ότι η χρήση αστικών αποβλήτων συνοδεύεται και από την ανάμιξή τους με άλλα υλικά, τα οποία δεν μπορούν να διαχωριστούν. Και η Αρχή ζητεί οδηγίες από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, ως προς το εάν μπορεί να προχωρεί σε αδειοδοτήσεις ανάλογων σχεδίων.

Στην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έχουν έως τώρα υποβληθεί έξι αιτήσεις για άδεια λήψης παραγωγής και, συγκεκριμένα, από την Ηλέκτωρ, του ομίλου Ελληνικής Τεχνοδομικής, για ισχύ 39,58 μεγαβάτ στη Θήβα, από την Πολυέκο για 35 μεγαβάτ στα Αθίκια Κορινθίας και από την ΕΝΕΡΜΕΛ για 21,44 μεγαβάτ στον Άγιο Αθανάσιο Θεσσαλονίκης.

Οι δε τρεις μεγαλύτερες επενδύσεις, που αφορούν εισαγόμενη βιομάζα, σχετίζονται με την εταιρεία Engal – μετεξέλιξη της παλιάς κρητικής εταιρείας “Γεώργιος Αλεξάκης”– η οποία σε συνεργασία με ξένους εταίρους έχει εκπονήσει σχέδια για 100 μεγαβάτ στον Βόλο, 200 μεγαβάτ στον Αστακό και 300 μεγαβάτ στον Έβρο.

Κοινή παράμετρος των συγκεκριμένων σχεδίων το ότι ως

πρώτη ύλη για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας αναφέρονται αστικά απορρίμματα μετά από τη μηχανική διαλογή τους (Secondary Recovered Fuel - SRF ή Refuse Derived Fuel – RDF). Η πρώτη ύλη θα καίγεται με σκοπό την παραγωγή υπέρθερμου ατμού, ο οποίος θα οδηγείται σε ατμοστρόβιλο όπου θα εκτονώνεται, παράγοντας ηλεκτρική ενέργεια μέσω ηλεκτρογεννήτριας.

Όπως αναφέρει η ΡΑΕ στο σχετικό της σημείωμα προς το Υ.π.Ε.Κ.Α., σύμφωνα με τον Ν.3468/2006, αρ. 2 παρ. 8, ως βιομάζα ορίζεται, το « βιοαποικοδομήσιμο κλάσμα προϊόντων, αποβλήτων και καταλοίπων που προέρχονται από τις γεωργικές, συμπεριλαμβανομένων φυτικών και ζωικών ουσιών, τις δασοκομικές και τις συναφείς βιομηχανικές δραστηριότητες, καθώς και το βιοαποικοδομήσιμο κλάσμα βιομηχανικών αποβλήτων και αστικών λυμάτων και απορριμμάτων».

Ωστόσο η Αρχή παρατηρεί ότι η βιομάζα που προέρχεται από τα αστικά απορρίμματα –από τη φύση της– είναι συμμεμειγμένη με άλλα υλικά, εκ των οποίων ο διαχωρισμός της δεν είναι εφικτός.

Ως εκ τούτου, οι μονάδες που χρησιμοποιούν αποκλειστικά και μόνον αστικά απορρίμματα, για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, αναπόφευκτα κάνουν χρήση τόσο «βιοαποικοδομήσιμου κλάσματος», δηλαδή βιομάζας, όσο και «μη βιοαποικοδομήσιμου προϊόντος».

Έτσι, προς το υπουργείο τίθεται το ερώτημα εάν αν η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας μπορεί να γνωμοδοτεί για χορήγηση ή να εκδίδει άδειες παραγωγής για σταθμούς που χρησιμοποιούν ως καύσιμη πρώτη ύλη αστικά απορρίμματα, τα οποία έχουν μεν υποστεί μηχανική διαλογή, αλλά εξακολουθούν να περιέχουν μη βιοαποικοδομήσιμο κλάσμα.

Σύμφωνα με το νόμο για τις ΑΠΕ, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από βιομάζα που αξιοποιείται από σταθμούς με εγκατεστημένη ισχύ >5ΜW (εξαιρουμένου του βιοαποδομήσιμου κλάσματος αστικών αποβλήτων) αμείβεται με 150 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ οι σταθμοί ενεργειακής αξιοποίησης

του βιοαποδομήσιμου κλάσματος αστικών αποβλήτων που πληρούν τις προδιαγραφές της ευρωπαϊκής νομοθεσίας τιμολογούνται με 87,85 ευρώ ανά μεγαβατώρα για το διασυνδεδεμένο σύστημα και με 99,45 ευρώ για τα νησιά.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι η μεν Ηλέκτωρ είχε ανακοινώσει ότι θα προχωρούσε σε ακύρωση του σχεδίου, λόγω τοπικών αντιδράσεων στην Θήβα, η δε Engal είχε καταθέσει ένσταση κατά της αδειοδότησης της επένδυσης της Qatar Petroleum στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας, υποστηρίζοντας ότι εφόσον η παραγωγή ηλεκτρισμού από LPG προχωρήσει, θα οδηγείτο σε ματαίωση το δικό της επενδυτικό σχέδιο στην συγκεκριμένη περιοχή, παρά το ότι αυτό εντάσσεται στην λογική της αξιοποίησης της “πράσινης” ενέργειας.

Πηγή energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου