Σάββατο 24 Ιουλίου 2010

Επαφές Πούτιν - Μπορίσωφ για τον South Stream

Τηλεφωνική επικοινωνία, με αντικείμενο τα μεγάλα, κοινά ενεργειακά έργα Ρωσίας και Βουλγαρίας είχαν, οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών, Βλαντίμιρ Πούτιν και Μπόικο Μπορίσοφ, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ με σημερινό τηλεγράφημά του.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της υπηρεσίας Τύπου της ρωσικής κυβέρνησης, οι δύο πρωθυπουργοί συζήτησαν "για την ενεργειακή συνεργασία και τις διμερείς οικονομικές σχέσεις" Μόσχας- Σόφιας.

Σε σχετικό τηλεγράφημά του, το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων "RIA Novosti" αναφέρει ότι, τον Ιανουάριο του 2008, η Βουλγαρία και η Ρωσία υπέγραψαν συμφωνία για τον σχεδιασμό του αγωγού "South Stream", που θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στη Δυτική Ευρώπη, παρακάμπτοντας την Ουκρανία.

Ωστόσο, η ρωσική εταιρία φυσικού αερίου "Gazprom" ανακοίνωσε τον Ιούνιο την πιθανότητα επανασχεδιασμού της διαδρομής του "South Stream", έτσι ώστε να περνά μέσα από τη Ρουμανία αντί τη Βουλγαρία. Αυτό έγινε έπειτα από δηλώσεις του κ. Μπορίσοφ, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μη υλοποίησης ενεργειακών έργων, που είχαν προηγουμένως συμφωνηθεί με τη Ρωσία.

Το όλο ζήτημα διευθετήθηκε τελικά στις 16 Ιουλίου, όταν οι δύο χώρες υπέγραψαν έναν "οδικό χάρτη" για την τεχνική και οικονομική αποτίμηση του βουλγαρικού κομματιού του αγωγού.

Ο αγωγός "South Stream" θεωρείται το αντίπαλο δέος του αγωγού Ναμπούκο, που έχει τη στήριξη της ΕΕ και αναμένεται να είναι έτοιμος έως τον Δεκέμβριο του 2015.

Πηγή energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου