Τετάρτη 21 Ιουλίου 2010

Πρωτοποριακοί Σταθμοί Φόρτισης Ηλεκτρικών Αυτοκινήτων με Φωτοβολταϊκά

Αρχιτέκτονες και σχεδιαστές ανά τον κόσμο εργάζονται ήδη για τον σχεδιασμό των πρώτων σταθμών φόρτισης για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που πρόκειται να κυκλοφορήσουν σύντομα και στην ευρωπαϊκή αγορά. Ανάμεσά τους ανήκουν και προτάσεις οι οποίες εκτός από τη χρήση των ΑΠΕ, χαρακτηρίζονται και από ιδιαίτερα καλαίσθητη μορφή:

1. Η πρόταση της Toyota έχει γίνει ήδη δεκτή σε πόλη της Ιαπωνίας όπου πρόκειται να υλοποιηθούν 21 σταθμοί αυτού του είδους. Παράγουν 1,9 KW ηλιακής ενέργειας και διαθέτουν μπαταρίες 8,4 KWh για την αποθήκευση της παραγόμενης ενέργειας.

2. Ο σταθμός Solar Plug- in Car Station αποσκοπεί στην ελάττωση της κατανάλωσης ηλεκτρισμού με τη χρήση φωτοβολταϊκών. Το συγκεκριμένο σχέδιο περιλαμβάνει συγκεκριμένο αριθμό μερών που εγκαθίστανται εύκολα, ενώ πρόσθετο κίνητρο μπορεί να αποτελέσει και η έκπτωση στη στάθμευση. Το λογισμικό ελέγχου είναι ανοικτού κώδικα.

3. Η εταιρεία Beautiful Earth Group έχει κατασκευάσει σταθμό 235 W στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης, ο οποίος λειτουργεί με φ/β. Χρησιμοποιεί ανακυκλωμένα κοντέινερ και φορτίζει ένα μέσο ηλεκτρικό αυτοκίνητο σε περίπου 3 ώρες.

4. Μια πιο πρωτότυπη αρχιτεκτονική πρόταση είναι ο σταθμός Green Gasoline Station της Geotectura.

5. Ο σταθμός PowerPark της Romaq είναι μικρού σχετικά μεγέθους, με τα φωτοβολταϊκά τοποθετημένα στην οροφή του. Παράγει 1,5 KWp ισχύος, το οποίο μεταφράζεται σε 1.100 KWh ετησίως.

6. Δημιουργία του Μάικλ Σρέρερ, ο E- Move Charging Station είναι εξοπλισμένος με οκτώ μονοκρυσταλλικά φωτοβολταϊκά που παρέχουν 1,76 KWp.

7. Ο σταθμός Solar Groves μπορεί να εγκατασταθεί σε χώρους στάθμευσης και εκτός από τη φόρτιση των οχημάτων, παρέχει και ενέργεια για τον φωτισμό στη διάρκεια της νύκτας।


8. Το «Ηλιακό Δάσος» του σχεδιαστή Νέβιλ Μαρς προφυλάσσει τα οχήματα από τον ήλιο ως χώρος στάθμευσης, ενώ τα φορτίζει παράλληλα.


Πηγή energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου