Πέμπτη 15 Ιουλίου 2010

Έξοδος του «Πίρι Ρέις» σε Περιοχές Εντός της Ελληνικής Υφαλοκρηπίδας

Με αιφνιδιαστική χθεσινή ανακοίνωση (NAVTEX 507/10), η τουρκική κυβέρνηση προχωρά στην έξοδο του ερευνητικού σκάφους "Πίρι Ρέις" " ("R/V K. Piri Reis") σε περιοχές νοτίως της Ρόδου και του Καστελόριζου, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Σύμφωνα με την τουρκική ανακοίνωση, οι έρευνες θα πραγματοποιηθούν κατά το διάστημα από 13 Ιουλίου ως 20 Αυγούστου. Η ανακοίνωση έρχεται μόλις μία ημέρα πριν τη δημοσίευση στην τουρκική εφημερίδα της κυβερνήσεως προκήρυξης ανοιχτού διαγωνισμού για «τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες».

Όσον αφορά την περιοχή έρευνας του «Πίρι Ρέις», αυτή ευρίσκεται εκτός των ελληνικών χωρικών υδάτων, αλλά εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, νοτίως της Ρόδου και του Καστελόριζου, ενώ επεκτείνεται και σε περιοχές της υφαλοκρηπίδας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Από το γεγονός ότι το τουρκικό ερευνητικό θα ρυμουλκεί καλώδιο μήκους 1.500 μέτρων, συνάγεται το συμπέρασμα ότι πρόκειται για σεισμικές έρευνες. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το «Πίρι Ρέις» απέπλευσε χθες το απόγευμα από το λιμάνι του Κας και ανεμένετο να φθάσει σήμερα το πρωί στην περιοχή που ορίζεται από τη ΝΑVΤΕΧ.

Υπενθυμίζεται ότι σχεδόν στα ίδια όρια με την σημερινή περιοχή ερευνών, η τουρκική εταιρεία πετρελαίων ΤΡΑΟ είχε επιχειρήσει έρευνες και το 2008, με το νορβηγικό σκάφος "Μάλενε Οστερβολτ".

Οι παρούσες έρευνες του «Πίρι Ρέις» στοχεύουν στην έμπρακτη αμφισβήτηση του δικαιώματος των νησιών σε υφαλοκρηπίδα, αλλά και να προκαταλάβουν την μελλοντική ρύθμιση σχετικά με το Καστελόριζο, του οποίου η υφαλοκρηπίδα έχει τεράστια σημασία για την γεωπολιτική θέση της Ελλάδας στην ΝΑ Μεσόγειο.

Υπενθυμίζεται ότι είχαν προηγηθεί τις προηγούμενες ημέρες προκλήσεις με την αποστολή του σκάφους "Τσεσμέ" στο Βόρειο Αιγαίο εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας «για υδρογραφικές έρευνες», με στόχο τη διεκδίκηση του δικαιώματος έρευνας και διάσωσης μέχρι το κέντρο του Αιγαίου. Άλλωστε με τη δημοσίευση εχθές, Δευτέρα 12 Ιουλίου, στο υπ' αριθμόν 27.639 φύλλο της εφημερίδας της κυβερνήσεως της προκήρυξη ανοιχτού διαγωνισμού για «τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες», η Τουρκία δήλωσε ότι προχωράει σε πετρελαίου και φυσικού αερίου σε θαλάσσια έκταση 1.100 τετραγωνικών χιλιομέτρων στη Μεσόγειο, χωρίς να διευκρινίζονται τα ακριβή σημεία της θαλάσσιας περιοχής.

Η Αθήνα έχει ήδη προβεί σε προφορικά διαβήματα, με τα οποία ζητεί να ενημερωθεί για τις συντεταγμένες της περιοχής, την οποία αφορά ο διεθνής διαγωνισμός για τις πετρελαϊκές έρευνες και συγχρόνως προειδοποιεί για τη μη διεξαγωγή ερευνών σε περιοχή των διεθνών υδάτων επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Όσον αφορά το «Πίρι Ρέις», τα σκάφη του ελληνικού Λιμενικού που βρίσκονται στην περιοχή θα παρακολουθούν στενά τις κινήσεις και τη μορφή των ερευνών που θα πραγματοποιήσει στην επίμαχη περιοχή.

Πηγή energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου