Σάββατο 24 Ιουλίου 2010

Ιδρύθηκε Σύνδεσμος για τα Μικρά Υδροηλεκτρικά

Συνεδρίασε για πρώτη φορά τη Δευτέρα ο Συνδέσμος Μικρών Υδροηλεκτρικών Έργων, η ίδρυση του οποίου καλύπτει το κενό που υπήρχε στη συλλογική εκπροσώπηση του συγκεκριμένου χώρου των ΑΠΕ.

Στο νέο Σύνδεσμο συμμετέχουν πλήθος νομικών και φυσικών προσώπων, επενδυτές, μελετητές και κατασκευαστές που ασχολούνται με την Ανάπτυξη, Κατασκευή, Μελέτη, Λειτουργία, Συντήρηση και Παροχή Συμβουλών για Έργα ΜΥΗΕ, καθώς και επιστημονικοί φορείς που έχουν στα ενδιαφέροντά τους την ανάπτυξη των ΜΥΗΕ στον ελληνικό καταρχήν χώρο.

Όσον αφορά στην (μικρο) υδροηλεκτρική ενέργεια, η στροφή του ενδιαφέροντος στην ανάπτυξη των μικρών υδροηλεκτρικών έργων (ΜΥΗΕ), προβάλει φυσιολογική, δεδομένου ότι είναι μια μορφή ενέργειας που υπήρξε ανέκαθεν προσιτή στον άνθρωπο, επιπρόσθετα εμπεριέχει τα συγκριτικά αποτελέσματα της αξιοπιστίας, της ασφάλειας, και της αφθονίας (με βάση τη μορφολογία της χώρας μας), προσφέροντας «περιβαλλοντική αποτελεσματικότητα», τη στιγμή μάλιστα που μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό των τεχνικοοικονομικά εκμεταλλεύσιμων μικροϋδροενεργειακών πηγών έχει αξιοποιηθεί.

Όλες οι αναπτυγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες στην Ευρώπη αλλά και στον κόσμο στήριξαν την ανάπτυξη τους στα ΜΥΗΕ, αξιοποιώντας τα πριν από οποιαδήποτε άλλη πηγή ενέργειας. Περισσότερα από 20.000 ΜΥΗΕ στην Ευρώπη και περισσότερα από 100.000 ΜΥΗΕ στην Κίνα το αποδεικνύουν αυτό.

Σε πρώτη φάση, οι βασικοί στόχοι του Συνδέσμου ΜΥΗΕ θα είναι :

Στα πλαίσια της επίτευξης του στόχου 20-20-20 η θεσμοθέτηση από το ΥΠΕΚΑ στόχου για ΜΥΗΕ ισχύος της τάξεως των 1,200MW μέχρι το 2020.

Η Ελλάδα να ζητήσει από την ΕΕ επιπλέον μεταβατική περίοδο για την ολοκλήρωση των μελετών Διαχείρισης των Υδατικών Διαμερισμάτων, καθόσον η μεταβατική περίοδος έληξε στο τέλος του 2009. Το πρόβλημα αυτό ισχύει για κάθε είδους διαχείριση υδατικών πόρων και όχι μόνο την ενεργειακή αξιοποίηση τους. Επιτάχυνση και ολοκλήρωση των Σχεδίων-Μελετών Διαχείρισης των Υδατικών Λεκανών, στα πλαίσια των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα μας απέναντι στην Ε.Ε.

Η αντιμετώπιση της χωροθέτησης των ΜΥΗΕ με επιστημονικό τρόπο και με βάση της Διεθνή εμπειρία που βασίζεται στον υπολογισμό και εξασφάλιση της ύπαρξης της «οικολογικής» παραμένουσας παροχής από την υδροληψία ως το μηχανοστάσιο και όχι με αντιεπιστημονικές, δογματικές μεθόδους και προκαταλήψεις υπηρεσιακών παραγόντων που επιδιώκουν την ακύρωση της πολιτικής βούλησης ανάπτυξης των ΑΠΕ και ιδιαίτερα των ΜΥΗΕ.

Η ευαισθητοποίηση της ελληνικής κοινωνίας υπέρ των ΜΥΗΕ, τα οποία είναι έργα μηδενικής περιβαλλοντικής ρύπανσης και ελάχιστης περιβαλλοντικής όχλησης και συνεισφέρουν στο δίκτυο με πολύτιμη ενέργεια βάσεως.

Η ενημέρωση του συνόλου των διοικητικών αρχών για τον εξαιρετικό συντελεστή απόδοσης ισχύος (water to wire), που έχουνε τα ΜΥΗΕ, που φτάνει το 75%. Δηλαδή, τέσσερις μονάδες υδραυλικής ενέργειας είναι αρκετές για την παραγωγή τριών μονάδων ηλεκτρικής ενέργειας, πλεονεκτώντας σαφώς έναντι των υπολοίπων μορφών παραγωγής ενέργειας οι οποίες εμφανίζουν υποπολλαπλάσιο συντελεστή.

Μετάταξη της συντριπτικής πλειοψηφίας των ΜΥΗΕ από την περιβαλλοντική κατηγορία (Α1) που ισχύει σήμερα (που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τα θερμικά εργοστάσια παραγωγής ενέργεια από λιγνίτη, τις εθνικές αρτηρίες, τις γραμμές υπερυψηλής τάσεως (400 kV), τα ορυχεία, τις εγκαταστάσεις πυρηνικών καυσίμων και αποβλήτων, κ.ά.) στην ηπιότερη περιβαλλοντική κατηγορία (Α2).

Διασφάλιση της λειτουργικότητας των ποτάμιων οικοσυστημάτων.

Νομοθετική διασφάλιση του δικαιώματος χρήσης όχθης-παρόχθιας όχθης για εγκατάσταση ΜΥΗΕ.

Κωδικοποίηση και απλοποίηση της νομοθεσίας, που σήμερα εμποδίζει την ανάπτυξη των ΜΥΗΕ.

Επιστημονική προσέγγιση των θεμάτων που άπτονται της ανάπτυξης των ΜΥΗΕ, ώστε η σχετική νομοθεσία να είναι βασισμένη σε επιστημονική τεκμηρίωση.

Ριζική επιτάχυνση της διαδικασίας έκδοσης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (Ε.Π.Ο.), ώστε αυτή να κινείται μέσα στις νόμιμες προθεσμίες, κάτι που σήμερα δεν ισχύει.

Ριζική επιτάχυνση των διαδικασιών έκδοσης Άδειας Εγκατάστασης (Α.Ε.) και Άδειας Λειτουργίας (Α.Λ.), ώστε αυτή να κινείται μέσα στις νόμιμες προθεσμίες, κάτι που επίσης σήμερα δεν ισχύει.

Τέλος, ο Σύνδεσμος ΜΥΗΕ άμεσα θα καταστεί μέλος του αντίστοιχου Ευρωπαϊκού ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ESHA, ώστε να υπάρχει αμφίδρομη επικοινωνία με τον Ευρωπαϊκό χώρο για τα θέματα των ΜΥΗΕ.


Τα στοιχεία επικοινωνίας του Συνδέσμου είναι τα εξής:

Πολυτεχνείου 11, Αριδαία Πέλλας, τηλ. 23840 24021, 6972 505008,

25ης Μαρτίου, ΤΚ 155 61, Χολαργός Αθήνα, τηλ. 210 60 16 296, 6944 738778,

Αγ. Λαύρας 23, Τ.Κ 14121, Ηράκλειο Αττικής, τηλ. 210 28 37 371, 6944 154210,

Fax : 210 28 37 372, 210 60 90 236

Πηγή energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου