Τετάρτη 28 Ιουλίου 2010

Ιράν: Επενδύσεις ύψους 46 δισ. δολ. στον Κλάδο της Διύλισης

Ποσό ύψους 46 δισ. δολαρίων σχεδιάζει να επενδύσει το Ιράν για την κατασκευή καινούριων διυλιστηρίων και την αναβάθμιση των παλαιών μονάδων, σύμφωνα με δηλώσεις του Ιρανού υφυπουργού Πετρελαίου Αλιρέζ Ζεϊγκαμί, οι οποίες αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του υπουργείου.

Όπως ανέφερε ο Ιρανός υφυπουργός, 26 δισ. δολάρια θα επενδυθούν στην κατασκευή καινούριων μονάδων, μέχρι το 2014, χρονιά λήξης του τρέχοντος αναπτυξιακού σχεδίου.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του υπουργείου, από το ποσό αυτό έχουν ήδη επενδυθεί περίπου 8,5 δισ. δολάρια. Ο Αλιρέζ Ζεϊγκαμί διευκρίνισε επίσης ότι το Ιράν επιθυμεί να επενδύσει 18 δισ. δολάρια για τη συντήρηση και αναβάθμιση της παραγωγικής δυναμικότητας των υπαρχουσών μονάδων. Η πλειοψηφία αυτών των μονάδων κατασκευάστηκε από αμερικανικές εταιρείες πριν την Ισλαμική Επανάσταση του 1979 και ο εκσυγχρονισμός τους περιορίστηκε από τις εμπορικές κυρώσεις που έχουν, εδώ και τριάντα χρόνια, επιβληθεί κατά της Τεχεράνης.

Το Ιράν, παρότι είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας υδρογονανθράκων στον ΟΠΕΚ, καλύπτει περίπου το 40% των ετήσιων αναγκών του σε βενζίνη από εισαγωγές.

Πηγή energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου