Τετάρτη 28 Ιουλίου 2010

Νέοι Πελάτες στους Ιδιώτες Προμηθευτές Ηλεκτρικής Ενέργειας

Υπό τον …εκκωφαντικό απόηχο των συστάσεων της Κομισιόν για την ιδιωτικοποίηση του 40% των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών εργοστασίων της ΔΕΗ, η προσπάθεια προσέλκυσης πελατών από την λιανική βρίσκεται σε εξέλιξη ανάμεσα στην κρατική επιχείρηση και τους ιδιώτες παρόχους.

Το σκηνικό, βεβαίως, αναμένεται να διαφοροποιηθεί σημαντικά με την αναδιάρθρωση των τιμολογίων, για την οποία ετοιμάζεται εισήγηση της ΡΑΕ προς το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Η διαρροή πελατών από την ΔΕΗ προς τους ιδιώτες προμηθευτές έχει ξεκινήσει από τους τελευταίους μήνες του 2009 με επίκεντρο τραπεζικά καταστήματα, σούπερ μάρκετ, αλυσίδες, επιχειρήσεις κλπ.

Με βάση τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει το energiagr. για το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς:

-Στην Verbund, θυγατρική της φερώνυμης αυστριακής εταιρείας, προτίμηση δείχνουν αλυσίδες σούπερ μάρκετ όπως ο Βασιλόπουλος, ο Σκλαβενίτης, ο Βερόπουλος, η Μετρό, η Lidl, το Ατλάντικ, η Πέντε κ.α.

Επίσης, πολυκαταστήματα όπως το Praktiker, γνωστές αλυσίδες όπως η NotosCom, η Sato, η Fourlis, η Φωκάς, η Saturn, ο Κορρές κ.α. καθώς και επιχειρήσεις όπως το Καζίνο Πάρνηθας, το Hyatt Regencyστην Θεσσαλονίκη, καταστήματα της Alpha Bankκ.α.

-Η AegeanPower, συμφερόντων Δημήτρη Μελισσανίδη έχει στο πελατολόγιό της την Carrefour, την Jumbo, τα Allou Fun Park, τα Ster Cinemas, αλυσίδες όπως το Πλάισιο, η Sprider, ο Γλου, η Ράδιο Κορασίδης, η Zara, ξενοδοχεία όπως ο Χανδρής, νοσοκομεία όπως η Γενική Πολυκλινική Αθηνών κ.α.

-Η Elpedison Trading, θυγατρική των Ελληνικών Πετρελαίων και της ιταλικής Edisonηλεκτροδοτεί βιομηχανικές μονάδες της Χαλκόρ και των Σωληνουργείων Κορίνθου, ξενοδοχεία στην Κέρκυρα στο Σούνιο κ.α.

-Η EFT Ελλάς έχει ως πελάτη της την S&B, το ξενοδοχείο Athenaum Intercontinental, την αλυσίδα Yes, καταστήματα του Ατλάντικ κ.α.

-Η Ήρων του ομίλου Τέρνα ηλεκτροδοτεί τις εγκαταστάσεις της στην Θήβα αλλά και εγκαταστάσεις της Sanyo στο Μαρούσι.

-Η Greek Alternative έχει ως πελάτες αρκετές εμπορικές επιχειρήσεις ανά την Ελλάδα.

Toμερίδιο αγοράς που αναμένεται να έχει αποσπάσει ο ιδιωτικός τομέας μέσα στην χρονιά από την ΔΕΗ φαίνεται ότι μπορεί να ξεπεράσει και το 6% από μία πίτα της τάξης των 5 δισεκατομμυρίων ευρώ.Η αναδιάρθρωση των τιμολογίων της ΔΕΗ, βεβαίως, θα διαφοροποιήσει την κατάσταση, καθώς μία μείωση των εμπορικών χρεώσεων που αναμένεται να προσεγγίσει το 20% σαφώς θα δημιουργήσει ένα κίνητρο επιστροφής στην κρατική επιχείρηση ηλεκτρισμού.

Αντιθέτως, οικιακοί και αγροτικοί καταναλωτές θα πρέπει να “ψαχτούν” περισσότερο, καθώς η αναδιάρθρωση, με δεδομένο ότι θα πρέπει να εξυπηρετεί την λογική της κάλυψης του κόστους για όλα τα τιμολόγια, θα επιφέρει αυξήσεις που σε ορισμένες κατηγορίες νοικοκυριών θα προσεγγίζουν και το 100%!

Αυξήσεις χρεώσεων θα υπάρξουν και στις βιομηχανικές καταναλώσεις, εξαιρουμένων βεβαίως των μεγάλων μονάδων που ηλεκτροδοτούνται από την υψηλή τάση, για τις οποίες ισχύει το καθεστώς της διαπραγμάτευσης των τιμολογίων με τους προμηθευτές.

Βάσει των δεσμεύσεων της χώρας μας στο πλαίσιο του Μνημονίου με την Τρόικα, η αναδιάρθρωση θα πρέπει να είναι έτοιμη τον Σεπτέμβριο, ενώ το αρμόδιο υπουργείο προφανώς θα διαπραγματευθεί το χρονικό διάστημα εφαρμογής της, καθώς είναι σαφές ότι μία εφάπαξ αύξηση των τιμολογίων όπου απαιτείται, θα προκαλούσε σοκ στην κοινωνία και στον παραγωγικό ιστό.

Πηγή energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου